Fra grafiker til buschauffør: 'Jeg er så glad for at bo her'

Fra grafiker til buschauffør: 'Jeg er så glad for at bo her'
– Jeg bliver på Bornholm, for jeg er så glad for at bo her, siger Stig Lodberg. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 20. MAR 2024 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
20. MAR 2024 • 05:30

Stig Lodberg er buschauffør og tillidsrepræsentant i trafikselskabet BAT. Han flyttede til Bornholm i 2011 og har en lang karriere inden for grafisk produktion bag sig.

– Jeg har aldrig haft en karriere – jeg har i hvert fald aldrig arbejdet målrettet efter at få det. Jeg er uddannet grafiker – litograf – fra Berlingske Tidende i 1979. Jeg har haft mange forskellige jobs inden for den genre frem til 2007. Ud over det har jeg en grafisk arbejdslederuddannelse fra Grafisk Højskole, hvilket bragte mig over i mere administrative jobs.

– Jeg har arbejdet som produktionschef i et trykkeri og været produktionskoordinator hos Ilva Marketing, hvor jeg havde ansvaret for indkøb samt for produktion af deres kataloger. Jeg har også arbejdet som ’direct mail manager’ hos Dell Computer med ansvar for Danmark, Sverige, Norge og Finland, og det var hovedsageligt katalogproduktion til aviser rundt omkring i Norden. Jeg sluttede med at være ansvarlig for Sony-kataloger i Norden for reklamebureauet DDB. Siden 2007 har jeg været buschauffør, og det var dér, jeg slap mit arbejdsforløb i den grafiske branche.

Hvordan gik det til, at du gik fra den verden til at blive buschauffør?

– Der sker det hos Dell Computer, at jeg bliver sagt op sammen med 40 andre. Så får jeg jobbet hos reklamebureauet DDB, men de flytter produktionen til Stockholm, og i den forbindelse nærmer jeg mig de 50 år, så jeg tænker: ”Jeg skal lave noget, hvor jeg ved, jeg kan være, til jeg ikke skal være på arbejdsmarkedet mere.” Der tænkte jeg, at buschauffør var en mulighed. Så det var en retrætepost.

Men alligevel har du været buschauffør i mange år efter, så helt retræte var det jo ikke?

– Næ, det var det ikke, men det skulle egentlig også bare være en overgang. Men det blev det så ikke, for jobbet er hyggeligt, og der er ikke den samme stress, som der er i andre jobs, jeg har haft.

Bundede det også i en interesse for transportområdet, for du kunne jo have skiftet til mange forskellige ting?

– Det her var bare den nemme udgave. Jeg havde ingen interesse i og forudsætninger for at blive buschauffør. Men man reklamerede med chaufføruddannelsen, og at man ville få løn under uddannelsen, så det valgte jeg at gøre. Så var jeg et par år i København, og så fandt jeg ud af, at jeg kunne flytte til Bornholm og blive buschauffør herovre.

Du siger, det er et hyggeligt job, men hvad er det ellers ved jobbet, der tiltaler dig?

– Jeg blev efter ret kort tid arbejdsmiljørepræsentant og senere tillidsrepræsentant. Det er nok den del af jobbet, der stimulerer mig allermest. Det er dét, jeg synes er spændende. Som tillidsrepræsentant deltager du i forskellige udvalg, hvor man bliver involveret og har medindflydelse. Jeg deltager også i udarbejdelse af køreplaner, vagter og turnusser.

Er det dét, der holder dig fast i jobbet?

– Nej, det er det ikke, men det er med til at gøre jobbet mere spændende. At køre bus på Bornholm er fantastisk. Om sommeren hvor alle turisterne kommer, de skiftende årstider, og så taler vi ikke om vinterkørsel, som er det eneste tidspunkt på året, hvor det ikke er så rart at køre bus.

Tillidsrepræsentant. Er det noget, man melder sig til?

– Det var noget, kollegerne spurgte, om jeg ville.

Hvorfor sagde du ja til det?

– Det gjorde jeg, fordi vi på det tidspunkt, for seks-syv år tilbage, stod i en anden situation hos BAT, end vi gør i dag - med temmelig dårlige arbejdsvilkår. Jeg vil ikke sige, at det hele sejlede, men der var rigtig meget, der sejlede på det tidspunkt.

Hvad var det?

– Grundet det dårlige arbejdsmiljø skete der en udskiftning i BAT, man aldrig havde set før. Dét kaldte på en medarbejderrepræsentant, som kunne gå ind i det arbejde og beskytte arbejdspladsen og kollegaerne så meget som overhovedet muligt.

Var det hårdt arbejde?

– Det har det været. Hvis vi går to-tre år tilbage og længere tilbage endnu, kan jeg love dig for, der var nok at se til som tillidsrepræsentant. Det er derfor, det er så endnu mere glædeligt, at vi nu står med en overenskomst, der er færdigunderskrevet, og som vi kan se os selv i. Vi er i gang med en genopretningsplan, som omhandler nyt billetsystem, overgang til elbusser med mere. Derudover arbejder vi med senioraftaler og fastholdelsespolitik. Vi vil gøre BAT til en attraktiv arbejdsplads. Glade medarbejdere skaber attraktive arbejdspladser.

Fortsætter du med at være tillidsrepræsentant?

– Ja. Jeg har nogle fantastiske kollegaer, som jeg holder rigtig meget af. Som tillidsrepræsentant er man på valg hver dag. Man kan altid få et mistillidsvotum fra kollegaerne. Hvis kollegaerne ikke vil have mig som tillidsrepræsentant, så kan de sige: ”Vi vil ikke have dig, Stig.” Så er der nogle regler, der træder i kraft. Men jeg tror, de er meget godt tilfredse med mig. Der kommer selvfølgelig et tidspunkt, hvor der er en anden, der skal tage over på posten. Og så er det rart, at afsættet er langt bedre end for år tilbage.

Har du nogle planer om at flytte fra Bornholm?

– Overhovedet ikke. Jeg er kommet på Bornholm hele min barndom - første gang i 1967 sammen med mine forældre, hvor vi boede hos hr. og fru Larsen i Listed. Siden var det som kolonidreng - en måned hver sommer på Naboen i Svaneke. Jeg har altid følt mig som en "lillesmule" bornholmer. Jeg bliver på Bornholm, for jeg er så glad for at bo her. Jeg har også en søster, svoger og nevø herovre. Så jeg er ikke helt alene.

Stig Lodberg

Flyttede til Bornholm i 2011

Buschauffør i BAT samt tillidsrepræsentant for 65 kollegaer

65 år

Bopæl: Nexø

Børn: To



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT