Van Sabben: 'Det er ikke sikkert, Bornholmerlisten fortsætter'

Van Sabben: 'Det er ikke sikkert, Bornholmerlisten fortsætter'
Kirstine van Sabben, her ved siden af Zille Thilde Vangsaa, overvejer efter partifællens exit nu Bornholmerlistens fremtid. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 16. OKT 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
16. OKT 2023 • 15:30

Gruppeformanden i Bornholmerlisten overvejer listens fremtid i bornholmsk politik - og sin egen politiske fremtid. Det sker, efter Zille Thilde Vangsaa er skiftet til Dansk Folkeparti.

Kan vælgerne stemme på Bornholmerlisten til næste kommunalvalg?

Det er ikke sikkert, siger listens gruppeformand Kirstine van Sabben. Meldingen kommer, efter Zille Thilde Vangsaa, der er valgt for Bornholmerlisten, er skiftet til Dansk Folkeparti. Dermed har listen kun ét mandat i kommunalbestyrelsen.

– Vi er meget få til at lave det organisatoriske arbejde - jeg synes, det er blevet en ret stor arbejdsbyrde- og mængde både at være ansvarlig for alt det organisatoriske arbejde, samtidig med jeg også laver politik på et relativt højt plan, siger Kirstine van Sabben.

Hvad mener du med det?

– Det kan godt være, Bornholmerlisten ikke fortsætter til næste valg.

Og at du simpelthen søger over i et andet parti?

– Det ved jeg heller ikke, om jeg gør. Det kan også være, jeg begynder at spille håndbold - I don't know.

Og melder dig helt ud af politik?

– Ja, det kan godt være, jeg gør det, for Bornholmerlisten kunne jo netop det her helt særlige med ikke at være nationalt forankret, siger Kirstine van Sabben.

Står meget alene

Netop dét er dog en udfordring. Som lokalliste har man ikke den samme mængde penge til at lave valgkamp og ikke en organisation bag sig til at hjælpe med juridiske spørgsmål, eksemplificerer van Sabben.

– Det er jo mig, der laver alt lige fra mødebookinger til at lave kaffe, samtidig med jeg laver alt det politiske arbejde. Zille har stort set ikke været i kommunalbestyrelsen i hele 2023 på grund af barselsorlov.

– Der har jeg bare gjort mig nogle tanker i forhold til, om jeg har kræfterne og energien til at få et nyt hold på benene frem til det næste kommunalvalg, siger Kirstine van Sabben.

Men det har du ikke besluttet endnu?

– Nej, det har jeg ikke. Det er heller ikke entydigt mig, der kan det. Det er noget, vi skal snakke om i Bornholmerlistens bagland: om vi vil prøve at give den en skalle og se, om vi kan rejse et hold - eller om vi i virkeligheden skal stille folk fri og lukke listen ned. Der er to muligheder, som jeg ser det, siger Kirstine van Sabben.

Fortsætter valgperioden ud

Carl Ilsøe, der i sin tid stiftede Bornholmerlisten, er ærgerlig over Kirstine van Sabbens melding.

– Det ville jeg da være ked af. Jeg synes, Kirstine har gjort det godt. Men det er hendes suveræne beslutning, siger Carl Ilsøe, der tilføjer:

– Jeg har, siden jeg holdt op, slet ikke været involveret - af principielle grunde. Men du ved godt, at når man er gået, så er man gået: Så skal man ikke blande sig.

Kirstine van Sabben kommer ikke selv til at melde sig ind i et andet parti eller melde sig ud af kommunalbestyrelsen inden den nuværende valgperiode slutter, slår hun fast.

– Jeg er valgt for temmelig mange mennesker til at sidde i denne valgperiode. Det arbejde har jeg bestemt tænkt mig at gøre færdig. Jeg kommer ikke til at svigte mine vælgere. Jeg sidder i en masse råd, udvalg og nævn og arbejder dagligt med politik. Det har jeg tænkt mig at fortsætte med, siger Kirstine van Sabben.

Personlige stemmer, kommunalvalget 2021, Bornholmerlisten

Kirstine van Sabben: 2.374

Zille Thilde Vangsaa: 60

Eivind Madsen: 43

Bo Ancher Jensen: 17

Niels Henriksen: 9