Finn siger farvel – men bliver på havnen

Finn siger farvel – men bliver på havnen
Finn Brink Petersen. Arkivfoto: Allan Rieck
DAGENS NAVN | ABONNENT | 6. APR 2024 • 05:30
Af:
Joan Øhrstrøm
DAGENS NAVN | ABONNENT
6. APR 2024 • 05:30

Finn Brink Petersen er netop stoppet som formand for det lille fiskerleje Helligpeder efter 40 år. Nu overtager Kristoffer Gravgaard det frivillige arbejde. Men selv fortsætter den afgående havnefoged som både fritidssejler og praktisk gris, når de gamle granitmoler skal forstærkes på grund af det stigende voldsomme vejr.

Hvornår stoppede du som havnefoged for Helligpeder Havn?

– Kort før påske, hvor vi holdt vores årlige admiralforsamling.

Hvad består et job som havnefoged i?

– Helligpeder havn er jo en lille privat havn, hvor det er de til enhver tid værende bådejerne, som ejer havnen. I øjeblikket har vi omkring 20 bådejere. Og i det forum vælger man jo en bestyrelse, ligesom i alle mulige andre små foreninger. Så har man et sæt regler og vælger en bestyrelse. Og som formand er arbejdet både administrativt og praktisk, og som tovholder på det frivillige arbejde, vi udfører på havnen, og i forhold til det administrative er det mig, der har været kontaktperson til myndighederne, når vi har søgt om midler til at lave ændringer på havnen. Vi har for eksempel istandsat en gammel fiskerhytte, etableret toilet og bad, renoveret moler og udlagt ekstra forkastning. Vi modtager ingen faste tilskud fra øvrigheden, så når vi skal lave noget, skal vi ud med vores raslebøsse og søge fonde. Så det er minimale faste indtægter, vi har.

Hvordan vil du beskrive Helligpeder Havn?

– Det er en perle. Havnen er en del af vores kulturarv. Sådan skal det være, og det er den, vi prøver på at bevare. Før i tiden brødfødte den flere familier her, som fiskede. Og fra gammel tid røgede man sild hernede, og ellers saltede man fiskene. Det var en af de måder, man kunne konservere fangsten på. Dengang havde man jo ikke is. Det fiskeri er det, man har levet af og så har man haft en gris i udhuset, som man fedede op til jul. Så det har være små kår.

– I dag bruges havnen mest af fritidssejlere, og fritidsfiskere. Men fiskeriet har vi ikke meget tilbage af. Der er jo kommet restriktioner på, fordi der er nogle, der bruger vores hav som losseplads.

– Men havnen bruges også som et hyggeligt samlingspunkt, hvor folk griller og kontrollerer om solen går ned. Så den bliver brugt rigtig meget. Og så har vi kajakfolket og roklubben fra Rønne, som kommer herop og bruger havnen som pitstop. Havnen skal bruges landværts såvel som søværts.

Sejler du selv?

– Ja, vi har selv en sejlbåd, men det bliver ikke til meget fiskeri. Men jeg har sejlet i 45 år. Også professionelt. Jeg er uddannet maskinmester, først lidt på langfart og siden 38 år i Bornholmstrafikken, hvor jeg har sejlet som maskinmester og maskinchef, dengang vi byggede hurtigfærgen Villum Claussen, gik jeg i Australien og var tilsynsførende på værftet, så det har alt i alt været en spændende rejse.

Er der episoder på havnen, som du vil huske særligt?

– Vi har haft voldsomt vejr, og det tiltager jo. Det må man desværre konstatere. Og det har betydet, at vi må forstærke de gamle granitmoler, som vi gerne vil bevare.

 

Hvad har været det bedste og det sværeste ved at være havnefoged?

– Der har været mange sjove episoder. Der dukker jo en mangfoldighed af mennesker op, som man måske ellers ikke ville have haft noget sammen med.

– Det sværeste har nok været at få det hele til at hænge sammen. Vi har jo en fattig kommune. Men vi har et godt samarbejde med BRK og håber at fortsætte med det. Men der er hele tiden en kamp for at skaffe nogle midler til bevaring af havnen.

Hvad skal du få tiden til at gå med nu?

– Den skal ikke gå. Den skal bruges. Det er den sidste, jeg har. Jeg har 9, snart 10 børnebørn i København, så det er intet problem. Og så bor vi i et gammelt hus i strandkanten, der er også hele tiden noget, der skal fixes.

– Og derudover har vi som sagt et projekt på havnen, hvor vi skal sikre de gamle moler, og det har jeg haft fingrene i de sidste år og har lovet bestyrelsen, at der fortsætter jeg som praktisk gris.

Finn Brink Petersen

73 år

Bor i Helligpeder

Udlært elektriker og maskinmester.

Har sejlet 38 år i Bornholmstrafikken som både maskinmester og maskinchef.

Gift med Eva og har tre sønner en bonusnevø og snart 10 børnebørn.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT