Jan har en passion for whisky: Den spiritus med de største smagsspektre

Jan har en passion for whisky: Den spiritus med de største smagsspektre
Jan Nielsen er oldermand for Bornholms Whisky Laug, der fejrer 20-års jubilæum i år. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 18. NOV 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
18. NOV 2022 • 05:30

Jan Nielsen er formand for Bornholms Whisky Laug, der kan fejre 20-års jubilæum i år. Interessen for whisky går dybere end bare den gode smag.

Hvad er din relation til Bornholm?

– Jeg flyttede til Bornholm i 2000 med min bornholmske kæreste og vores søn. Jeg er født og opvokset i København, men vi havde et ønske om, at vores søn skulle vokse op et andet sted, og så er jeg hængt fast lige siden.

Hvordan var den omvæltning?

– Det er helt sikkert noget andet, men jeg har ikke fortrudt det et sekund. Jeg er uddannet elektriker, og jeg er i dag formand for Dansk El-Forbund Bornholm. Jeg kan godt lide kulturen her, og jeg havde nogle gode arbejdskolleger, der tog mig ind dengang, selvom jeg var en dum københavner. Min kone har også en stor familie, og det har været med til at gøre det hele meget nemmere.

Hvor og hvordan er passionen for whisky opstået?

– Den har i bund og grund været der lige siden, at vi som unge mennesker begyndte at nyde andet end flade bajere og dårlig sprut. Der kom nogle nye mærker ind af whisky, og der begyndte at åbne sig et helt nyt marked. Derudover har jeg haft en familie, der også har været en stor del af det. Interessen har så udviklet sig og kulminerede i november 2002, hvor der var inviteret til noget whiskysmagning i Vestermarie, og i invitationen stod der, at det muligvis også kunne være startskuddet til Bornholms Whisky Laug.

Hvem var det, der fik ideen til Bornholms Whisky Laug?

– Det var Kurt Zarzycki fra Skiltecentret på Eriksvej. Han havde en lille klub og havde fået fat i nogen, der kunne afholde den her whiskysmagning, hvor vi kunne samle en masse, der havde den her interesse. Vi var en 12-15 mand, der rejste os op på dagen og sagde, at vi gerne ville være med til det. Vi gjorde Kurt til oldermand dengang, og så er jeg trådt til på et senere tidspunkt. Jeg er den eneste fra den oprindelige bestyrelse, der stadig er med.

Hvordan kan det være, at du stadig er en del af det?

– Jamen, det er jo interessen for whisky og også interessen for at formidle om whisky. Vi har tidligere haft folk ovrefra til at komme og præsentere whiskyen for os, men vi har nu gjort en dyd ud af at præsentere det selv. Det er jo også en lidt sjov opgave at sætte sig ned og læse om alle de her destillerier, hvordan whiskyen er lavet, og så præsentere det på dagen. Derudover synes jeg, det er en stor styrke, at der er plads til alle i vores forening.

Havde du dengang regnet med, at du stadig ville være en del af det 20 år senere?

– Jeg håbede det da. Vi startede jo på en helt anden måde, end det vi gør i dag. Vi har en lidt mere professionel tilgang til det. I gamle dage røg flaskerne på bordet, når vi var færdige med en smagning, og så havde vi ondt i hovedet dagen efter. I dag sælger vi flaskerne i stedet.

Hvor mange medlemmer er I?

– Vi er pt. 51 medlemmer på Bornholm. Det svinger lidt op og ned, og der røg nogle stykker under corona. Der er en løbende udskiftning, og der kommer også hele tiden nye folk til.

Hvad er det whisky kan i forhold til eksempelvis øl, vin eller andre former for spiritus?

– I min optik er whisky den spiritus med de største smagsspektre, uden at der er tilsat nogen kunstige ting. Når jeg møder nogen, der siger, at de ikke kan lide whisky, siger jeg, at jeg godt kan finde noget whisky, som de godt kan lide. De har bare ikke smagt den rigtige endnu.

Der står blandt andet i jeres vedtægter, at man skal møde ædru op til smagninger. Hvor meget fokus har I på det her med, at der måske vil være nogle fordomme om, at sådan en forening kan bidrage til alkoholisme?

– Det er ikke noget, vi har lidt under. Vi har en gang haft en snak med et medlem, som dukkede beruset op til en smagning, og så var den ikke længere. Alle respekterer det, og der er selvfølgelig heller ikke nogen, der kører hjem, og hvis vi bare ser det mindste, så prikker vi til hinanden.

– Det skal også siges, at som det kører nu, så får vi for meget til, at vi kan køre bil, men det er ikke sådan, at vi bliver fulde.

Har du egentlig en favorit whisky?

– Jeg har et favoritdestilleri. Det ligger i Orkney og hedder Highland Park. Men vi har jo alle sammen forskellig smagssans, så det her med den bedste og sådan, er meget individuelt. Det er også noget af det, der fascinerer mig, og det er sjovt at kunne videreformidle den viden.

Nu har I 20-års jubilæum i år. Hvordan bliver det markeret?

– Vi har jo jubilæum en gang om året, kan man sige, og det er altid en fredag her i november. Men i år har vi da selvfølgelig fundet nogle lidt mere specielle flasker frem. Der er kræset lidt mere for det. Vores smagning blev også fuldt booket meget hurtigt.

Jan Nielsen

48 år

Flyttede til Bornholm i 2000 og bor nu i Rønne

Uddannet elektriker

Oldermand for Bornholms Whisky Laug

Formand for Dansk El-Forbund Bornholm