Dans og gamle biler er hæver livskvaliteten på Klippebo

Dans og gamle biler er hæver livskvaliteten på Klippebo
Johan Bach ser sammen med medarbejder på Klippebo, Ulla Møller, nærmere på en af amerikanerbilerne. Foto: Holger Larsen
SUNDHED | Lørdag 31. august 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
SUNDHED | Lørdag 31. august 2024 • 05:30

Det går fremad på plejecentret i Gudhjem, som i denne uge havde besøg af linedancere og amerikanerbilklubben.

Der bliver klappet i takt til musikken, og med fødderne bliver der lavet dansetrin på stedet.

Glæden er ikke til at tage fejl af hos de beboere, der er med, da Plejecenter Klippebo i Gudhjem har besøg af linedancere og amerikanerbilklubben.

Beboerne er placeret i en halvcirkel inde i skyggen, så alle kan se både linedancere og de flotte, gamle biler.

Her bliver livskvaliteten hævet en hel del. Ingen tvivl om det, og det er netop det et arrangement som dette handler om, fremhæver fungerende leder af Klippebo siden den 1. juni, Mette Brinch Olsen.

– Vi vil gerne lave aktiviteter for og sammen med vores beboere. Det er med til at gøre en forskel i hverdagen. Det handler om, at vi finder arrangementer, der kan komme til os. Vi tager også ud af huset i mindre grupper, og større grupper som i dag, hvor den årlige sommerudflugt for hele huset går til sommerfugleparken. Beboerne kommer med ønsker både til ture og arrangementer. Vi prøver at ramme bredt, da der skal gerne være lidt for alle, siger lederen.



Linedance og amerikanerbiler på pladsen foran Plejecenter Klippebo. Foto: Holger Larsen

 

Påbud er ophævet

Glemt er for en stund al snak om kritik og det påbud, som Styrelsen for Patientsikkerhed gav sidste år, efter at have placeret Klippebo i kategorien "større problemer af betydning for den fornødne kvalitet?". Påbuddet gik blandt andet på, at der var uopfyldte målepunkter omhandlende beboernes trivsel, relationer og tilbud om aktiviteter til beboerne.

Påbuddet er ophævet efter et tilsynsbesøg i foråret, og den nye vurdering er, at der kun er "mindre problemer".

Karen Pitzner Grønvald, formand for beboer- og familierådet på Klippebo, glæder sig over aktiviteten, og hun erklærer sig helt enig i, at det går fremad. Hun udtalte i september 2023 til Tidende, at stemningen var på vej ned i kælderen efter, at rutinerede medarbejdere var blevet flyttet fra Klippebo. Det kombineret med lange sygemeldinger, personalemangel og et større brug af forskellige vikarer gav uro.



Karen Pitzner Grønvald oplever klare forbedringer, men mener også, at der er plads til forbedringer. Foto: Holger Larsen

 

Plads til forbedringer

Karen Pitzner Grønvald kunne dengang opleve, at morgenmaden blev serveret så sent, at middagsmaden kom lige efter.

– Der er kommet mere personale, og det med maden er blevet rettet, men der er plads til forbedringer, siger Karen Pitzner Grønvald i en pause i arrangementet, og hun uddyber:

– Der er tre på aftenvagt i hver afdeling på hverdage, og det er rigtig godt. Men på søn- og helligdage er der kun to en halv. Det synes jeg er for lidt. Beboerne ændrer sig jo ikke, fordi det er weekend eller helligdag. De er tvært imod mere urolige, for de kan godt mærke, at der er mindre personale. Når nogle beboere skal have hjælp, er det nødvendigt med to medarbejdere. Er der så kun to medarbejdere i afdelingen, er det ikke så nemt, hvis der også opstår andre ting, siger Karen Pitzner Grønvald, der ellers har stor ros til personalet:

– De er virkelig søde, har det godt med kollegerne og er gode til at hjælpe hinanden. De driller hinanden lidt og sidder og griner. Det er dejligt at se, at der er et godt arbejdsklima, siger Karen Pitzner Grønvald, der har arbejdet i plejehjemsregi som sygeplejerske.

Nu er hun blevet 90 år og har boet på Klippebo siden december 2022.

Da hun fyldte rundt i foråret, bidrog hun selv til at hæve stemningen på plejecentret, da hun hyrede Hilda og Keld Heick til at underholde beboere og personale.

Et godt sted at være

Er Klippebo blevet et godt sted at være?

– Jamen, det har det været hele tiden. Også selv om der har været uro. Jeg har været glad fra den dag, jeg flyttede ind. Men det med aftenvagterne kunne godt forbedres. Jeg får jo heller ikke en ansat ind, som sætter sig ned og snakker med mig i fem minutter. Det har de ikke tid til, siger Karen Pitzner Grønvald.

Hun oplyser, at man i beboer- og familierådet gerne ser, at der bliver lavet mad på Klippebo, fordi det også kan bidrage til at hæve livskvaliteten.

– Vores køkken er bygget til det, men vi er det eneste plejecenter på Bornholm, hvor man ikke laver mad selv, siger Karen Pitzner Grønvald.

Mette Brinch Olsen siger, at bemanding og madlavning er vigtige emner, som man vil drøfte de steder, hvor det hører hjemme.



Mette Brinch Olsen har stået i spidsen for Plejecenter Klippebo siden den 1. juni, og hun kalder det en stor opgave. Foto: Holger Larsen

 

En spændende opgave

Lederen oplyser, at Klippebo i dag har alle stillinger besat.

– Det giver trivsel blandt medarbejderne, og så har man overskud til at give beboerne den nødvendige omsorg, siger hun.

Mette Brinch Olsen kalder lederjobbet i Gudhjem en stor og spændende opgave. Hun er uddannet social- og sundhedsassistent og har senest været leder af hjemmeplejen i Aakirkeby i fem år.

– Jeg sprang til opgaven, fordi jeg savnede at have beboere og medarbejdere tæt på.

– Der skal fokus på faglighed, og der skal opbygges tillid, for det har været en svær tid. Det bliver små skridt ad gangen. Der skal noget kommunikation til for at skabe en kulturforandring, siger hun om opgaven på Klippebo.

Skal være synlig

Hvordan gør du det rent konkret?

– Jeg tror, at min vigtigste opgave er at være her, at være synlig, og være der til at vejlede medarbejderne, når der er svære situationer. Vi har mange ting, vi skal følge op på. Jeg er sikker på, at vi nok skal få skabt et dejligt sted at være, både for beboere og medarbejdere. Men vi er også i et dynamisk fag, og tingene ændrer sig hele tiden, så vi skal også være omstillingsparate. Vi skal udvikle os og løfte medarbejderne.

– Man skal være glad for at være her, uanset om man er beboer eller medarbejder, slår Mette Brinch Olsen fast.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT