Sidst på sommeren lykkedes det at købe en kutter, der er egnet til tangfiskning og fiskeri med langline eller bundgarn. Kutteren og en anskaffelse af 18 fods glasfiberjolle havde betydning for lokalbefolkningens positive opfattelse af projektet.
– Og i efteråret bevilligede Selvstyret 264.000 kr. til køb af et komplet tørreanlæg, der skal sættes op i fabrikken. Det kan bruges til tørring af hvalkød, sælkød, fisk, tang og planter.
Klapmydser og sukkertang
– Udstyret står i Nuuk, men Grønlands fiskeriminister har lovet at arrangere transporten. Anlægget står i en 40 fods frysecontainer, som vil kunne bruges til indfrysning og opbevaring af sukkertang.
Tørret kød fra klapmydser har de seneste år været det vigtigste eksportprodukt fra Alluitsup Paa. Der er en lille forening, der tørre kød på sten og net i fri luft, som de sælger i Nuuk. De vil i fremtiden kunne bruge anlægget.
– Klapmydser er store sæler, der trækker forbi bygden hvert forår, og folk tager til fangstpladserne længere ude i skærgården, hvor de ligger i telt under fangsten, forklarer Ole Hertz.
– Der kan være op til 300 kilo kød og spæk på en sæl.
Ud over tørret klapmydskød sælges stenbiderrogn og fisk, men nærmeste indhandlingssted ligger 50 kilometer væk i Nanortalik eller Qaqortoq.
Krydstogt-souvenirs
Tangproduktionen har bestået i fremstilling af vakuumpakkede poser med tørret buletang - i første omgang tænkt som souvenirs for de mange krydstogtturister, der kommer til Grønland hver sommer.