Rørte ikke en cykel i 30 år: Nu skal Anders cykle 1.191 km på en uge

Rørte ikke en cykel i 30 år: Nu skal Anders cykle 1.191 km på en uge
Anders Toft-Petersen og Kimmie Nilsson er begge med på Team Rynkeby Bornholm for første gang. Og begge er med i sponsorgruppen, så der kan blive samlet penge ind til kritisk syge børn. Foto: Jesper Gynther
SUNDHED | Lørdag 29. juni 2024 • 20:18
Jesper Gynther
Journalist
SUNDHED | Lørdag 29. juni 2024 • 20:18

Da Anders Toft-Petersen blev voksen, stoppede han helt med at dyrke idræt. Nu er han endelig kommet i gang igen takket være Team Rynkeby Bornholm. Både hans familie og kolleger kan mærke, de har fået en gladere Anders, men den næste uge må de undvære ham, da han skal cykle hele vejen til Paris.

Det er aldrig for sent at komme op af sofaen. Det er 46-årige Anders Toft-Petersen fra Klemensker et godt eksempel på.

Da han var barn, dyrkede han mange forskellige idrætsgrene som fodbold, håndbold, gymnastik, bordtennis og skydning, men som voksen har det været småt med de fysiske aktiviteter, bortset fra en del timer på et standup paddle board. Det begyndte at kunne ses.

– Jeg har i mange år været på en nedadgående bakke, hvor jeg er kommet i dårligere og dårligere form. Men jeg vidste også godt, at det ikke ville være noget for mig at tage i fitnesscenteret, fordi så ville jeg bare ende med at stoppe igen efter to-tre måneder. Jeg havde brug for noget, der betød noget mere for mig, siger han.

Alle ud, alle hjem

I stedet blev hans redning at tilmelde sig Team Rynkeby Bornholm, som cykler for at samle penge ind til Børnelungefonden og Børnecancerfonden.

– Jeg tilmeldte mig først og fremmest for at være med til at gøre en forskel for de her kritisk syge børn. Og så var det også for at gøre en forskel for mig selv, så jeg kunne komme i bedre form. Jeg havde jo ikke siddet på en cykel i 30 år, indrømmer Anders Toft-Petersen.

Træningerne begyndte i november, og det viste sig hurtigt, at han fik meget mere ud af det end bare kilometer i benene.

– Man får et rigtig godt socialt fællesskab, som jeg slet ikke havde regnet med, og som er superfedt.

Sammenholdet har også hjulpet ham til at lade være med at droppe træningerne, når det har regnet eller sneet.

– Man har nogle skønne personer, som står og venter på en, og man ved jo, at hele teamet er der. Og hvis man ikke kommer, så skriver de med det samme: Hvad skete der, hvor blev du af? Så der er jo den her fællesskabsfølelse, at vi gør det sammen, og vi hjælper hinanden. Alle ud, alle hjem.

En gladere Anders

Nu syv måneder efter træningerne begyndte, kan han mærke, han er kommet i markant bedre form. Derfor har han heller ikke haft problemer med at klare de lange træningspas, hvor holdet har cyklet helt op til 150-180 kilometer på en dag.

– Du får bare langt bedre kondi, større overskud og større glæde og mange endorfiner ved det her. Det har været en kæmpe rus, og det har bare givet et kæmpe afkast. Både min familie og hvor jeg arbejder har kunnet mærke en gladere Anders.

Nu venter kun kulminationen på de mange træninger: Den lange tur fra Paris til Bornholm, som Team Rynkeby altid slutter af med hvert år. I alt er årets tur på 1.191 kilometer og 5.500 højdemeter, så Anders og co. bliver sat på deres hidtil største prøve.

– Jeg tror, den bliver rigtig hård og rigtig sjov. Jeg tror, tiden kommer til at flyve af sted. Jeg har jo ikke prøvet det endnu, så jeg kan kun gætte. Men jeg glæder mig helt vildt meget og tror bare, det bliver det fedeste at cykle sammen med de andre, fortæller han, da han lørdag er på Store Torv i Rønne inden afgangen mod Paris, som de efter planen ankommer til lørdag den 6. juli.

En god gerning

Cykelrytterne fra Team Rynkeby Bornholm har gennem årene samlet mange penge ind til Børnelungefonden og Børnecancerfonden. Anders Toft-Petersen værdsætter da også højt, at anstrengelserne på den tohjulede ikke kun hjælper på hans form og livsglæde, men også gør livet lidt bedre for syge børn.

– Det har kæmpestor betydning for mig. Derfor valgte jeg også at sætte mig i sponsorgruppen for at være med til at få flest mulige penge ind til de kritisk syge børn, siger han.

Det velgørende formål har også en stor betydning for 32-årige Kimmie Nilsson fra Aakirkeby, som ligeledes er en del af sponsorgruppen.

– Det er jo hele grundstammen i, hvorfor man vælger at melde sig til. Det er jo helt fantastisk. Man kan jo desværre se, at der i dag er mange, der bliver ramt af kræft, og det er både børn, unge og voksne. Så at man kan hjælpe sådan et formål, synes jeg bare er prikken over i'et på den her rejse, vi skal på, siger hun.

Været super overvældende

Kimmie Nilsson indrømmer, at hun er spændt på, hvordan den lange cykeltur til Paris bliver - og om benene kan holde.

– Jeg er super spændt, og jeg også er meget nervøs. Men jeg tror meget af det er mentalt. Hvad er det, du går ind til? Det ved du ikke, før du har stået i det. Og det fysiske kan jeg jo ikke gøre mere ved nu. Jeg har trænet det jeg kunne, og jeg har været med til de træninger jeg kunne.

Det er første år, hun er med på Team Rynkeby Bornholm, og det er en tid, hun aldrig kommer til at glemme.

– Det er et helt fantastisk sammenhold, og folk er virkelig søde og rigtig gode til at tage imod os, der er nye. Men det har også været super overvældende. Jeg havde ikke forventet, at det krævede så meget af mig, som det gjorde - både fysisk, mentalt og tidsmæssigt. Vi starter jo træningen i november, så man skal overtale sig selv til at komme ud til de her træninger, når det regner, sner og blæser. Det er unægteligt lidt sjovere i dag, hvor det er høj solskin og vindstille. Men jeg ville ikke have været det foruden, for jeg synes virkelig, det har været en fantastisk rejse at være med til.

Der er i år 19 ryttere med på turen til Paris. De er assisteret af otte servicefolk, der sørger for, at alt klapper på turen, og at deltagerne får nogle gode depotstop undervejs. Foto: Team Rynkeby Bornholm

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT