Campus frygter fraflytning: Udspil fra regeringen presser gymnasiet

Regeringens finanslovsforslag kan få alvorlige konsekvenser for de gymnasiale uddannelser på Bornholm og kan føre til fraflytning af unge, der søger uddannelse ovre.
Hvis regeringens udspil til finanslov bliver virkelighed, kan det få mærkbare konsekvenser for de bornholmske unge, advarer Campus Bornholm, som mener, at finanslovsforslaget truer det gymnasiale udbud på Bornholm og kan føre til fraflytning.
Regeringen lægger op til en række justeringer af taxameter- og tilskudssystemet på ungdomsuddannelserne. Målet er at understøtte økonomisk bæredygtige ungdomsuddannelser i hele landet samt at skabe bedre social balance i tilskuds- og taxametersystemet.
Campus Bornholm hilser intentionen velkommen, men gør samtidig opmærksom på, at de foreslåede ændringer vil fratage gymnasiet på Bornholm vigtige tilskudsmidler, hvilket kan medføre markante besparelser og i værste fald gøre det vanskeligt at opretholde en god kvalitet i de gymnasiale udbud, der er springbræt til en lang række videregående uddannelser.
– Det er simpelthen uacceptabelt, at vi kan ende i en situation, hvor de unge på Bornholm er dårligere stillet i forhold til deres uddannelsesmuligheder sammenlignet med deres kammerater i resten af landet. Vi kan risikere, at nogle unge fraflytter øen for at få den uddannelse, de ønsker sig. De bornholmske unge er ikke ligestillet med henblik på at kunne tilvælge et alternativt uddannelsessted, siger gymnasierektor Maya Müller på Campus Bornholm i en pressemeddelelse.
Tvunget til at tage væk
I en henvendelse til Folketingets uddannelsesordførere gør Campus Bornholm opmærksom på, at Bornholms geografiske placering gør, at de unge ikke har alternative uddannelsesmuligheder inden for rimelig afstand. Det er i det lys, fraflytning kan blive aktuelt, hvis de gymnasiale udbud bliver for dårlige.
– Vi i elevrådet helt fra STX til EUX sidder med store knuder i maven. Mange af os unge vil gerne blive på Bornholm, men hvis uddannelserne forsvinder, bliver vi tvunget til at tage væk fra vores skønne ø, selvom det i de fleste tilfælde ikke er økonomisk og socialt levedygtigt, siger elevrådsformand for STX i Campus Bornholms fælles elevråd Emil Linnebjerg Boesen i pressemeddelelsen.
Ifølge ham er det altafgørende for Bornholms udvikling, at man bibeholder muligheden for et bredt udvalg af ungdomsuddannelser på øen.
Kostskoler på Sjælland
I henvendelsen til ordførerne fortæller Campus Bornholm, at regeringen lægger op til at tilføre et udkantstilskud med den ene hånd, mens den vil fjerne en tillægstakst med den anden. Campus gør samtidig opmærksom på, at regeringens ønskede harmonisering af taksterne til HHX og STX i praksis tilgodeser HHX og reducerer tilskuddet til STX.
"Campus Bornholm kæmper allerede for at opretholde et varieret udbud af studieretninger og valgfag på skolens gymnasiale uddannelser. De foreslåede ændringer vil gøre det stadigt mere vanskeligt at tilbyde adgangsgivende fag til unge på Bornholm og dermed underminere gymnasiets position og øens attraktivitet for tilflyttende børnefamilier", skriver Campus Bornholm i henvendelsen.
Regeringens forslag kan ifølge Campus Bornholm forværre den sociale ubalance, da kun de ressourcestærke unge vil have mulighed for at søge uddannelse uden for øen, for eksempel på kostskoler på Sjælland.
På Campus Bornholm håber man, at regeringen og Folketingets øvrige partier vil genoverveje forslaget, inden det er for sent, og man foreslår selv en bagudrettet regulering og en formålsudvidelse af det lokale campus' særlige tilskud af regionale hensyn.
"Dette tilskud på 5,7 millioner kroner er aldrig blevet reguleret, hvilket betyder, at tilskuddet er blevet løbende udhulet. Men Campus Bornholm har skulle opretholde det samme uddannelsesudbud, samtidig med at skolen i løbet af de seneste 10 år har mistet 35 procent af sine elever på grund af faldende ungdomsårgange", står der i henvendelsen til uddannelsesordførerne.
Campus Bornholm er den eneste institution i landet, der modtager dette tilskud.
Campus Bornholms argumenter i tal
Finanslovsforslaget for 2025 indeholder følgende elementer af direkte betydning for Campus Bornholms gymnasiale uddannelser:
• Et bortfald af tilskudsmidler svarende til en million kroner grundet afskaffelse af tilskud for beståede fag på A-niveau.
• Et bortfald af tilskudsmidler svarende til 0,6 millioner kroner grundet en ny, gradueret tilskudsmodel for det sociale taxameter.
• Et løft på 0,3 millioner kroner på grund af harmonisering af undervisningstakster på HHX og STX.
Samlet vil gymnasiet på Campus Bornholm miste 1,3 millioner kroner i tilskudsmidler, såfremt finanslovsforslaget for 2025 vedtages i sin nuværende form.
Kilde: Campus Bornholm
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration