Surfere frygter ny strandpark

Surfere frygter ny strandpark
Fladt vand ud for den kommende strandpark. Arkivfoto: Anders Liljeroth
NYHED | ABONNENT | 2. FEB 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
2. FEB 2023 • 11:00

En mole, der måske bliver en del af en kommende Nexø Strandpark, kan omdanne naturligt stenrev på en uheldig måde, mener Bornholms Surf Club. Foreningen De Bornholmske Jernbaner er positiv i forhold til strandparken.


Regionskommunen har på sin hjemmeside indkaldt til ideer og forslag vedrørende byomdannelsesområde til Nexø Strandpark, hvilket har fået blandt andre Bornholms Surf Club til tasterne.

På vegne af denne har Kristoffer Nothlev således indsendt et høringssvar, hvori han skriver:

"Det tidligere/nuværende forslag omkring det rekreative område er meget interessant. Desværre er den ene arm/mole planlagt placeret direkte på det sted, hvor det naturlige stenrev i dag danner en af de bedste bølger, vi har på Bornholm. Der er endda personer, der mener, at bølgen er en af de bedste i Danmark, når den er bedst (Klitmøller inklusive). Så det er en meget attraktiv bølge, der bliver ødelagt, hvis den nuværende plan gennemføres.

Surfing er i den grad en del af et strandmiljø. Det er efter vores mening oplagt, at der findes en løsning, hvor surfing kan blive en del af strandparken. Surfing vil kunne gøre strandparken endnu mere attraktiv for turister og skabe et miljø, hvor strandparken har liv året rundt.

Bornholms Surf Club ser to løsninger på udfordringen.

1. At placeringen af armen/molen og den ydre bølgebryder genovervejes, så stenrevet bevares, som det er, og bølgen ikke ødelægges.

2. At den planlagte oversøiske bølgebryder på ydersiden af molen bliver konverteret til en undersøisk og etableres på en måde, så den danner et kunstigt rev, der generere en bølge".

Kristoffer Nothlev påpeger videre blandt andet, at et undersøisk rev har flere fordele: Visuelt er det pænere, idet man kan stå på molen og kigge ud på vand i stedet for at kigge på en bølgebryder af sten, og det kan bidrage til en meget flot og god surfbar bølge, der bliver endnu bedre end den, der er i dag, påpeger han og noterer videre:

"Materialerne, der skal bruges til et undersøisk rev, vil med stor sandsynlighed være de samme som dem, der skal bruges til en bølgebryder".

 


Foreningen De Bornholmske Jernbaner ser planen om en strandpark og et aktivt byomdannelsesområde på Nexø Havn som en virkeliggørelse af et længe næret ønske. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

Længe næret ønske

Blandt andre foreningen De Bornholmske Jernbaner, som i 2000 etablerede DBJ museum i den gamle værftsbygning i den nordlige del af Nexø Havn, ser gode muligheder for at udnytte området aktivt og formand for foreningen Sten Møller noterer i sit høringssvar:

"For eksempel holdt vi i et par år nogle meget velbesøgte Gammel Dok markeder foran vores bygning. Derfor ser vi planen om en strandpark og et aktivt byomdannelsesområde som en virkeliggørelse af et længe næret ønske.

Vi har ingen konkrete ideer om udformningen af selve strandparken, men vi mener:

• At det må forventes, at det ikke kun vil være beboerne fra lokalområdet der vil benytte Strandparken. Derfor skal der i forbindelse med Strandparken etableres et eller flere større parkeringsområde.

• At der skal etableres både tilkørsels- og frakørselsveje til området. Kystvej mellem Ndr. Strandvej og havet er "hovedvej" for et omfattende nedgravet kloaksystem, der blandt andet er en del af klimasikringen i Nexø. Derfor er denne del af Kystvej ikke egnet som tilkørselsvej til Strandparken. Det må forventes at Kystvej – netop på denne strækning – jævnligt skal opgraves i forbindelse med nye kloak eller klimasikringstillag. Derfor bør der etableres et nyt vejsystem med til og frakørsel til Strandparken.

Vedrørende Nexø Havns nordmole-område, har vi følgende kommentar:

• Planen for området bør sikre, muligheden for at der kan etableres et 1000 mm jernbanespor fra vores museum langs østsiden af den nuværende bebyggelse (Værksted og Glas/Keramik/Design hus Matter) til havnen.

• Vedr. de to optræksteder, så bør det overvejes at sløjfe det optræksted, der ligger ind mod land (det vestlige).

• Det bør undersøges, om der kan bygges en kanal fra den gamle trafikhavn ud til det åbne hav. Enten fra det andet optræksted (det østlige) forbi Værftet gennem Strandparken ud til havet. Eller fra den nordlige del af havnen gennem det område – hvor der i dag ligger en fiskeprotein fabrik – ud til kysten. Naturligvis skal der etableres brede broer med videre, som sikrer sammenhængen i området. En sådan kanal vil sikre frisk vand i den gamle trafikhavn og skabe et dynamisk, levende og afvekslende strand/havneområde.

• En mindre omkostningstung mulighed for friskt havvand til den gamle trafikhavn kunne være, at der etableres en stor rørforbindelse fra den nordlige del af trafikhavnen til kysten".