Er det overambitiøse drømme?

Er det overambitiøse drømme?
Foto: Torben Østergaard Møller
KOMMENTAR | DEBAT | Tirsdag 7. maj 2024 • 19:00
Af:
Jens Stubkjær
Kirkepladsen
Rønne
KOMMENTAR | DEBAT | Tirsdag 7. maj 2024 • 19:00

Rønnebo forstår ikke, hvordan kommunen kan løbe fra sit ansvar som ejer af havnen, hvis havnens planer går i vasken.

Kære Thomas Thors, du skriver, at Rønne Havn ikke kommer til at koste Bornholm dyrt i Tidende den 1. maj. Men: Rønne Havn kan komme til at koste Bornholm dyrt. Hvis altså de store planer svigter, for hvilken indtjening skal der komme ud af investeringer for cirka 1,5 milliarder kroner i den såkaldte "fremtidssikring", der pågår nu?

I mine øjne er det eneste, der helt sikkert fremtidssikres, at Rønne Havn får en astronomisk gæld.

Vi må da håbe, at de selv kan tilbagebetale gælden. At vindmølleindustrien ikke bliver overhalet af andre energikilder. At energiøen bliver til noget. Eller at kæmpe krydstogtskibe ikke bliver begrænset på grund af deres luftforurening.

Skulle det ulykkelige ske, at havnens "businesscase på kommercielle vilkår" ikke holder vand (undskyld udtrykket), savner jeg stadig at forstå, hvordan kommunen kan løbe fra sit ansvar som ejer af havnen.

Du skriver, at du mener, Rønne Havn har en kompetent bestyrelse og en dygtig ledelse. Men er det en sikkerhed for, at Bornholms Regionskommune ikke kommer til at bløde for det, hvis det går galt? Ligesom det er sket for flere andre kommuner, der havde havne med "kompetente bestyrelser og ledelser".

Frederikshavn Havn har oparbejdet en gæld på størrelse med Rønne Havns. Planerne gik ikke som forventet, og kommunen måtte tage over. En af de ansvarlige, "kompetente" var næstformand i mange år for Frederikshavn Havn, Lars Karlsson, der nu er ude af bestyrelsen. Han er også næstformand i Rønne Havn. Har været det siden 2013, hvor han – som Thomas Thors beskriver det – "forestod et strategiseminar", der munder ud i havnens "fremtidssikring" og "Masterplan 50", der nu virkeliggøres 25 år før planlagt.

Selvom det gik mindre godt i Frederikshavn, kan det da godt være, det går fint i Rønne. Vi har jo en "professionel og kompetent" bestyrelse for havnen og dygtig ledelse, skriver Thomas Thors.

Ligesom tilfældet vel var det for et andet kommunalt ejet aktieselskab for 10-15 år siden, der under Thomas Thors' politiske ledelse drømte om at blive verdens første, der kunne forvandle gylle til rent vand. Biokraft kom til at koste Østkraft et to- måske trecifret millionbeløb i spildte investeringer. Man skulle tro, man kunne blive lidt forsigtig efter sådan en omgang.

Eller efter de store havnebyggerier omkring 1980 i Nexø, Tejn og Hasle. Hvis ordet var opfundet dengang, ville man have sagt, at de blev fremtidssikret - til den fantastiske udvikling i fiskeriet. De blev dårligt færdigbygget, før fiskeriet forsvandt. Men gælden var fremtidssikret for de små kommuner.

Det burde ikke være Bornholms Regionskommune, der hæfter for så stort et byggeri som det, vi ser nu i Rønne Havn. Jeg er enig med tidligere skatteminister, nu branchedirektør i Dansk Industri for transport, Karsten Lauritzens udtalelser efter miseren i Frederikshavn, der i sin essens var: Havneloven bør laves om, så staten kan koordinere udbygningen af havnene i hele landet, og så det kan ske uden at borgere i en enkelt kommune skal bøde for overambitiøse drømme om erhvervsudvikling.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT