Minister: Danmark skal give noget tilbage til Bornholm

Minister: Danmark skal give noget tilbage til Bornholm
Det kommende landanlæg til energiøen er tiltænkt en placering på markerne over Sose. Arkivfoto: Jakob Nørmark
TOPNYHED | POLITIK | Mandag 13. marts 2023 • 15:05
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | POLITIK | Mandag 13. marts 2023 • 15:05

Bornholm kan blive herre i eget hus med de muligheder, som energiøen bringer, sagde energiminister Lars Aagaard ved sit besøg. Danmark skal også give noget tilbage, og i første omgang bliver der arbejdet stærkt på at koble Bornholm på energiøens elproduktion, sagde han.

Den kommende energiø kan gøre Bornholm selvforsørgende og uden behov for at søge ekstra penge i puljer fra staten for at få kommunens økonomi til at hænge sammen.

Det sagde klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) mandag formiddag i det gamle elværk i Rønne, der i dag huser konsortiet Nationalt Center for Grøn Energi, som også Rønne Havn og Beof er en del af.

Lars Aagaard tilbragte cirka fire timer på Bornholm. Her så han først det sted, hvor energiøens landanlæg skal ligge. I Rønne holdt både han og borgmester Jacob Trøst (K) dernæst oplæg om energiøen, dels for topfolk fra Energistyrelsen, Energinet, Ørsted, DTU, Rønne Havn og Beof, dels for Bornholms to folketingsmedlemmer og gruppeformændene for partierne i kommunalbestyrelsen.

– Jeg tror, at energiøen og det vi står med her kan være kim til en fundamental styrkelse af erhvervsudviklingen på Bornholm. Vi kan udvikle nye erhverv, så det stolte bornholmske folk igen bliver herre i eget hus, sagde Lars Aagaard til de cirka 25 forsamlede nøglefigurer i elværket.

– Når Bornholm giver noget til det danske samfund, skal Danmark også give noget tilbage til Bornholm, sagde ministeren også.

Stor indsats for opkobling

Borgmester Jacob Trøst (K) mødte Lars Aagaard med syv konkrete ønsker fra Bornholm omkring energiøen. Både Aagaard selv og flere deltagere fortæller, at det ikke var de konkrete løfters dag, fordi Lars Aagaard stadig er i en fase, hvor han lytter og samler inspiration ind.

Men ministeren ser gerne, at det bornholmske elnet bliver koblet på strømmen fra energiøens landanlæg, fortalte han. Han er også meget åben over for, at bornholmerne kan få billig varme ud af den overskudsvarme, som landanlægget kommer til at producere.

– Jeg synes, at det lyder som en rigtig tanke, at det bornholmske elnet skal kobles til energiøens landanlæg. Vi skal også undersøge, om overskudsvarmen fra landanlægget kan give bornholmerne en lavere varmeregning, sagde Lars Aagaard.

Blandt besøgets andre deltagere hæftede flere sig ved Lars Aagaards klare støtte til at få det bornholmske elnet koblet sammen med energiøen.

– Der bliver virkelig arbejdet på, at det bornholmske elnet bliver koblet på. Det ser jeg som meget positivt, for det at blive koblet på er en deal breaker for Bornholm. I forhold til bornholmerne er det vigtigt, at vi ikke lægger land til energiøen uden selv at få billig strøm og måske også overskudsvarme ud af det, siger folketingsmedlem Lea Wermelin (S).

– Ministeren fortalte os, at "vi arbejder max" på at koble Bornholm på. Der er ikke to streger under noget, men der kom et meget kraftigt signal om, at vi gør alt hvad vi kan for at koble Bornholm på, siger hun.

– Jeg kunne høre, at ministeren er nysgerrig på, at energiøen bliver koblet til det bornholmske elnet. Det er vigtigt, for det er noget, som Bornholm har slået meget på, siger Beof-direktør Claus M. Andersen.

– Jeg synes, at Lars Aagaard var tydelig omkring, at Bornholm også skal have noget tilbage på energiøen. At Bornholm også skal have noget igen, når Bornholm giver et bidrag til hele det danske samfund.

– Det er super positivt. Jeg kan godt lide den gensidighed i relationen, og det synes jeg, at ministeren udtrykker, at han også godt kan, siger Claus M. Andersen.

– Det her bliver verdens første energiø. Vi står over for en mision til Mars, for ingen har gjort det før. Så vi har brug for hinanden, og det synes jeg også, at Lars Aagaard sender nogle tydelige signaler om.

Også borgmester Jacob Trøst noterede sig Bornholms opkobling blandt de emner, der var på bordet i mødet med Lars Aagaard.

– Jeg synes, at det har været meget positivt. Vi har udnyttet den forholdsvis korte tid godt og fået mange ting med: Uddannelser, testzone, erhvervsmuligheder, at koble Bornholms elnet til, og at energiøen både kan udvikle Bornholm og være til gavn for hele Nordeuropa, siger han.


Minister Lars Aagaard og borgmester Jacob Trøst i Rønnes gamle elværk mandag. Foto: Jakob Marschner

 

"Aagaard har flyttet sig"

Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) oplevede ikke blot en minister, der lyttede, men også en minister, der har bevæget sig tættere på Bornholm.

– Når ministeren siger, at der også skal noget den anden vej, synes jeg virkelig, at han har flyttet sig et godt stykke vej i forhold til mine seneste spørgsmål om den sag, siger han.

– Nu skal vi på Bornholm så finde ud af, hvad vi gerne vil have. Vi kan komme til at tiltrække rigtig energitunge virksomheder, og sådan nogle har det jo med også at have rigtig videnstunge medarbejdere. Hvis vi spiller vores kort rigtigt, kan vi gå mod en rigtig god fremtid, siger Peter Juel-Jensen.

– Jeg oplevede i første omgang en minister, der lytter og er interesseret i, hvad der er vgtigt for os på Bornholm. Jeg oplevede også, at der bliver lyttet på de ønsker, som Bornholm har til de to udbud af dels landanlægget og dels de tre gigawatt havvind, der kommer lige om lidt, siger Lea Wermelin.

Jacob Trøst tør ikke gætte på, hvor mange af hans syv energiø-ønsker til staten, der ender med at blive opfyldt.

– Det vil tiden vise, men jeg synes, at ministeren sender gode signaler. Han lytter og nikker og kan godt se energiøens potentiale for Bornholm i form af erhverv og uddannelser, siger han.

– Vi ser også i dag, at der allerede er et godt samspil i gang mellem regionskommunen, Energinet og Energistyrelsen. Besøget har bekræftet, at der bliver lyttet til Bornholm, sigver Jacob Trøst.


Klima-, energi- og forsyningsministeren og cirka 25 andre nøglepersoner lytter til oplæg i Rønne gamle elværk under sit besøg mandag. Foto: Jakob Marschner

 

FÅ ABONNEMENT