Bornholmer hjælper virksomheder i krise

Bornholmer hjælper virksomheder i krise
Bjarne Dahl Hermansen har sommerhus i Sømarken nær Dueodde, men bor ellers i Hillerød. Privat foto
NOTITS | ABONNENT | 27. MAJ 2023 • 06:43
NOTITS | ABONNENT
27. MAJ 2023 • 06:43

Bjarne Dahl Hermansen har rundet 70 år, men er stadig i fuld aktivitet.

Den 70-årige bornholmer Bjarne Dahl Hermansen har som frivillig hjulpet 40 virksomheder i krise.

Det oplyser Kim Marquart, som er rådgiver i Early Warning, i en pressemeddelelse, som videre blandt andet beretter om Bjarne Dahl Hermansen, at han er en af de mest erfarne frivillige rådgivere i små virksomheders landsdækkende krisekorps Early Warning.

Han har således været med i 14 år, og på trods af at han har rundet de 70 år, klør han på. Han er født og opvokset i Vestermarie og har da også hjulpet seks-syv bornholmske virksomheder både med sit eget konsulentfirma og med sin rolle i Early Warning, som er et korps af 130 erfarne erhvervsfolk.

De rykker ud og hjælper ejere af mindre virksomheder, som oplever modgang eller måske er tæt på konkurs.

Hjælpen bedriver Bjarne Dahl Hermansen enten fra sit sommerhus i Sømarken nær Dueodde eller fra sit kontor i Hillerød. Sit voksenliv har han da også tilbragt på Sjælland.

– De fleste virksomheder er kommet gennem krisen og kører fortsat i dag, men jeg har nok haft syv-otte stykker, som er gået konkurs eller har måttet afvikles på anden vis, siger Bjarne Dahl Hermansen i pressemeddelelsen om sit virke.

Og han fremhæver et eksempel fra Bornholm:

– Jeg var inde at hjælpe en landmand, hvor aftageren gik konkurs, og bonden stod tilbage med en milliongæld. Landbrug er jo næsten altid privatejet, så han måtte desværre afvikle sin gård. Men han kom ud af det hele uden gæld, blandt andet fordi vi fik en frivillig akkord på plads med kreditorerne, hvor landmanden slap for at betale af i en årrække.

Han har også haft fingrene i Keramikfabrikken, som lå i Nexø. Den blev drevet af 19 kunstnere i fællesskab, men her kunne de desværre ikke undgå en konkurs.

– Det kan nogle gange også være den bedste løsning, selv om det er smerteligt for både ejere og kreditorer. Det lykkedes dog at starte en ny keramikfabrik op igen som Bornholms Keramikfabrik, fortæller Bjarne Dahl Hermansen.

Bestyrelsesuddannelse

Han er oprindeligt uddannet elektroingeniør og arbejdede for store amerikanske it-virksomheder i mange år.

– Med min mere tekniske baggrund i forhold til vores andre frivillige rådgivere holder jeg mig helst fra sager om detailsalg, men går ellers gerne ind i mange forskellige virksomheder, og blandt de brancher, jeg har hjulpet, er fabrikanter, it-virksomheder, cykelhandlere, grossister, tømrere, ingeniørvirksomheder, fysioterapeuter, havecentre og rejsebureauer, fortæller han.

Efter han blev selvstændig og frivillig rådgiver, tog han en bestyrelsesuddannelse, der var målrettet børsnoterede virksomheder. Det inspirerede ham til – sammen med Copenhagen Business School i København – at udvikle en bestyrelsesuddannelse, der er specielt målrettet små og mellemstore virksomheder.

Early Warning er et landsdækkende og offentligt støttet initiativ, som siden 2007 har hjulpet flere end 8.000 mindre, danske kriseramte virksomheder. De over 130 frivillige, erfarne erhvervsfolk er klar med gratis vejledning, sparring og rådgivning af virksomhedens ejer og eventuelt ejerens familie.

Bjarne Dahl Hermansen er gift og har to voksne børn samt to børnebørn. Sammen med sin hustru, cand.pharm. Birte Børglum, driver han konsulentfirmaet bbconsult.