Når prisskiltet i genbrugsbutikken er femcifret

Når prisskiltet i genbrugsbutikken er femcifret
2ndLifeDesign. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 11. APR 2021 • 15:02
| ABONNENT
11. APR 2021 • 15:02

ERHVERV

Når mange af os går på jagt i genbrugsbutikkerne, sniger prisskiltet sig sjældent op over de 1.000 kroner. Hos genbrugsbutikken 2ndLifeDesign i Nexø er det dog langt fra unormalt, at prisskiltet viser beløb over 10.000 kroner og 20.000 kroner. En enkelt gang helt op til 55.000 kroner.

2ndLifeDesign har nemlig siden 2018 specialiseret sig i at sælge brugte designermøbler.

Stifter og direktør, Kim Sørensen, driver stort set forretningen selv. Det gælder også restaureringen af de brugte møbler, han indkøber. Skønt de er cremen af dansk design, kræver de efter mange år på bagen ofte en kærlig hånd.

Kim Sørensen er dog ikke uddannet snedker eller lignende, men hans forretning kræver, at han laver de fleste restaureringsopgaver selv, da det er begrænset, hvor meget arbejdskraft, han har råd til.

– Jeg kan slibe borde ned, give dem nye sæbespåner, få lakken af og lakere nyt. Jeg kan også farve lædersofaerne, så de får en hel anden farve, hvis de er godt slidte. Jeg kan gøre en hel del ting, som jeg har lært efterhånden.

Men de mere krævende opgaver, som ompolstring eller at flette en stol, det hyrer 2ndLifeDesign professionelle folk til, fortæller direktøren.


Foto: Jacob Jepsen

En sjov branche

Hvad er det sjoveste designermøbel du har haft forbi din butik?

– Jeg købte engang en elefant i bronze. Den var sjov. Det var ikke et møbel, men en haveskulptur på 70 kilo, som jeg havde tænkt skulle stå og pynte midt i forretningen. Men der var nogle kunder, som faldt for den og som endte med at købe den. De blev superglade for den, og så kan man ikke lade være med at sælge.

Hvad er det mest berømte møbel du har haft?

– Det er måske en Ox Chair, én af Wegners favoritter, som er meget kendt. Ellers har vi også haft flere Svane-stole, Ægget og alle dem, vi kender. Arne Norell har vi også haft meget af, som jeg selv har en særlig interesse i. Man køber jo lidt med hjertet nogle gange.

– En ting, der er blevet meget populær på det sidste er Børge Mogensens tremmesofa. Den er kommet rigtig højt op i pris i forhold til for bare for fem-ti år siden.

Hvor meget koster den?

– I brugt pris. Så koster den omkring 20.000-25.000 kroner.

Nej, det siger du ikke. Jeg var tæt på at købe en for seks-syv år siden til 12.000 kroner.

– Ja, der kan du bare se.

Hvad er så det dyreste designermøbel, du har solgt?

– Det er også en Ox Chair med en skammel til. Den tror jeg, at vi solgte for omkring 50-55.000 kroner for et par år siden.

Er der nogen møbler, du køber, som du vælger ikke at sætte til salg lige med det samme, fordi du spekulerer i, at prisen vil være højere efter et par år?

– Nej, jeg køber ikke ind for at tro på noget et par år frem. Det har vi ganske enkelt ikke plads til.

– Men der er nogle, der gør det. For eksempel Børge Mogensens slædestole og slædesofaerne. De er på fire-fem år næsten fordoblet i pris. Og det er jo efterspørgslen, der sætter prisen. Det er et sjovt marked, for man skal hele tiden være på.

Får du henvendelser fra udlandet?

– Ja, vi får henvendelser fra lande som Japan og USA, men det er ikke rigtig noget, vi gør os i. Vi har solgt noget til Holland, men ellers sælger vi mest til turister fra Danmark, Norge og Sverige. Men vi sælger til opkøbere, som kommer forbi. De køber hos os og sælger videre til udlandet, men det er et helt andet marked. Hvis du kigger på priserne for et brugt dansk designmøbel i USA, kan det være op til tre gange prisen end herhjemme. Men vi holder os fra at sende en container derover. Vi er fint tilfredse med at sælge lokalt.