Fra Australien til Balka: Nathan og Egil passer på badegæsterne

Fra Australien til Balka: Nathan og Egil passer på badegæsterne
De to livreddere holder skarpt øje med badegæsterne fra livreddertårnet på Balka Strand. Foto: William Sonne Kaalø
SUNDHED | Søndag 30. juni 2024 • 19:00
SUNDHED | Søndag 30. juni 2024 • 19:00

Trygfondens kystlivreddere har åbnet livreddertårnene på Balka Strand og Sandvig Strand. En af livredderne er kommet langvejsfra for at lære mere om de danske forhold.

Det er ikke mange mennesker, der søndag først på eftermiddagen har taget turen til Balka Strand for at hoppe i bølgen blå. Et tæt skydække blokerer for den varme sol, og der kommer af og til et dryp - ja, få timer forinden var der tale om skybrudslignende tilstande med lyn og torden.

Men for de to livreddere Egil og Nathan er det en arbejdsdag som alle andre. Dagen startede klokken 10 med at åbne livreddertårnet, gøre hjælpemidlerne klar og vurdere badeforholdene.

– Her til morgen var de forfærdelige, da der var lyn og torden. I den situation tillader vi faktisk ikke, at folk går i vandet, og vi sætter et rødt flag op for at signalere det, fortæller Egil Bukhave Edström.

– Hvis nogen kommer i badebukser, og ser ud til at ville i vandet, fortæller vi dem, at det er en dårlig idé at gøre, mens det lyner og tordner. Ellers holder vi os til livreddertårnet, hvor vi holder øje, og så patruljerer vi af og til.

Langt væk hjemmefra

I fredags rykkede Trygfondens kystlivreddere ind på Balka Strand og Sandvig Strand. Frem til den 21. august vil de hver dag mellem klokken 10 og 18 holde et vågent øje med badegæsterne og rykke ud, hvis der skulle ske en ulykke.

På Balka Strand har det de første dage været Egil Bukhave Edström og Nathan Pullen, der har holdt skansen. Mens Egil til hverdag bor i københavnsområdet, har Nathan taget den lange tur fra Queensland i Australien for at være livredder i Danmark i to måneder hen over sommeren. Med en tydelig, australsk accent fortæller han, at han er fuldtidslivredder i kyststaten, der er så stor, at det tager 20 timer at køre fra toppen til bunden.

– Vi har et program med de danske livreddere i Trygfonden, hvor vi i vores sommerperiode i december, januar og februar inviterer danske livreddere ned til os, så de kan opleve Queensland. De kommer ned for at arbejde på forskellige strande, og vi kommer herop i jeres sommerperiode og får mulighed for at arbejde, forklarer Nathan Pullen.

– Det er min sidste dag her på Balka Strand, efter jeg har været her i fire dage. Nu tager jeg op til Sandvig. Jeg kommer rundt i hele Danmark, arbejder på forskellige strande med livreddere og lærer, hvordan de patruljerer strandene, sætter udstyret op og hvilke teknikker, de bruger. Det synes jeg er virkelig interessant, fortæller australieren.



Livreddertårnet på Balka Strand. Foto: William Sonne Kaalø

 

Øjnene rettet mod vandet

Imens sidder Egil Bukhave Edström og kigger ud gennem vinduet i livreddertårnet. Det er vigtigt, at livredderne hele tiden har et øje på, hvad der sker i vandet inden for det afmærkede badeområde, som er markeret med to rød-gule flag. Det betyder også, at der er en grænse for, hvad de to kan foretage sig på en ellers relativt stille dag som denne søndag.

– Vi må ikke spille kort, for så kigger vi ikke ud. Det her er et spil, hvor vi taler sammen, forklarer Egil Bukhave Edström om et situationsspil, de to har afsluttet lige inden Tidendes udsendte kigger forbi.

Så der er nogle restriktioner?

– Ja, det er der helt sikkert. Vi kan ikke lige komme med en Playstation og spille spil, men det handler også om at få tiden til at gå på dage som disse, hvor det er overskyet og der ikke er mange i vandet.

Men da de to livreddere kommer fra to vidt forskellige steder går tiden nu også nemt med bare at tale sammen, må man forstå. Blandt andet bliver der lyttet til musik fra både Danmark og Australien fra en lille transportabel højttaler.

– Jeg spiller noget af mit australske musik for ham, og han spiller noget dansk musik for mig - dansk jazz for eksempel. Jeg fortæller om mit liv derhjemme, hvad mine hobbyer er og sådan noget. Vi taler også om familie og hvilke dyr, vi har, fortæller Nathan Pullen.

– Ja, for det er meget forskelligt, supplerer Egil Bukhave Edström.

– Der, hvor jeg kommer fra, er et meget varmt klima, så vi har talt om, hvilke dyr der er, hvor jeg kommer fra - krokodiller, slanger og edderkopper, lyder det fra australieren.



Redskaberne er klar, hvis der skulle opstå en nødsituation i vandet. Foto: William Sonne Kaalø

 

Hold øje med markeringen

Forskellene betyder da også, at det er interessant at arbejde sammen med en livredder fra et helt andet sted på kloden, mener Egil Bukhave Edström.

– Det er sjovt at høre, hvordan tingene foregår i et andet land. Specielt fordi det i Australien er et fuldtidsarbejde at være livredder. Det er spændende at høre, hvordan tingene fungerer under andre omstændigheder, siger han.

Mens der ikke er mange badegæster at holde øje med for de to livreddere denne søndag, så indbød vejret væsentligt mere til en strandtur lørdag.

– Der er en masse mennesker, der er i vandet hele vejen ned langs stranden. Vi sikrer, at vi holder øje med vores område - men vi har også et øje på, hvad der sker længere nede ad stranden og holder øje med folk på paddleboard. I går var der fralandsvind, så vi talte med flere personer for at sikre os, at de ikke havde tænkt sig at gå for langt ud for så ikke at kunne komme tilbage, fortæller Nathan Pullen.

– Vores primære område er mellem de to flag. Men stranden er meget større end det. Så, som Nathan siger, vi kan godt have et øje på, hvad der sker i den anden ende - men det er ikke 100 procent sikkert, vi ser det, hvis der sker noget, lyder det fra Egil Bukhave Edström.

Så I anbefaler folk at gå i vandet i det afmærkede område?

– Ja, helt sikkert. Hvis man er på en strand med livreddere, markerer de altid, hvilket område de holder særligt øje med.



Egil Bukhave Edström (tv.) og Nathan Pullen er begge kystlivreddere i Trygfonden. Foto: William Sonne Kaalø

 

De fem baderåd

1. Lær at svømme

2. Gå aldrig alene i vandet

3. Læs vinden og vandet

4. Lær stranden at kende

5. Slip ikke børnene af syne

Kilde: Trygfonden Kystlivredning

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT