I regi af Madkulturhuset i Melsted har vi gennemført Grønne Fif & Fiduser, været værter for BRK-afdelingsbesøg, engageret borgere i Fiskedysten, arbejdet med SKI-aftaler og mødet mellem indkøb og producenter, budt vores Dronning velkommen, lavet forløb med sårbare borgere og sprøjtet maddannelse ind i nye generationer. Og meget, meget mere.
Næste spændende samarbejde bliver med Plantagen, som vi ser frem til at byde velkommen på Gaarden. Vi har netop - for 5. år i træk og gennem et samarbejde med Københavns Universitet – afsluttet et besøg af en gruppe PhD-studerende, som bruger Bornholm som case for deres arbejde. Samme funktion har vi for en række andre uddannelsesinstitutioner, inklusive Suhrs, CPH Business School, DIS og mange flere. Bornholm er en positiv case og vores samarbejde, værdikæde og ø-organisering er en inspiration og et eksempel til efterfølgelse både for andre kommuner og netværk i Danmark og i udlandet.
Vi har masser af positive resultater, og der er ingen tvivl om, at der især i strategiens første leveår er blevet arbejdet dedikeret med fødevarestrategiens målsætninger. Men som tiden går, må vi også konstatere, at omverdenen forandrer sig. Nogle målsætninger er ikke længere mulige at opfylde, og andre målsætninger virker irrelevante her i 2023. Og netop derfor er der behov for at få genbesøgt ambitionen om at være et fyrtårn i det danske fødevarelandskab. Desuden har der også været mange skift af personer, og det bevirker naturligvis, at det har været svært at holde den samme entusiasme omkring implementeringen af strategiens målsætninger.
Partnerskabet og strategien har bragt opmærksomhed til øens fødevaresektor, og det har resulteret i værdifulde tiltag som Gaarden i Melsted, der fremmer lokale fødevarer. Men der er stadig udfordringer at løse. Hvordan kan vi sikre, at værdiskabelsen og betydningen af fødevareproduktionen for Bornholm forbliver høj? Hvordan kan vi styrke samarbejdet mellem de store og små producenter? Og hvordan får vi knækket koden, så vi får højnet vores selvforsyningsgrad? Dette er blot nogle af de spørgsmål, vi stadig skal finde svar på.
Samtidig buldrer udviklingen afsted, og emner som bæredygtighed stiller nye krav. På Bornholm åbner der sig måske nye muligheder for fremtidens fødevareproduktion i forbindelse med Energiøen. Og endelig har fødevaretrendene fra 2017 ændret sig, hvor der i dag er øget fokus på selvforsyning, sundhed, lokal og mere grønt. Der er kort sagt masser af nye bolde at gribe i en kommende fødevarestrategi.