Nyt budget skærer dybt og retter økonomien delvist op

Journalist
Hele kommunalbestyrelsen står sammen om et budget, som ingen er begejstret for, men som alle fandt det nødvendigt at stå sammen omkring.
For første gang siden Winni Grosbølls tid som borgmester stod en samlet kommunalbestyrelse tirsdag eftermiddag bag næste års kommunebudget.
Et lille plus på 9,2 millioner kroner næste år bliver i første omgang lagt i kommunekassen. Kommunalbestyrelsen sparede samtidig nok til at bringe ubalancen for 2026 ned fra godt 50 millioner til godt 22 millioner kroner.
Prisen blev et budget, der kommer til at gøre ondt mange steder på Bornholm. Blandt partierne gør det mest ondt på Enhedslisten, der fik mindst konkret ud af at gå med.
– Vi har ikke fået noget som helst. Vi går med, fordi det er en vigtig opgave og fordi det giver os mulighed for at få friholdt nogle ting. Det er mere et spørgsmål om at friholde noget fra at blive sparet væk end om at få noget med selv, siger gruppeforperson Morten Riis (EL).
– Alle skulle kunne se sig selv i budgettet, og sådan blev det. Alle har fået noget, og alle har medvirket til processen, siger modsat Bjarne Hartung Kirkegaard (KD).
Der bliver pakket sammen efter to dage med forhandlinger. Foto: William Sonne Kaalø
Godt at alle er med
For borgmester Jacob Trøst (K) er der den gevinst i budgettet, at han for første gang lykkedes med at få alle partierne med i forliget, hidtil et erklæret mål som han var langt fra i sine to første forsøg.
– Jeg er rigtig glad for, at alle er gået til opgaven med engagement og en vilje til at indgå kompromiser, siger han.
Alle de ledende politikere lægger vægt på enigheden bag det nye budget. Der er også enighed om, at enigheden ikke blot er noget politisk, men også er noget, der vil gøre praktisk gavn på Bornholm.
– Jeg tror, det er godt for os, at alle er med, for når vi møder dagens udfordringer i 2025, ved vi, at vi alle sammen har været med til at træffe alle beslutningerne i budgettet. Så står vi alle inde for det, og så bliver det nemmere at nå til enighed om de ting, der kommer på dagsordenen, siger Søren Schow (løsgænger).
– Jeg synes, at det er rigtig godt. Det vidner om, at vi trods de forfærdelige kampe, der kan være med skiftende flertal, er noget vi kan blive enige om, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.
– Jeg ved ikke, om jeg er glad. Jeg er glad for, at hele kommunalbestyrelsen har indgået forliget sammen, og at alle har været nødt til at give sig, siger Claus Larsen-Jensen (S).
– Jeg tror, at det er et godt signal i forhold til bornholmerne, at det er en enig kommunalbestyrelse, der står bag budgettet, siger han.
– Det er rigtig positivt. Det er noget, som jeg har råbt om i rigtig lang tid: Vi bliver nødt til at samarbejde, kravle ned fra træerne, indgå nogle kompromiser. Øen er ikke tjent med al den ævl og kævl, der er hele tiden. Vi kommer ingen vegne og skaber en masse uro i samfundet på Bornholm. Det kan borgerne ikke være tjent med, siger Kirstine van Sabben (M).
Lokalet er tomt, og budgettet er lagt. Foto: William Sonne Kaalø
Lettere i ministeriet?
Flere nævner også, at både den styrkede kommunekasse, den forbedrede økonomi for 2026 og enigheden i kommunalbestyrelsen kan komme regionskommunen til gavn i arbejdet for at få en udviklingsaftale om et fast garanteret, årligt millionbeløb fra Indenrigsministeriet.
Ministeriet har brug for ”mere dialog” med Bornholm, meldte det ud i fredags.
– Jeg tror, at det vil stille os bedre. Det var også derfor vi gjorde en indsats for at komme over 0 (skabe overskud for at lægge penge i kassen, red.), siger Jacob Trøst.
– Vi vil også godt vise ministeriet, at vi godt kan træffe nogle fornuftige beslutninger og også kunne få økonomien for 2026 til at se lidt mere fornuftig ud, siger han.
– Det ser jeg som en styrke, også i forhold til arbejdet videre frem, og at vi forhåbentlig skal have en aftale med staten om en udviklingsaftale. Ikke at vi nødvendigvis får flere penge af det, men de skal se, at vi gør noget selv, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.
– Jeg tror også, at det er godt i forhold til at få en udviklingsaftale med Indenrigsministeriet, siger Claus Larsen-Jensen.
Mange tabere, få vindere
Blandt budgettets mange konkrete beslutninger kommer seks af Bornholms politikere til selv at afgive 200.000 kroner i vederlag. Hvordan det hug skal fordeles mellem viceborgmester Morten Riis (EL) og de fem øvrige udvalgsformænd vil blive afgjort senere. Morten Riis bliver ekstra ramt, fordi han både er udvalgsforperson og viceborgmester.
– Jeg synes, at det er på tide, at vi også kigger indad. Vi har også set på nogle udgifter til mødeforplejning, men det her er noget, som folk kan forholde sig til, siger René Danielsson (DF).
Madskolen på Paradisbakkeskolen i Nexø bliver nedlagt. Projektet har været truet med adskillige tidligere kommunebudgetter.
– Det er forfærdeligt, at det kommer dertil. Den besparelse ville jeg gerne have haft ud, men det er der ikke andre, der har ønsket – i hvert fald ikke i en udstrækning, så det kunne lade sig gøre. Så den må vi desværre vinke farvel til, siger Søren Schow.
Budgettets få vindere kan ses i boksen her på siden. Blandt dem er de såkaldte PREP-kurser, der er rettet mod par, der er truet af skilsmisse.
Kurserne er en mærkesag for Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), der i et ellers meget svært budget fik fordoblet kursernes afsatte beløb, så der nu bliver 400.000 kroner til at prøve at redde bornholmske ægteskaber for.
– Parrådgivningen bliver fordoblet, fordi der er ventelister, og fordi folk er glade for de kurser. Vi er et lille parti, der ikke plejer at have krav på store beløb, men har samme krav som andre på opmærksomhed på sager, som betyder noget for os, siger han.
Her sparer politikerne penge
En lang række indsatser mister penge med det nye kommunebudget. Her er en række af dem, der mister mest eller (i Folkemødets tilfælde) har stor offentlig bevågenhed:
Større modtageklasser for asylansøgerbørn: 767.000
Projekt Move Out for misbrugstruede unge: 669.000
Madskolen på Paradisbakkkeskolen nedlægges: 1,1 million
Efteruddannelse af lærere (kun næste år): 1,3 million
Pulje til inklusionsprojekter i folkeskolen: 250.000
Specialtilbud til borgere med særlige udfordringer: 2,1 milliom
Fokustid i hjemmeplejen: 3 millioner
Færre sosu-elever: 2 millioner
Afklaringspladser på Vibegård og Melstedgaard: I alt 900.000
Håndværkertilbuddet lukkes: 1 million
Vejservice: 1 million
Folkemødet: 57.000
Energiø–sekretariatet: 680.000
Honorarer til viceborgmester og udvalgsformænd: 200.000
Se kommunens egen præsentation af budgetaftalen her
Her er budgettets meget få vindere
Listen over initiativer og institutioner på Bornholm, der får tilført ekstra penge med det nye kommunebudget, er ikke særlig lang. Den kommer her:Indsats for mindre sygefravær: 500.000 kroner om året i fire år.
NaturBornholm får 200.000 kroner ekstra i tilskud.
Kurser for par truet af skilsmisse styrkes med 200.000 kroner
Klub Stjernen i Rønne kan fortsætte med 300.000 kroner tilført
Rønne Teater får 140.000 kroner ekstra i huslejetilskud
Nyt køkken i daginstitutionen Vildanden til 5,8 millioner over to år
Nyt køkken i Nyker Børnehus til 9,5 millioner over to år, startende i 2026
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration