Han var firmaets første ansatte i 1982, og han er der endnu

Han var firmaets første ansatte i 1982, og han er der endnu
Per Rasmussen husker første arbejdsdag helt tydeligt. Han blev placeret foran et kasseapparat, hvor han blev bedt om at skille det ad, af den nu afdøde direktør, Jørgen Falk. Det gik der måneder med. Foto: Kennet Hult
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 9. DEC 2021 • 11:30
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
9. DEC 2021 • 11:30

Per Rasmussen arbejder hos JF Data Service, der har 40 års jubilæum 11. december. Han har været i firmaet i 39 år og var med fra starten, hvor firmaet var noget helt andet, end det er i dag. Han har aldrig skænket jobskifte en tanke.


Hvad laver du hos JF-Data?

– Jeg er det, der så fint i dag hedder it-systemtekniker, men oprindeligt er jeg elektrikeruddannet. Men jeg startede på arbejdet 1. juni 1982 og i 1983 i oktober gik jeg i lære som kontormaskinemekaniker. Den findes ikke mere. Det var en to-årig uddannelse.

Hvad laver man, som it-systemtekniker?

– Mine arbejdsområder har været omkring kasseapperater i starten. Jeg startede med at lave de gamle mekaniske kasseapparater – dem med håndsving. Det lavede jeg som det allerførste i 1982, og det laver også i dag. I 1983 kom den første pengeautomat til Bornholm i LT Legetøj i Rønne, og dem har jeg serviceret lige siden. Faktisk har jeg serviceret stort set alle pengeautomater på Bornholm lige siden.

– Ganske kort tid efter firmaet startede, begyndte vi at sælge casio kasseapparater til blomsterhandleren, bageren, købmanden og mange små forretninger. Og casio-apparatet har jeg arbejdet med, indtil det stoppede for et par år siden.

Du har været ansat i 39 år – hvordan var din første arbejdsdag?

– Jeg kom i gang, fordi jeg kendte Jørgen Falk via fodboldklubben. Han var formand for ungdomsafdelingen i RIK, og jeg var træner og spiller i RIK. Min første arbejdsdag blev jeg sat foran et NTR-klasse 3 kasseapparat, hvor jeg skulle skille det ad, og så samle det igen. "Værsgo," sagde Jørgen Falk, "skil det ad," sagde han så. Det husker jeg tydeligt. Det brugte jeg måneder på at øve mig i og lære alt mekanikken.

Hvordan har dit arbejde udviklet sig?

– Men jeg har lavet meget andet, fordi vi er et lille firma på Bornholm, så vi har været nødt til at brede os og vores kompetencer. Jeg har lavet telefaxmaskiner, vægte, men også for danske spil lavede jeg de apparater, som man afleverer kuponer i. Jeg skal faktisk til Nexø nu og skifte en spillemaskine.

Mange skifter job op til flere gange – hvorfor har du ikke gjort det?

– Det har aldrig faldet mig ind at gøre, fordi mit job har været i rivende udvikling fra dag ét. Jeg har aldrig kedet mig, og jeg har haft det privilegium, at jeg har kunnet arbejde med frihed under ansvar. Jeg har kunnet passe mig selv og løse mine opgaver. Så det er aldrig faldet mig ind at skifte job faktisk.

Hvad er det bedste ved dit job?

– Jamen, det bedste ved det er, at jeg kommer ud blandt kunder, og jeg kommer ud i forretninger, cafeer og restauranter, hvor jeg snakker med mennesker. Jeg er mere til at være udadfarende og skabe gode forbindelser. Vi har mange i firmaet, der sidder foran computeren, og som ikke kommer ud. Jeg vil ud i marken, og det kommer jeg så sandelig også.

– Derudover er det sjovt, at jeg var den første ansatte, men de første 10 år firmaet eksisterede, fik vi en ny medarbejder for hvert år. Det er gået godt fra start, og det er gået ret godt lige siden. Det er jo sjovt at være en del af også.

Hvordan skal du fejre jeres jubilæum*?

– Firmaets 40 års jubilæum bliver et åbent hus. Det bliver mere eller mindre en almindelig dag for mig, da jeg mere eller mindre er på arbejde. Hvis der kommer et opkald, så skal jeg af sted. Mange af mine opgaver er akutte opgaver, hvor en automat skal fikses med det samme. Så jeg er ikke fredet, men jeg håber, at jeg får mulighed for at fejre det.

Hvor længe bliver du ved endnu?

– Jeg blev officielt pensionist 15. oktober, men jeg gik på halvtid 1. maj sidste år grundet corona og usikkerheden omkring, hvor meget der skulle laves. Jeg indvilgede i at arbejde på halvtid derfra. Derfor arbejder jeg omkring 80 timer om måneden. Vi har lavet en aftale i firmaet, fordi de gerne ville have, at jeg fortsatte, og jeg ville gerne forsætte. Vi kører på, indtil de ikke vil have mig længere, eller jeg ikke vil være der.

Det lyder ikke som om, at du er pensioneret?

– Jeg er officielt i pensionistalderen, da jeg er fra første halvår af 1955. Men jeg klør på endnu, og det har jeg tænkt mig at gøre flere år endnu, hvis helbreddet holder og så videre. Man kan jo ikke vide det. Men jeg har kræfter og lysten til at blive ved endnu.

 

*Fredagens åbnent hus arrangemenet er netop blevet aflyst


Per Rasmussen

Alder: 66 år

Civilstatus: Jeg er single, men har en søn og tre børnebørn.

Fritidsinteresser: Jeg har brugt hele mit liv på fodbold i RIK. Jeg startede der som syv-årig og været der lige siden. Jeg har lavet lys på Rønne Theater siden slutningen af 80'erne, og jeg er stadig aktiv der. Jeg har lavet lys til mange professionelle forestillinger, blandt andet Bornholmerrevyen og lys til nytårskoncerterne i Allinge siden 1983. Jeg keder mig ikke.