Lynetteholm bekymrer: 'Der kommer propper i stræder og bælter'

NYHED | ABONNENT | 8. AUG 2022 • 11:26
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. AUG 2022 • 11:26

Risiko for blokering af vand- og saltgennemstrømning til Østersøen ligger Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening på sinde. Samtidig kan Lynetteholm gøre folk opmærksomme på, at der er flere faktorer, der spiller ind på havmiljøet, udover fiskeriet, mener fiskernes formand.

 

I Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening kigger man med bekymring mod Københavns Havn. Planerne om at anlægge den kunstige halvø Lynetteholm handler officielt om at stormflodssikre hovedstaden fra nord og skabe plads til cirka 35.000 beboere, men det er ikke det, der interesserer fiskerne. Det er projektets betydning for gennemstrømningen af vand og salt til Østersøen.

Formand Thomas Thomsen fortæller, at de lokale fiskere ikke selv har indsendt høringssvar eller på andre møder gjort deres stemme gældende, siden daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen og daværende overborgmester i København Frank Jensen præsenterede visionen om den kunstige halvø i oktober 2018.

– Men via vores hovedorganisation Danmarks Fiskeriforening – Producent Organisation har vi indgivet høringssvar, hvor vi giver udtryk for vores bekymring i forhold til Lynetteholm. Det er en proces, som har kørt i flere forskellige stadier, men i det høringssvar siger vi, at vi ikke føler, at det er ordentligt belyst, siger Thomas Thomsen.

Med i beretning i flere år

Sådan har de lokale fiskeres formand det stadigvæk. Derfor er han tilfreds med, at transportminister Trine Bramsen (S) i maj bad om endnu en undersøgelse af vandgennemstrømningen for at se, om det er muligt at anlægge Lynetteholm uden at reducere vandtilførslen til Østersøen.

– Det har været en bekymring for os længe, siger Thomas Thomsen om vandgennemstrømningen til Østersøen.

Lynetteholm er således ikke udslagsgivende for denne bekymring, men blot det seneste eksempel.

– Jeg har haft det med i mine beretninger, jeg tror, første gang var for fem, seks, syv år siden. Der bliver bygget broer, og der bliver udvidet havneområder, altså der kommer propper i stræder og bælter, og det er vi kede af, siger han.

Den første undersøgelse af Lynetteholms påvirkning viser, at projektet i dets nuværende form blokerer vandgennemstrømningen af Øresund med 0,23-0,25 procent. For transporten af salt til Østersøen er blokeringen 0,21-0,23 procent.

Måske en øjenåbner

Thomas Thomsen håber, at parterne bag Lynetteholm tænker sig om og sikrer en nulløsning. Samtidig håber han, at diskussionen om sammenhængen mellem anlæggelsen af den kunstige halvø og vandmiljøet i Østersøen kan være en øjenåbner, der får folk til at indse, at der er flere grunde til, at Østersøen har det dårligt.

– Det er så nemt bare at pege på fiskeriet, men der er rigtig mange andre faktorer. Det er os alle sammen. Når vi sætter en opvaskemaskine i gang, når vi trækker i toilettet, siger han.

Thomas Thomsen fortæller, at fiskerne er gået med til nogle meget, meget små kvoter, har justeret redskaber og i det hele taget gjort rigtig mange forskellig ting i håb om at vende udviklingen i fiskebestandene. Lige lidt har det hjulpet

– Vi har ligesom været prygelknabe hele tiden, og jeg håber, at det her kan være en øjenåbner for, at der er rigtig mange andre faktorer, som spiller mere ind, end fiskeriet gør. Det er ikke vores skyld, at vandet har det dårligt, siger formanden for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening.