Efter flere besøg på et tomt stadion opstod idéen om en festival

Efter flere besøg på et tomt stadion opstod idéen om en festival
Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 17. JUL 2021 • 05:50
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
17. JUL 2021 • 05:50

DAGENS NAVN Tobias Brandt Krähmer er med i foreningen Dance Vibration, som arrangerer weekendens elektroniske musikfestival Golden Island Festival i Rønne. Skønt Tobias Brandt Krähmer har skabt sig et godt liv på Bornholm, siden han flyttede hertil fra Tyskland som syvårig, er han en rodløs sjæl, der ser hele verden som sin legeplads.

Hvornår flyttede du til Bornholm fra Tyskland?

– Det gjorde vi i 1991, da jeg var omkring syv-otte år. Vi flyttede til Klemensker og åbnede ferielejligheder, juletræsplantager og laksesalg til Tyskland.

Hvordan var det at komme til Bornholm som syv-otteårig?

– Det var meget mærkeligt. For jeg var lige startet i skole i Tyskland, og så skulle jeg så starte i skole her, men tog så børnehaveklassen et halvt års tid for at lære sproget, og så tog jeg første klasse lidt senere. Så det var en meget mærkelig skolestart, hvor jeg ikke kunne sproget og ikke kendte nogen mennesker. Og vi holdt os meget for os selv det første års tid. Vi er en stor familie, hvor jeg har seks søskende. Men efter halvandet år begyndte vi at blive mere og mere integreret. Personligt var jeg præget af lidt usikkerhed de første mange år, fordi det var svært for mig at skrive dansk, og det tog mig mange år at lære. Og så var der også lidt fremmedhad overfor tyskere dengang. Så det var ikke super rart i starten at skulle høre på racistiske tilråb hist og her.

Hvad gjorde du som barn for at falde til?

– Jeg startede til fodbold, var meget sammen med mine folkeskolevenner og tog med til sociale arrangementer. Det gik meget stærkt med at finde venner og veninder her på Bornholm, og min klasse var rigtig god til at inkludere mig og forklare ting, jeg ikke helt forstod.

Hvornår begyndte du at interessere dig for elektronisk musik?

– Det har jeg gjort hele min barndom. Lige siden min bror introducerede mig for det, da jeg var omkring syv-otte år. For der havde min bror, der stadig boede i Tyskland, de nyeste CD'er med hver gang han besøgte os.

Hvad med din musiksmag, havde du nogen at dele den med på Bornholm?

– Ja, i min familie var det især os søskende, der hørte den slags musik, men efterhånden spredte det sig også til Bornholm. Men der var vi mere henne i teenageårene, hvor folk begyndte at høre elektronisk musik på samme måde, som jeg gjorde.

Hvornår opstod idéen til Golden Island?

– Den opstod i sommerferien 2019, hvor jeg gik rundt på stadionet et par gange, og vi havde undret os over i foreningen, at det ikke blev brugt til noget som helst og kostede mange penge i vedligeholdelse. Så opstod idéen om, at der skulle være nogle koncerter. Vi synes, der mangler noget i Rønne. Der er selvfølgelig lidt, hvor alle andre byer har store fester og arrangementer, så har Rønne faktisk ingenting tilbage, så det var ligesom grundstenen til at sige: Vi gør det.

Du kan godt lide at være frivillig i udlandet, hvad går det ud på?

– I 2016 var jeg for eksempel på Preda Foundation i Filippinerne og var med til at befri børn ud af børnefængslerne, menneskehandel og prostitution.

Hvad består det arbejde i?

– Når man tager børnefængslerne, handler det om at besøge de her børn og se de umenneskelige vilkår, de lever under. Man arbejder sammen med sagsbehandlere og socialrådgivere fra Filippinerne om at få papirerne, så vi kan få dem ud af fængslerne. Når de kommer det, skal drengene på drengehjem og pigerne på pigehjem, og så er der noget fri leg og terapi, som vi hjælper til med. For eksempel tager vi ud og planter nogle mango og ananastræer. Ting, som hjælper dem med at komme videre fra de forfærdelige oplevelser, de har haft. Og så er det meningen, at de efter cirka et års tid skal tilbage og integreres i samfundet igen.

Hvordan kan det være, du bruger din ferie på det?

– Det er noget jeg går op i, og jeg interesserer mig for, hvordan andre lande og kulturer fungerer. Og for snart ti år siden så jeg et indslag på tysk tv om børn i børnefængslerne og sexindustrien. Det var gribende og rørende, og i 2016 valgte jeg så at rejse ned til Filippinerne i to måneder som frivillig.

 

Tobias Brandt Krähmer

Alder: 37

Stilling: Virksomhedskonsulet

Civilstatus: Sinlge

Bopæl: Rønne

Oprindelige fra: Köln, Tyskland

Interesser: Musik, rejser, frivilligt arbejde