Vil nedlægge sig selv: Folk ved ikke vi findes

Vil nedlægge sig selv: Folk ved ikke vi findes
Der er hårdt brug for en ny formand i Bornholms Idrætsråd - og ikke mindst opbakning fra idrætsforeningerne. Det fortæller næstformand Marian Lundh, som i øvrigt også er formand for Aakirkeby Idrætsforening. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 14. APR 2023 • 15:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
14. APR 2023 • 15:30

Hvis ikke der bliver fundet en ny formand, bliver Bornholms Idrætsråd nedlagt, når der afvikles ekstraordinær generalforsamling den 30. maj. Det fortæller næstformanden, som frygter, at det kan få nogle konsekvenser for øens idrætsliv.

– Vi har simpelthen ikke været synlige nok de sidste år under coronaen. Folk ved ikke, vi findes.

Sådan siger Marian Lundh, som er næstformand i Bornholms Idrætsråd.

At rådet har været usynligt for mange blev bekræftet så sent som torsdag aften. Der er i alt 70 idrætsforeninger, som er medlem af rådet, men bortset fra de foreninger, som bestyrelsesmedlemmerne repræsenterer, var ingen andre mødt op til rådets generalforsamling, som blev afviklet på Louisenhøj i Rønne.

Det er et problem, for formand Maike Fiil meddelte for et par måneder siden, at hun trak sig, og derfor skal der findes en ny formand, hvis rådet skal fortsætte.

– Vi har prøvet de sidste par måneder at få kontakt til vores medlemsforeninger, men vi har ikke hørt noget fra dem. Og os i bestyrelsen er jo medlemsvalgt, men vi føler os ikke medlemsvalgt, når der ikke kommer nogen medlemmer og vælger os, siger Marian Lundh, som derfor er blevet enig med de tre øvrige bestyrelsesmedlemmer - Arne Mikkelsen, Claus Clausen og Bjarne Westerdahl - om at indkalde til ekstraordinær generalforsamling den 30. maj med det formål at nedlægge rådet.

– Vi håber dog stadig, at der er foreninger, der lytter til vores opråb og møder op til den ekstraordinære GF og bakker op. Vi behøver støtte og opmuntrende ord og ikke mindst en ny formand.

– Hvis ikke det lykkes, så er det en nedlæggelse af idrætsrådet, og det har nogle konsekvenser, fortæller hun.

Ikke styret af politikere

Marian Lundh peger på, at flere foreninger har kunnet få billige færgebilletter, fordi rådet sammen med DGI og DBU har lavet et samarbejde med Molslinjen. Derudover mener hun, at det er vigtigt, at der er et uvildigt råd, som er valgt af medlemmerne og ikke er styret af politikere eller embedsværk.

– Er der stadig behov for et Bornholms Idrætsråd, vil mange spørge. Ja det mener vi helt klart.

– Vi vil meget gerne fortsætte vores arbejde med blandt andet at støtte og hjælpe foreninger med deres udfordringer i forhold til kommunen eller andre instanser. Vi har plads til alle foreninger som er Folkeoplysende, og som har behov for et fællesskab, hvor vi sammen kan løfte idrætten på Bornholm.

– Vi støtter også eliteidrættens og alle de idrætsforeninger som ikke kan være medlem andre steder, siger Marian Lundh.

Hvis der bliver fundet en ny formand, så tror Marian Lundh på, at rådet igen kan blive et vigtigt organ for idrætsforeningerne på Bornholm, som der pt. er 116 af, hvoraf 70 af dem er medlemmer af rådet.

– Vi kan ikke blive ved med at træde vande. Der er nødt til at ske noget nu af respekt for vores medlemmer og også for os selv i bestyrelsen. Vi skal jo ikke bare holde møder for at holde møder. Men hvis der bliver valgt en formand, så tror jeg på, at så kommer vi langsomt til at bygge det op igen.

Tilskud på 200.000 barberet væk

Det er ikke kun kontakten til idrætsforeningerne, som Bornholms Idrætsråd har mistet.

I løbet af de seneste år har Bornholms Regionskommune også skåret i tilskuddet, så det er gået fra at være på 200.000 kroner om året til nu at være på nul kroner.

Tilskuddet har ellers betydet, at idrætsforeningerne ikke behøvede at betale kontingent for at være medlem, og samtidig kunne der afvikles arrangementer med foredragsholder som bokseren Mikkel Kessler og mentalcoach B.S. Christiansen.

– Det har vi gjort for at gøre opmærksom på os selv, men det må vi så bare lade være med, siger næstformand Marian Lundh, som oplyser, at der også tidligere er blevet brugt penge på at lave idrætsundersøgelser.

– Men det har ikke noget med økonomien at gøre, at det er på tale at nedlægge rådet, fortæller hun og oplyser, at de små beløb det koster at holde bestyrelsesmøder kan hentes ved at hæve medlemskontingentet en smule.

Repræsenteret i udvalg

Bornholms Idrætsråd er repræsenteret i flere andre råd her på Bornholm.

Rådet har:
10 repræsentanter i Rønne Svømmehals Repræsentantskab
3 medlemmer i Idrættens Videns- og Kompetence råd (IVK)
1 medlem i TV2s repræsentantskab
1 medlem i Domen Allinge
1 medlem i Skovens Brugerråd under Naturstyrelsen
Er repræsenteret i Folkeoplysningsudvalget
Er via dens medlemmer i IVK repræsenteret i Trafikkontaktrådet