Danmark Rundt holder danske hold i live – også BHS-PL Beton Bornholm

Danmark Rundt holder danske hold i live – også BHS-PL Beton Bornholm
Det er benhårdt at få økonomien til at hænge sammen, fortæller sportsdirektør Christian Juul Andreasen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NOTITS | 13. AUG 2024 • 06:21
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
13. AUG 2024 • 06:21

Det er svært at lokke sponsorer til cykelsporten, og PostNord Danmark Rundt er afgørende for, at det kan lykkes de tre danske kontinentalhold at overleve.

Godt nok er PostNord Danmark Rundt ikke noget specielt stort løb i cykelsportens internationale kalender, men det er vitalt for Danmarks evne til at fastholde positionen som en af verdens bedste cykelsportsnationer.

Uden rundturen, som begynder onsdag i Holstebro, ville de bedste danske cykelhold have svært ved at overleve, og det ville betyde, at den næste Jonas Vingegaard eller Mads Pedersen ville få hårdere kår.

– Man kan ikke undervurdere betydningen af Danmark Rundt. Jeg vil gå så vidt som at sige, at det er svært at være dansk kontinentalhold, hvis ikke Danmark Rundt er der. Det betyder simpelthen alt, siger Henrik Egholm.

Han er chef på Airtox-Carl Ras, som er et af de tre danske kontinentalhold, der i øjeblikket agerer rugekasse for de næste danske World Tour-stjerner.

BHS-PL Beton Bornholm og Jonas Vingegaards tidligere hold Coloquick er de to andre hold, der lykkes med at skrabe penge sammen til at drive elitehold på tredjehøjeste internationale niveau.

– Det er benhårdt at få økonomien til at hænge sammen. Det bliver dyrere og dyrere at drive cykelhold, og de kommercielle indtægter bliver ikke lettere at få fat i, siger Christian Juul Andreasen, der driver BHS-PL Beton Bornholm.

Men Danmark Rundt kan få de afgørende sponsorer med om bord, og løbet er en mulighed for at behage dem.

– Der er en bred mediedækning af løbet, og vores sponsorer lever af at få deres navn ud og omsætte deres produkter, og i den henseende er Danmark Rundt en vigtig mulighed for opmærksomhed.

– Det er jo netop den manglende omtale til hverdag, der gør det så svært at lokke sponsorer og drive cykelsport. Jeg ved godt, at hvis man sammenligner med bueskydning, så har cykelsporten det fint, men ellers er mediebevågenheden overskuelig, siger Henrik Egholm.

Hos alle tre hold går man under Danmark Rundt en ekstra mil for at stryge sponsorerne med håret. Og sponsorerne er da også helt ekstraordinært interesserede, beretter Christian Moberg, sportslig leder hos Coloquick.

– Man kan godt mærke på dem, at der er mere på spil. Mange af vores sponsorer går op i cykling, og nogle af dem er også ude at se cykelløb, når vi kører GP Herning og DM.

– Men til Danmark Rundt har vi sponsorer med i bilen alle dage, vi har tre mand, der optager en dokumentar om holdet, og vi har fotografer med. Hele VIP-teltet er fyldt, og alle vores sponsorer vil være med og være synlige.

– Alle går og venter på den her store begivenhed, hvor alt bare er "next level", siger Christian Moberg.

Tre kontinentalhold er kun halvdelen af, hvad der var for bare syv år siden. Men det er ikke nødvendigvis nogen dårlig ting, at der ikke er flere hold i dag, mener Christian Juul Andreasen.

– Jeg tror, at der altid vil være plads til tre-fire hold, men så heller ikke meget mere. De år, hvor vi havde seks-syv hold, kommer ikke igen. Det var ikke sunde forretninger.

– Man kæmpede om de bedste ryttere og overbød hinanden med penge, man ikke havde. Nu er der tre hold, som har gode fundamenter og gode baglande, og som driver holdene, så vi også eksisterer næste år.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT