Cecilia håber, at røgerierne ryger til tops som kulturarvskandidat

Cecilia håber, at røgerierne ryger til tops som kulturarvskandidat
DAGENS NAVN | 29. APR • 05:30
Af:
Joan Øhrstrøm
DAGENS NAVN | 29. APR • 05:30

Landets røgerier er i spil til at blive Danmarks bedste kandidat til immateriel verdensarv. Cecilia Jensen er født ind i en fiskerfamilie og hendes oldemor arbejdede ligesom hende på Hasle Røgeri, så hun håber, at danskerne stemmer på røgerierne som landets vigtigste immaterielle kulturarv.

Tillykke med at Kulturministeriet blandt andet har udpeget røgerier som en kandidat til Danmarks vigtigste immaterielle kulturarv og potentiel verdensarv. Hvad kan I bruge den opmærksomhed til som røgeri?

– Jeg synes, det er ret vigtigt, at man bevarer den kultur, det er. Folk er i forvejen meget glade for at gå på røgeri om sommeren. Men man kan også godt se, hvad det er, folk gerne vil have. Det er ikke længere i samme grad røget sild, som det har været tidligere. Så jeg synes, det er godt, at der kommer fokus på de gamle traditioner omkring røgerierne.

Hvad ville det betyde for jer, hvis røgerierne også vinder?

– Det vil betyde rigtig meget. Det ville være utrolig fedt at være en del af en verdenskulturarv. I forvejen synes jeg, det er meget specielt, fordi jeg selv kommer fra en bornholmsk fiskerfamilie, og min oldemor har i sin tid arbejdet her på Hasle Røgeri. Og det er fantastisk at have en familiemæssig forbindelse til stedet. Derfor ligger det mig også meget nært, at der er opmærksomhed omkring det, og at man gerne vil bevare nogle af de ældre traditioner.

Hvordan har røgerierne udviklet sig fra din oldemors tid til i dag?

– På min oldemors tid var det primært kvinderne, der var på røgerierne. De både ordnede fiskene, røg dem og hang dem til tørre. Det var kvindernes job at lave stort set alt arbejdet på røgeriet.

– I dag er processen i forhold til vores sild den samme som dengang. Vi gør det stadig på den samme gammeldags måde. Sildene ryger vi i en åben ovn i skorstene, hvor der sidder en person og dubber vand på brændet. Så vi bevarer nogle gamle traditioner – både i en åben og i en lukket gammel ovn.

– Men udover det er der kommet mange regler omkring, hvordan man opbevarer fisk, det er selvfølgelig også, fordi man er blevet klogere på det.

– I dag sælger vi som sagt også mindre røget sild, som var det kæmpestore før i tiden. Men der er stadig mange ældre mennesker og turister, som bestiller en ’sol over Gudhjem’, for det har de hørt er det traditionelle, når man går på bornholmsk røgeri.

Hvad sælger I meget af?

– Vores varmrøgede laks er meget populær.

Hvordan kom du selv ind i røgeribranchen?

– Jeg blev ansat her i 2020. Det var min veninde, der arbejdede her i forvejen, som skaffede mig et sommerferiejob. Jeg var lige blevet student. Og planen var, at jeg kun skulle arbejde her en sommer, inden jeg skulle finde ud af, hvad jeg så skulle. Men jeg blev hængende henover vinteren og blev faktisk kærester med Søren, som har anpart i røgeriet. Vi blev gift og fik et barn, og jeg er så blevet hængende.

Hvad er det gode ved det at arbejde i et røgeri?

– For det første synes jeg, der er noget personligt i det, fordi min oldemor har arbejdet her. Vi har en masse billeder i vores restaurant, og på flere af dem kan man se min oldemor. Derudover synes jeg, Søren er en god chef, og det var han allerede dengang, før vi fandt sammen. Og så synes jeg også vores personale er godt. Vi hjælper allesammen hinanden, hvis nogen har brug for det. Det er også en af de ting, jeg rigtig godt kan lide ved at arbejde her.

 

Hvordan forløber en typisk dag i Hasle Røgeri?

– Vi møder ind og åbner butikken og gør rent i restauranten og på toiletter, så gør vi disken pæn og åbner køkken og baren med kaffe. Derefter sætter vi flaget op og sætter skilte ud, og så går dagen i gang. Så begynder vi at forberede noget af maden som for eksempel kartoffelsalaten. Selv er jeg lidt over det hele og laver også lidt kontorarbejde.

 

Kan I mærke, at turisterne er kommet?

– Ja, især i påsken. Der var fuld smæk på.

Har du selv en favoritspise i jeres røgeri?

– Jeg er faktisk ikke så glad for fisk. Men vores røgede rejesalat, synes jeg, er vanvittig god.

 

Er det ikke svært at sælge fisk, hvis man ikke selv bryder sig om det?

– Nej. Man vænner sig til det. Jeg er jo vokset op i en fiskerfamilie. Både mine bedsteforældre og min far og onkler og lillebror har fisket.

Hvad bruger du tid på, når du ikke er på røgeriet?

– Så er jeg sammen med min familie. Jeg har en datter på to år og Søren, min mand, og så har jeg en papdatter på 18 år. Så jeg er sammen med min familie.

– Min familie kører folkeræs, og min papfar er formand for Bornholms motorsport, så når vi rejser, så rejser vi til motorsport rundt omkring. Vi skal til Tomelilla i begyndelsen af maj og se min lillebror køre autocross.

Bliver der tid til sommerferie?

– Det har vi ikke rigtig tid til. Ikke sammenlagt sommerferie. Vi holder lidt med vores datter en uge en gang i mellem, og ellers arbejder vi primært. Men om vinteren holder vi en del ferie.

Cecilia Jensen

27 år

Har arbejdet i Hasle Røgeri siden 2020

Danner par med Søren, som har anpart i Hasle Røgeri

Sammen har de en datter på to år

 

De 20 danske forslag til immateriel verdenskulturarv

Andelsbevægelsen, bournonvilleballet, cykelkultur, Dannebrog og dets flagtraditioner, efterskoler, foreningsliv, forsamlingshuskultur, fællessang, H.C. Andersens eventyr, hygge, højskoler, håndbold, kolonihaver, pølsevogne, revy, røgerier, sankthans, smørrebrød, tillidssamfundet og wienerbrød.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT