Svaneke jubler over skrottede affaldsøer: 'Et vigtigt fremskridt'

Svaneke jubler over skrottede affaldsøer: 'Et vigtigt fremskridt'
Der er jubel over, at der umiddelbart ikke skal etableres en masse affaldsøer i byen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 14. SEP 2023 • 16:06
NYHED | ABONNENT
14. SEP 2023 • 16:06

Det er et vigtigt fremskridt, at Bofa er klar til at droppe affaldsøer i byerne. Det mener Byforeningen Svanekes Venner, der anser det som godt for byens miljø, og glæder sig over, at folk ikke skal udfordres med at slæbe affaldet op til 300 meter.

Byer uden affaldsøer.

Det vækker glæde i Svaneke, at Bofa torsdag formiddag kunne fortælle, at man nu er klar til at droppe de omdiskuterede affaldsøer.

– Det er rigtig godt. Dels for byens miljø, men også rent praktisk for alle de mennesker, som skulle stavre afsted med affaldet. Det var uholdbart og havde givet alt for mange problemer. Vi synes, det er rigtig glædeligt, og så pyt med at vi har brugt en masse tid på at komme med anvisninger, siger Henrik Søby, der er formand for Byforeningen Svanekes Venner.

Affaldsøerne har været udskældt, siden det for første gang blev annonceret, at Bofa ville etablere op mod 120 af de såkaldte "miljø'er" rundt om på Bornholm. Kritikken er gået på, hvor affaldsøerne skulle placeres, hvordan det i så fald ville passe ind i bybilledet, og samtidig har der været bekymring over, hvordan særligt ældre mennesker skulle få fragtet affaldet de op mod 300 meter til nærmeste affaldsstation.

Derfor er der også blevet brugt rigtig meget tid i de forskellige byer på at finde den bedst mulige løsning med Bofa. Det arbejde kan nu være lige meget, men det vil Henrik Søby ikke bruge tid på at ærgre sig over.

– Jeg vil nøjes med at glæde mig over det. Det er alligevel så vigtigt et fremskridt, så jeg glæder mig mest over det og så pyt med den tid, der er blevet brugt, siger han.

Ikke problemfrit

Bofa-direktør Jens Hjul-Nielsen fortæller, at de 2.500 borgere, der ellers stod til at blive berørt af de berømte affaldsøer, nu kan undgå det, såfremt man har mulighed for at have de tre nye affaldsspande stående.

Og det kan godt skabe nogle udfordringer, mener formanden for Byforeningen Svanekes Venner.

– Det er ikke uden problemer, for der er mange sammenbyggede huse og mange steder, hvor der stort set ikke er en forhave, hvor man kan etablere det. Mange huse ligger med snuden ud i gadeniveau. Det kræver i hvert fald noget planlægning og filen på både det ene og det andet, så jeg tør ikke sige endnu, hvor stor udfordringen bliver, fortæller Henrik Søby, der også allerede selv er begyndt at overveje, hvordan det skal løses på egen matrikel.

– Der skal da laves lidt om på forhaven, og der skal nok ryddes et bed og sådan noget. Det må vi jo finde ud af. Det er helt ubetinget bedre end alternativet.