Opråb fra lægerne: Det er en helt uacceptabel situation for bornholmerne

NYHED | 2. OKT 2022 • 11:50
NYHED
2. OKT 2022 • 11:50

Opdateret søndag klokken 16.20 med svar fra Sundhedsministeriet: 

Årets vacciner mod influenza og covid-19 vil blive ramt af leveringsvanskeligheder, og der er sat loft på, hvor mange vacciner lægerne i regionen må få. 

Det oplyser talsmanden for De Praktiserende Lægers Organisation på Bornholm, læge Rikke Hjorth Westh, i en mail.    

"I fredags fik de praktiserende læger besked om, at Region Hovedstaden ikke leverer de allerede bestilte vacciner i uge 41. Derudover må vi max få 100 vaccinedoser pr. læge, hvilket er alt for lidt med det store antal ældre bornholmere." 

Lægerne kan altså blive nødt til at aflyse eller udskyde allerede aftalte vaccinationer.

"De praktiserende læger finder det mærkværdigt, at vi har en sundhedsminister, som går ud og siger, at der er rigeligt med vacciner i Danmark, og at vi skal prioritere de ældre og skrøbelige først, og samtidig fortæller Region Hovedstaden, at de ikke kan levere de vacciner, vi gerne vil bruge. Det er en helt uacceptabel situation for bornholmerne," skriver Rikke Hjorth Westh. 

Sundhedsministeriet svarer søndag eftermiddag i en pressemeddelelse, at der er stort fokus på at bruge vaccinerne fornuftigt. 

"Der er ikke vaccinemangel, når det gælder covid-19 vacciner. Influenzavaccinerne leveres løbende til praktiserende læger og andre vaccinatører – eksempelvis  apoteker og vaccinationscentre - rundt om i landet. Vaccinationsudrulningen sker også direkte på plejehjem og udkørende til alle, der ikke kan komme frem til et vaccinationssted", lyder det i pressemeddelelsen fra sundhedsministeriet.

Lægerne har en vigtig rolle i udrulningen af vaccinationsindsatsen, lyder det afslutningsvis, "og sundhedsmyndighederne lytter til deres input. Sundhedsmyndighederne opfordrer alle i målgruppen til at blive vaccineret så snart man har mulighed for det."