Ugen var fuld af dit og DAT, choktal, dillerbingo, pip og meget andet

BAGGRUND | ABONNENT | 3. JUL 2022 • 10:30
BAGGRUND | ABONNENT
3. JUL 2022 • 10:30

Når det går skidt, er det godt at kunne more sig, og heldigvis kan Bornholm ud over en økonomi, som ser ud til at få et skud for boven, også byde på diverse muntre indslag.

 

 

Bornholmerugen

I Bornholmerugen tager Tidende hver weekend et vue over den forgangne uges begivenheder.

Hvad var væsentligt?

Hvad husker vi?

Hvem satte dagsordenen? 

 

 

Hvordan er vi dog havnet her?

Nej, det er ikke en reference til smadremanden Putin og hans onde gerninger østpå, men mere fredsommeligt til de bornholmske granithavne.

De har det ikke godt, kunne Tidende indlede ugen med at fortælle. Det er på tide at give dem en kærlig hånd, og i moderne tider koster selv kærlige hænder penge. Med fem millioner kroner om året til presserende havnerenoveringer vil det faktisk tage omkring 14 år at komme i mål, hvis kommunalbestyrelsen ved efterårets budgetforhandlinger skulle vælge at prioritere havnene.

Kommunens havnefolk vurderer nemlig, at der er et efterslæb på sammenlagt 68,2 millioner kroner til presserende vedligeholdelse, og det er mange penge, ikke mindst når vi i dagens avis kan fortælle, at et mindre bloktilskud fra staten og reduceret intern udligning med landets øvrige kommuner kan gøre Bornholm 70 millioner kroner fattigere. Så kan renoveringen af Svaneke, Nørrekås, Gudhjem, Nørresand, Allinge, Tejn og Sandvig havne hurtigt havne på dybt vand.

Med sådan en økonomisk næsestyver må man konstatere, at vi som sædvanlig ikke har andet skæg, end det vi selv sidder på, og i det lys er det måske meget godt, at Smedjen i Tejn åbnede sidste weekend, og blandt mange andre aktiviteter har tænkt sig ind imellem at afvikle – ja, man tøver med at skrive det – dillerbingo, hvor man i stedet for at råbe "banko!" skal rejse sig op og råbe "jeg har fået diller!".

Skrupskørt er det, men man må bare konstatere, at folk morede sig vældigt under afviklingen af spillet første gang, det fandt sted.

Lad os skyndsomt fortrække til mere sobre kulturelle udfoldelser, nemlig museumsverdenen, og skulle nogen insistere på at stille spørgsmål ved, om dillerbingo overhovedet hører under kategorien kultur, kan vi henvise til det angelsaksiske kulturbegreb, som dækker "a whole way of live", altså mere bredt livsudfoldelser, hvorunder omtalte specialbingo trods alt hører til, mens omvendt det germanske kulturbegreb rigtig nok snarere kun dækker finkulturen.

En sand historie

Dér – i finkulturen – genåbnede Oluf Høst Museet, som nu efter otte måneders restaurering og 14 millioner spenderede fondskroner fremstår som en funklende nypoleret perle.

– For mig er det ikke bare sat i stand, det er et helt nyt museum, sagde museumsdirektør Martin R. W. Brandt da også til Tidende og bedyrede, at han er en særdeles glad mand.

Både i Pedersker og Gudhjem er der blevet åbnet nye samlingssteder, hvor borgerne kan mødes, og som borgmester Jacob Trøst i den anledning håbefuldt spurgte:

– Mon ikke det kan blive en kilde til inspiration andre steder?

Lad os håbe det, for det er da kultur af allerbedste angelsaksiske skuffe, og heureka! Allerede dagen derpå kunne vi fortælle, at arbejdet med at anlægge en bypark i Nexø, som skal binde havnen og den historiske bymidte bedre sammen, skam er i fuld gang.

Allerede nu er der i øvrigt noget helt specielt at komme efter i Nexø, nemlig de 800 ton sand, DLG-bygningerne på havnen er blevet fyldt med, og som to håndfulde udenlandske sandskulptører fermt har lavet fantastiske skulpturer af, således at den mytologiske beretning om Bornholm, de underjordiske og de overjordiske samt fortællingen om, hvordan borgen Hammershus så ud i middelalderen, nu på det nærmeste fremstår som en – undskyld! – sand historie.

I øvrigt har ugen, som sådan nogle nu engang gør, fyldt Tidende med både dit og dat.

Dit og DAT faktisk, for flyselskabet har harceleret over en grøn skattereform, som regeringen sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti har lavet en aftale om.

– Vi har allerede vist vejen frem, vi er i fuld gang med den, og nu får vi en kniv i ryggen, for nu bliver det endnu dyrere, og vi ved ikke, hvad de penge skal bruges til. Jeg føler, vi er blevet rigtig dårligt behandlet i den her sammenhæng, sagde Jesper Rungholm til Tidende om aftalen.

Slangen er løs ... eller

Som bekendt er det svært at slikke sårene, når de sidder i ryggen, men i nærværende problematik kan DAT da i det mindste sende i hvert fald noget af regningen videre til brugerne, og Rungholm vurderede da også, at den nye afgift vil lægge omkring 20 kroner på prisen fra og til Bornholm, hvilket han også forklarede kommer ovenpå det, DAT og dermed passagererne i forvejen betaler for CO2-kvoter i EU.

Og han toppede sin frustration med denne bemærkning:

– Jeg ser til min store undren, at færgerne ser ud til at skulle have rabat, på trods af at de sviner meget mere end flyene, men det er jo sådan det er. Man kan undre sig over, hvordan det hænger sammen. Det giver absolut nul mening for sådan en som mig, men det kan være, det giver mening i en politikerhjerne.

Slangen i paradiset er åbenbart CO2-afgifter, og det vidner om, hvor svært det er at foretage den feberredning, som muligvis kunne være undgået med rettidig omhu, hvor verden havde reageret og stoppet CO2-udledningerne, som er motoren i den globale opvarmning, i tide. Den svenske fysiker Svante Arrhenius forudsagde faktisk allerede i 1897, at temperaturerne ville stige på grund af de øgede kuldioxidudledninger, men ikke mange, om nogen, lyttede. Siden har målinger igen og igen bekræftet teorien, men nu står vi altså her med balladen, og folk himler op over forsøg på at mindske CO2-udslippet – og glem ikke, at vindmøller tager udsigten og larmer og støjer! Det er ikke nemt.

Slangen i Rønne har til forskel fra den i paradiset en mere konkret fremtræden, men er faktisk lige så svær at indkredse.

For har en af Lennon Darlings slanger forladt hans campingvogn i Møllegade, hvor han opbevarer tre styk sammen med en håndfuld skildpadder eller ej? Han siger nej, men vidner bedyrer, at de har set en levende slange ude i det fri.

Det endegyldige bevis, den såkaldte rygende pistol, mangler, men vi er nok mange, der helt generelt har et lidt anstrengt forhold til slanger og har lettere ved at lade frygten for dem manifestere sig end frygten for, at verdens have stiger syv meter, som vist hører til blandt de meste kortsynede profetier.

Pip

Hvordan vil Bornholm se ud til den tid?

På Hammershus vil man trods alt stadig ikke få våde fusser, og skal man bygge nye andelsboliger, kan det da måske været et godt råd at placere dem der omkring eller på andre højtbeliggende steder. Det råd skal private investorer da lige få med helt gratis herfra.

Kommunalbestyrelsen har således åbnet for, at eventuelle private investorer nu kan få kommunegaranti til at bygge nye andelsboliger på Bornholm, fortalte vi i forgangne uge.

Gå endelig i gang, vi mangler dem, et faktum som også bidrager til en anden beslutning fra ugen der gik, nemlig at Bornholm ikke som tidligere år skal tage flere flygtninge, end kommunen reelt bliver tildelt af Indenrigsministeriet.

– Vi står med en kæmpestor udfordring med at finde boliger til de flygtninge, der allerede er kommet, konstaterede gruppeformand LInda Kofoed Persson (DF) i forbindelse med, at beslutningen blev taget.

Hvor' du fra? Jeg' fra havnen, rappede Jokeren for år tilbage, og lad os vende tilbage til den. Ikke en granithavn, som i indledningen til denne artikel, men til Rønne Havn, nærmere betegnet Sydhavnen.

I en vis forstand er udgangspunktet positivt, for en masterplan for udvikling af hele Rønne Havn er blevet overhalet inden om på grund af større efterspørgsel på arealer end ventet grundet flere store vindmølleprojekter.

Bagsiden af medaljen er dog, at for eksempel Bornholms Træbådelaug på den baggrund er blevet opsagt som lejer på havnen, og lauget har slet og ret svært ved at finde nye egnede arealer.

Øv for dem, det er da til at få pip af. Eneste umiddelbart brugbare løsning – og her taler vi endda kun om at give humøret et nøk opad – er at sende lauget en tur i Bornholms Sommerrevy i Kyllingemoderen.

Pip Pip Hurra.