Brian er stævneleder - uden at kunne tale

Brian er stævneleder - uden at kunne tale
Brian Mattsson har spillet boccia i 20 år, men i weekenden var det en af de første gange, hvor han prøvede at spille et stævne på hjemmebane. Fotos: Jesper Gynther
SPORT | Søndag 24. september 2023 • 19:00
Jesper Gynther
Journalist
SPORT | Søndag 24. september 2023 • 19:00

40 spillere fra hele landet har brugt weekenden på at spille boccia i Rønne Idrætshal. Fælles for dem er, at de alle har en funktionsnedsættelse. Det er også tilfældet for rønneboen Brian Mattsson, som trods bevægelses- og taleudfordringer har haft mod på både at arrangere det store stævne og spille med.

Brian Mattsson sidder med sin mobiltelefon og er i gang med at skrive en sætning. Han skal nemlig svare Tidendes udsendte journalist, hvad det betyder for ham at være med til at arrangere bocciastævnet, som er det første af sin slags på Bornholm i 11 år.

"Det betyder ret meget for mig. Det er første gang, jeg er vært, og det betyder meget, at jeg har fået opbakning fra min bestyrelse i HIB (Handicap Idrætsforening Bornholm, red.) til at lave det", står der på skærmen, som han viser frem.

Brian Mattsson, som er næstformand for klubben, er nødt til at bruge mobiltelefonen til at svare på spørgsmålene, for han har ikke noget mundtligt sprog. Det er dog ikke noget, som hæmmer den 36-årige rønnebo, som lørdag åbnede stævnet sammen med formanden for Fritid- og Kulturudvalget Niclas Fick.

"Jeg har arbejdet på arrangementet i et år", fortæller Brian Mattsson, som har valgt at bruge mange frivillige timer og en masse energi på stævnet, fordi han selv er en ivrig bocciaspiller.

"Jeg synes, det er sjovt at komme ud til stævner og kæmpe mod alle de andre klubber. Det er noget, som jeg har været med til i 20 år, fordi min far og mor syntes, at jeg skulle gå til noget, hvor jeg kunne være med i mit tempo", fortæller han og uddyber, at det er dejligt for en gang skyld at spille på hjemmebane mod holdene ovrefra.

I alt var der tre bornholmske deltagere med i stævnet. Video: Jesper Gynther

 

Svært at spille og arrangere samtidigt

Det er ellers ikke, fordi Brian Mattsson har fået specielt meget ud af hjemmebanefordelen i Rønne Idrætshal, for da Tidende møder ham søndag formiddag har han tabt stort set alle sine kampe.

"I går (lørdag, red.) gik det ikke så godt. Jeg tabte alle mine kampe stort. Det er svært for mig at stå for et arrangement og spille boccia samtidig, fordi man skal have hovedet med", fortæller han med henvisning til, at kuglespillet er et teknisk og strategisk præcisionsspil, der går ud på at placere egne kugler så tæt på målkuglen som muligt – og modsat at skyde modstanderens kugler væk.

"I dag gik bedre. Jeg har lige vundet en kamp over en fra Fredericia. I dag er jeg mere rolig", konstaterer han.

Normalt er Brian Mattsson da også en ganske dygtig bocciaspiller, og allerede på fredag skal han til stævne i Aalborg, hvor de seks bedste i hver række går videre til danmarksmesterskaberne. Da der kun er fem spillere i Brians række er han på forhånd sikret en plads til DM, men han glæder sig alligevel til at spille stævnet i det nordjyske, hvor han skal deltage sammen med tre andre klubkammerater fra Handicap Idrætsforening Bornholm.

"Vi skal med Kombardo bus til KBH og videre derfra. Nogle gange har vi familiemedlem til at køre med os, men ikke denne gang", fortæller han og nævner, at to af spillerne - Jacob Spanner Hansen og Evald Pedersen - er nye i klubben.

Handler om livskvalitet

En anden, som har brugt meget energi på at få stablet bocciastævnet på benene, er HIB's formand, Kim Jacobsen. Han er ikke selv bocciaspiller, men han kan tydeligt mærke, hvor meget stævnet betyder for de medlemmer, som dyrker sporten.

– Det er jo altid interessant og godt at kunne få et stævne til Bornholm. Dels kommer der en større klubfølelse, når man kan trække de andre til, og dels kommer der en større glæde ved spillet, siger han og fortæller, at forhåbningen er, at der ikke igen vil gå 11 år, før stævnet vender tilbage.

– Vi er glade for at kunne vise de andre spillere i klubben og omverdenen, at selvom vi kun er en meget lille idrætsforening, så kan vi faktisk mobilisere nogle kræfter, så vi har muligheden for at afholde sådan et stævne.

Selv er Kim Jacobsen svagtseende, men han har stor fornøjelse af at spille showdown i klubben. Det er et spil, hvor to spillere står ved et bord og kæmper om at score flest mål, mens de er blændet af med bind for øjnene. At der er mulighed for at dyrke idræt og komme til stævner, selvom man har en funktionsnedsættelse er meget vigtigt, mener han. De senere år har en del kommuner dog skåret i antallet af timer, hvor man kan få hjælper og ledsager, og det gør det svært for nogle at komme til stævner rundt i landet, fordi de er afhængige af hjælpen.

– Det kan man også se på det kommunale budget, der er herover. Det er nogle dyre timer, men man glemmer bare ofte som politiker, at det handler ikke kun om kroner og ører, det handler også om livskvalitet, siger Kim Jacobsen, som oplever, at nogle vælger at droppe at tage til turneringer, fordi der er færre timer til hjælp end tidligere.

– For når den handicappede tager afsted en hel weekend, så går der lynhurtigt en masse timer af til hjælp, som den handicappede så ikke kan bruge derhjemme.

Til stævnet i Rønne Idrætshal er der en klub ovrefra, som har fyldt deres handicapbus op med spillere og selv fundet to hjælpere. Det er måske vejen frem, mener Kim Jacobsen.

– Det er jo sådan, det burde skulle være, at hvis man har lyst til at tage ud til et stævne, så er der plads til det - også selvom man er handicappet. Og jeg vil næsten sige, at den frivillige som tager afsted med sit gode hjerte og et åbent sind, mange gange også kan være den bedste løsning for den enkelte idrætsudøver, fordi der er en anden tilgang til at skulle yde hjælpen, siger han.

Kim Jacobsen er formand for Handicap Idrætsforening Bornholm.

 

Vinderne

A1: Tanija Madsen
B1: Jan Rasmussen
D1: Bent Larsen
F1: Klaus Andersen
F2: Johnny Thaulov
U1: Søren Nielsen
U2: Michael Schewitsch

 

Boccia

Boccia er et kuglespil, der har meget til fælles med petanque. Men modsat petanque spilles Boccia primært indendørs.

Boccia er et teknisk og strategisk præcisionsspil, der går ud på at placere egne kugler så tæt på målkuglen som muligt – og modsat at skyde modstanderens kugler væk.

Boccia kan spilles individuelt eller som holdspil med op til 6 deltagere. Et boccia sæt består af 6 røde og 6 blå boccia bolde, plus en hvid målbold. Hver bold har en omkreds på 270 mm, en vægt på ca. 275 g. og skal kunne trille.

Mange forskellige mennesker har glæde af at spille boccia. Det er en sport, hvor alle kan være med, og hvor alle kan dygtiggøre sig.

Boccia er en Paralympisk sportsgren, men er også en meget populær breddeidræt.

Kilde: handilifesport.com



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT