Flere toiletter på vej i naturen

Flere toiletter på vej i naturen
Det nye muldtoilet i Blykobbe Plantage ligger tæt på shelterpladsen. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 17. OKT 2024 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. OKT 2024 • 19:00

Naturstyrelsen Bornholm etablerer primitive muldtoiletter ved shelterpladserne.


– Vi er meget kede af, at det er det syn, vores gæster møder, når de går ned til stranden.

Sådan sagde Lone Kirk fra Hotel Skovly i august 2021 til Bornholms Tidende.

Det omtalte syn handlede om brugt toiletpapir og andre efterladenskaber i skovbunden omkring shelterpladsen ved Blykobbe Ås udløb i havet. Det blev begyndelsen på en længere debat, for det var absolut ikke et isoleret fænomen, men noget man både i Bornholms Regionskommune og Naturstyrelsen Bornholm kendte til fra andre naturområder med primitive overnatningssteder, ligesom man også gjorde det andre steder i landet.

Coronapandemien havde medvirket til, at mange flere end tidligere søgte ud i naturen – og heraf også en del, der ikke kendte til "spillereglerne" i naturen, når det for eksempel handler om, hvordan man "går på toilettet".


Har ændret mening

Men skulle der så sættes flere toiletter op i naturen?

– Der må også en grænse for, hvor mange toiletter, vi skal have i naturen. Folk skal heller ikke nødvendigvis kunne forvente, at der er et toilet ved et shelter. Det er jo en primitiv overnatningsplads, lød det dengang fra Georg Ask Marker, naturformidler i Naturstyrelsen Bornholm.

I efteråret 2024 er der bygget et muldtoilet ved den idyllisk beliggende shelterplads i Blykobbe Plantage. Det er der også ved shelterpladsen ved Arnagerbugten, ved den nye shelterplads ved Opalsøen og i Almindingen.

– Vi har ændret lidt mening siden dengang, erkender Georg Ask Marker.




Så kan man komme på toilettet ved shelterpladsen i Blykobbe Plantage. Men husk toiletpapir og håndsprit. Foto: Holger Larsen


Der er problemer

– Vi har besluttet at prøve at få muldtoiletter op på de shelterpladser, hvor der kan komme mange mennesker. For vi kan se, at der generelt er problemer med toiletpapir med videre i skovbunden ved pladserne.

– Vi arbejder stille og roligt på at få opstillet muldtoiletter ved vores shelterpladser, og en af dem er i Blykobbe Plantage, siger naturformidleren.

– Vi regner med, at det efterhånden bliver almindeligt med muldtoiletter på vores shelterpladser, tilføjer han.


En investering

Regningen for et skovtoilet med tømmetank løber op i godt 15.000 kroner, oplyser Georg Ask Marker.

– Det er en investering i, at der kommer til at se lidt pænere ud, og at folk har en bedre oplevelse. Shelterpladserne bliver tit brugt af dem, der er lidt uvante naturbrugere. Der behøver man ikke et telt, og der en bålplads, og det kan måske være meget rart, at der også er et toilet, så man ikke behøver at tage en spade med til at grave efterladenskaberne ned.

– Når toilettet først er bygget, er det ikke særlig dyrt i drift. Tanken skal bare tømmes af en slamsuger højst en gang om året, siger Georg Ask Marker.

Nødtørft i naturen


Naturstyrelsen skriver:

Politiets ordensbekendtgørelse forbyder at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre – og det omfatter at forrette sin nødtørft.

Men "skal man, så skal man". Anbefalingerne er i disse tilfælde, hvor der ikke er et toilet i nærheden:

Husk at andre skovgæster kan blive stødt, hvis de kan se dig.

Placer dig derfor væk fra veje og stier.


Find et sted, hvor træer og buske kan skærme for at andre kan se dig.

Grav dine efterladenskaber ned, eller dæk dem til med blade, grene med videre.

Du må ikke efterlade toiletpair i naturen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT