Jordvarme eller varmepumpe?

Jordvarme eller varmepumpe?
SPONSERET AF ENRGI.DK |

ANNONCE fra enrgi.dk

Markedet for varmepumper i Danmark er nærmest ved at bryde sammen på grund af den voldsomme efterspørgsel.

Gasprisernes himmelflugt har tvunget mange til at finde en anden varmekilde til huset.
Der hvor der ikke kan tilkobles billig fjernvarme, ja der vil eneste mulighed være enten en luft til vand varmepumpe eller jordvarme.

Ganske få vælger at se tiden an ved at købe en luft til luft varmepumpe eller to, da de er billige i indkøb og helt lige å effektive som en luft til vand pumpe, de kan dog ikke lave varmt brugsvand, men der kan gasfyret så stå for den del alene.

Men for de fleste, står valget mellem jordvarmeanlæg eller varmepumpe

Hvad er billigst?

Vi køber naturligvis ud fra en forventning om at få billigere varme kontra det voldsomt dyre gasfyr og trods el-prisen nu er helt oppe over 5 kroner pr. kWh med fast afregning (ikke spot) ja så er det stadigvæk billigere at bruge varmepumpe end gasfyr.

Med en forventning til fremtidig langt billigere el igen, ja så begynder det at være en udmærket ide, særligt i betragtning, at der fremtidigt kan investeres i et solcelleanlæg og den vej billigere varme.


Det er et meget svært valg
Ser vi på det hele ude fra og ser vi på forventningerne til fremtidens energipriser, så bliver det et svært valg.

Forstil dig en krig, der er afsluttet og der er fuld fart på gassen fra Rusland igen + vores egen produktion i 2023 er kommet op at kører igen, ja så kan gassen meget vel gå hen og faktisk ende billigere end den var før de overhovedet begyndte at stige.

Det er dog noget af en satsning – Har I fri kapital til at købe en varmepumpe, så er det svært at se en fremtid, hvor det vil blive en direkte dårlig investering.


Jordvarme er billigst i drift
Den store forskel på jordvarme og varmepumpen er installeringen, hvor et jordvarmeanlæg kræver et større areal opgravet og monteret med rør, ja der kræver en varmepumpe kun en grim kasse udenfor.

Men der er en forskel mere, luft til vand varmepumperne larmer mere udenfor og bor I tæt op af naboen, kan den larme så meget at det virkelig er generende.

Her kan man dog gå efter en model, der er særligt lydsvag eller direkte støjisolere.

Varmepumpen er billigere i indkøb

Jordvarmeanlægget er billigst i drift, der er dog ikke den helt store forskel, men prisen for indkøb af anlæg er langt billigst mht. varmepumpen.

Her kan man få et anlæg fra omkring 75.000 og jordvarmen ligger fra omkring 110.000.

Ser I kun på økonomien vil en varmepumpe derfor være det rigtige valg.


Leverings udfordringer på det danske marked
Der er i øjeblikket store udfordringer for leverandørerne af varmepumper, de kan ganske enkelt ikke følge med og de kan ikke få nok varmepumper leveret.

Der må derfor påregnes ventetid på omkring 12 uger fra bestilling til levering.

Det er dog vidt forskelligt fra mærke til mærke, de ukendte mærker kan man ofte få med det samme, der er det så kun monteringen der skal ventes på.

Jordvarme kan ofte leveres med det samme, men igen med ventetid på gravning og montering.

Det hurtigste er at købe et knap så kendt mærke på nettet, så kan I have den om 5 hverdage.

De ukendte ja eller no-name produkter er i upåklagelig kvalitet og går under navne som CopMax, Langå, Andersen m.m.