Klub fylder 65 år i fin form: Aldrig været flere medlemmer

Klub fylder 65 år i fin form: Aldrig været flere medlemmer
Mange har været frivillige i klubben gennem årene. Fra venstre ses: Hans Bentzen (medlem siden 1996 og været bestyrelsessuppleant), Leo Skovgaard (medlem i 25 år og været formand), Ricky Mortensen (medlem i 38 år og bestyrelsesmedlem i over 20 år), Michael Andersen (medlem i 40 år og kasserer de seneste 17 år), Kim Mortensen (medlem siden 1970 og senere formand). Foto: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 26. SEP 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. SEP 2022 • 05:30

I dag er det præcis 65 år siden, Bornholms Cycle Club blev stiftet, og det blev fejret søndag i klubhuset på Bellmansvej i Rønne. Selvom der aldrig har været så mange medlemmer som nu, håber klubben, at især flere børn og unge vil melde sig ind.

Meget har forandret sig, siden Bornholms Cycle Club så dagens lys i 1957. Dengang var det mest unge mænd, der dyrkede sporten, og de var alle sammen konkurrenceryttere. Det er omvendt i dag, for nu halter det med at få de unge til at begynde til cykling, og størstedelen af medlemmerne er motionister.

Også i forhold til medlemstal er meget forandret. I begyndelsen var der kun 12-15 medlemmer, hvor der i dag er 130.

– Der har aldrig været så mange aktive hos os som nu, siger Kim Mortensen, som har været medlem siden 1970 og også været formand fra 1984 til 2007.

Han husker, at cykelsporten var populær i 1970'erne, men interessen dalede i slutningen af årtiet. Det var først, da motionsbølgen rullede over Danmark i slutningen af 1980'erne, at der igen begyndte at komme flere medlemmer, og det har fortsat lige siden.

Bornholms Cycle Club ser dog gerne, at der igen kommer flere unge medlemmer, ligesom der var, da klubben blev stiftet.

Vores fremtidsplaner og håb er
at få flere børn og unge ind i klubben
samt kunne holde på dem, vi har

– Vores fremtidsplaner og håb er at få flere børn og unge ind i klubben samt kunne holde på dem, vi har. Der er startet en god flok på mountainbike i år, og flere har vist interesse. På landevej har Lasse Pedersen fået et flot hold af børn og unge ud på racercyklerne, fortæller klubbens nuværende formand, Nina Gjettermann, via en sms fra Kangerlussuaq i Grønland, hvor hun er strandet, da hendes fly blev forsinket.

Gratis medlemskab

Klubben tilbyder da også gratis medlemskab resten af året, og det har gjort, at der er startet otte-ni nye ungdomsryttere, hvor der tidligere år kun er startet to-tre nye om året.

– Vi håber på Tour de France-effekten, siger bestyrelsesmedlem Christian Juul Andreasen med henvisning til, at hele Danmark genforelskede sig i cykelsporten, da tre af etaperne i touren i år blev afviklet på dansk grund, og Jonas Vingegaard derudover lykkedes med at vinde hele løbet.

– Men vi ser desværre ind i en lang vinter, og der viser vores erfaringer, at det godt kan være en udfordring at få dem til at starte igen i foråret, siger Christian Juul Andreasen, som derudover håber på, at klubben kan have held med at få banket deltagerantallet op til cykelløbet Bornfondo, som desværre har oplevet svigtende interesse, siden coronarestriktionerne lukkede landet ned.

Formand Nina Gjettermann håber desuden på, at der arrangeres nogle flere klubture i de kommende år. Og så har hun en besked til mange af dem, som dyrker cykelsporten, men uden at være medlem af en cykelklub.

– Jeg møder rigtig mange, som kører alene ude på landevejen og i skoven. Det kunne være sjovere for dem og os, hvis de meldte sig ind i klubbens gode fællesskab, fortæller hun i sin sms fra Grønland.

Klubbens højdepunkter

I 1966 blev Danmarksmesterskabet i landevejscykling afviklet på Bornholm for første og eneste gang, og det var Ole Ritter, som vandt.

Samme år fik klubben sine første A-ryttere i den danske elite i form af Birger Nielsen og Gert Madsen, og siden fulgte Daniel Byder i 1990 og Christian og Jesper Andreasen i 2000'erne. I dag er Asger Røjbek Sørensen den højest rangerede rytter fra klubben med B-licens.

I flere omgange har en afdeling af Danmarks største løbsserie Post Cup (som i dag hedder Demin Cup) blevet afviklet på Bornholm. Første gang var i 1989 og derudover i 2014 og 2016.

Klubhuset på Bellmansvej i Rønne blev bygget i 1971.

BCC's mest kendte rytter nogensinde er Magnus Cort, som netop har deltaget i VM i Australien. Han begyndte i klubben som ungdomsrytter, inden han skiftede til et hold ovre.