Allinge er vært for verdens mindste og billigste OL

Allinge er vært for verdens mindste og billigste OL
Peter Juel-Jensen i fuldt firspring ved første konkurrence i Venstres mini-OL under Folkemødet torsdag. Foto: Jakob Marschner
NOTITS | ALLINGE | ABONNENT | 16. JUN 2022 • 17:06
Jakob Marschner
Journalist
NOTITS | ALLINGE | ABONNENT
16. JUN 2022 • 17:06

Skal København søge om at blive vært for De Olympiske Lege i 2036? For at tage strøm på ideen holdt Venstre generalprøve med Allinge som værtsby under Folkemødet.

Verdens mindste OL? Verdens billigste OL? Det mest bæredygtige OL?

Det finder sted i Allinge under Folkemødet. Komplet med fakkelceremoni med Folkemødets fader Bertel Haarder til at bære den olympiske flamme – og med folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) blandt deltagerne.

Men hvorfor? Det forklarer Peter Juel-Jensens MF-kollega Jan E. Jørgensen en pænt fyldt have ved Danchells Hus i Allinge lidt over middag på Folkemødets første dag.

– Vi arrangerer De Olympiske Lege i Allinge, fordi socialborgmester Mia Nyegaard (R) fra København har foreslået, at København skal være vært for OL i 2036, fortæller Jan E. Jørgensen fra scenen.

– Den idé skød jeg ned i første omgang, men ved nærmere eftertanke har jeg tænkt, at det også kunne komme an på en prøve.

Mindst, billigst og mest bæredygtigt da? Jo, den kommer her:

– Mia Nyegaard har sagt, at OL i København skal være det mindste, billigste og mest bæredygtige OL nogensinde. Det lever OL i Allinge fint op til, annoncerer Jan E. Jørgensen.

– Vores OL her er helt sikkert det mindste nogensinde. Det er også det billigste, for det har et samlet budget på 1.000 kroner. Det er også det mest bæredygtige OL, for det eneste fossile brændstof, vi har brugt, er den smule, der er gået til at tænke faklen med.

– For at få det billgste og mest bæredygtige OL er der også kun én nation, der deltager, nemlig Danmark. Det sparer også en masse penge til flag, så ved dette OL er der kun indkøbt tre flag, nemlig tre eksemplarer af Dannebrog, siger Jan E. Jørgensen.

Fordi OL i Allinge bevidst er gjort så lille som muligt, kan det også hurtigt blive større.

– Vi har besluttet, at OL i Allinge bliver en prøve, før vi næste år laver et OL mere i København, hvor vi 100-dobler budgettet til 100.000 kroner. Men her i Allinge har vi altså kun et budget på 1.000 kroner, så vi har været nødt til at gentænke alle disciplinerne, for mange af dem kræver en hel del plads, og her har vi kun den her lille have, fortæller Jan E. Jørgensen.

– Vi har haft fat i Joachim B. Olsen for at få kuglestød på programmet. Så var meningen, at han skulle gå hen over et elektrisk hegn for at se, om han kunne undgå at få kuglestød. Men det sagde han nej til, fortsætter han.

Jan E. Jørgensen peger i stedet på en opvaskebalje på scenen.

– Til gengæld har vi fået det her olympiske bassin i en passende størrelse. Og til at konkurrere i 25 centimeter svømning har vi brug for en person, der vil dyste mod Venstres lokale folketingsmedlem Peter Juel-Jensen, siger han.

Peter Juel-Jensen kommer til scenen. Det samme gør hans konkurrent, et medlem af Venstres Ungdom. For snart at fare haven ved Danchells Hus rundt med hver sit ølkrus to gange og bunde en fadøl én gang undervejs, ved OL i Allinge døbt "25 centimeter svømning".

Den rundtur vinder Peter Juel-Jensen. Men nej, han bliver diskvalificeret for at have skubbet undervejs.

Men så kan han jo prøve at få revanche næste år, når OL i Allinge rykker ind i hovedstaden. Endda med et budget på hele 100.000 kroner.