Borgmesteren om ny aftale: 'Alt andet lige betyder det et lavere serviceniveau'

NYHED | ABONNENT | 9. JUN 2022 • 07:53
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. JUN 2022 • 07:53

Regeringen og kommunerne er blevet enige om den økonomiske ramme for 2023. Hvad det konkret kommer til at betyde på Bornholm, ved regionskommunen ikke endnu.

 

Regeringen og kommunerne blev onsdag enige om en aftale for den kommunale økonomi i 2023. Begge parter betegner aftalen som stram, og på borgmesterkontoret i Rønne er Jacob Trøst (K) lidt ærgerlig over, at der ikke er flere penge, selvom han godt er klar over, at situationen ikke er til at dele gaver ud.

– Men jeg synes også, at regeringen skal være ærlig om, at det giver et lavere serviceniveau, siger han til Tidende.

Der er aftalt et løft af næste års kommunale serviceramme på 1,3 milliarder kroner i forhold til aftalen for 2022. Det går hovedsageligt til at dække udviklingen i befolkningssammensætningen, fordi der kommer flere ældre og børn.

– De penge, der er afsat, svarer cirka til den demografiske udvikling. Hvis vi kigger alene på det specialiserede socialområde, så stiger det med et tilsvarede beløb hvert år, og det er inden udgifterne til den demografiske udvikling. Så alt andet lige betyder det et lavere serviceniveau, siger Jacob Trøst.

Ingen konkrete tal

På anlægssiden er regeringen og kommunerne blevet enige om en ramme på 18,5 milliarder kroner mod 19,9 milliarder kroner i 2022. Det kan godt få konsekvenser på Bornholm, mener Jacob Trøst.

– Det bliver lagt ud til kommunerne at finde de penge, og der skal alle kommuner sætte sig sammen. Jeg vil selvfølgelig holde på, at vi på Bornholm er nøjsomme i forvejen, så jeg vil forsøge at holde vores andel af sparekravet så lille som mulig. Men det er en fælles opgave, vi får, siger han.

Hvornår ved I konkret, hvad det her betyder på Bornholm?

– På anlægsområdet er det kommuner, der skal forhandle indbyrdes om, hvordan vi finder de penge. Det er noget, der kommer til at foregå det næste stykke tid. Jeg kan ikke huske den præcise dato for, hvornår det skal være færdigt. Vores egne økonomifolk skal også lige regne på, hvad det betyder for Bornholm, så jeg har ikke nogen konkrete tal endnu, siger borgmesteren.