Plan om nedrivning: Redningsstation har stadig historisk værdi

Plan om nedrivning: Redningsstation har stadig historisk værdi
I 2016 offentliggjorde Rønne Havn A/S en masterplan frem mod 2050. Planen indeholder visualiseringen af, hvordan havnen skal udvikle sig. På denne visualisering af 2050 ligger Rønne Redningsstation stadig på havnen, selvom bassinet lige ved stationen er fyldt op. Illustration: Rønne Havn
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 22. JUL 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
22. JUL 2022 • 05:30

Rønne Redningsstation har betydelig kulturhistorisk værdi, mener Slots- og Kulturstyrelsen, der har holdt møde om mulige løsningsmodeller med Rønne Havn A/S, der ønsker at rive bygningen ned. Ellers nærmer bygningens tilstand sig et påbud om istandsættelse.

Det giver ikke mening at fastholde fredningen af Rønne Redningsstation, med de planer Rønne Havn har for Sydhavnen. Det vurderer Det Særlige Bygningssyn under Slots- og Kulturstyrelsen. Det er imidlertid ikke det samme som, at bygningen ikke har nogen historisk værdi længere.

Det fremgår af en aktindsigt, som Tidende har fået.

Rønne Havn A/S har ansøgt om at få fredningen ophævet. I den forbindelse er der holdt et par bygningssynsmøder, og Slots- og Kulturstyrelsen har udarbejdet et oplæg til Det Særlige Bygningssyn, som behandler sagen.

Af oplægget fremgår det, at styrelsen vurderer, at redningsstationen har betydelig kulturhistorisk værdi, da det er den eneste redningsstation på Bornholm, der er opført til formålet.

Samtidig fremgår det, at redningsstationens placering på havnen vil blive ekstremt udfordret af de udvidelses- og anvendelsesplaner, der er planlagt og i fuld gang med at blive udført.

Møde uden resultat

Redningsstationen blev fredet i 1998, fordi det er en af de første redningsstationer, der blev opført af Bornholmske Redningsvæsen. Det skete i 1929 efter tegninger af Søværnets Bygningsvæsen.

I dag vender bygningen ud mod det havnebassin, den hele tiden har vendt ud, men det ændrer sig med de planer, Rønne Havn har. Havnen ønsker at opfylde havnebassinet og skabe nyt havneareal, der vil komme til at ligge tre meter over havets overflade. Da redningsstationens gulv kun ligger 1,45 meter over, vil den fredede bygning komme til at ligge under det omgivende niveau. Med de store planer for havvind finder Slots- og Kulturstyrelsen det urealistisk, at arealet sænkes igen i en overskuelig fremtid. Samtidig vil der ikke være vand i nærheden af bygningen.

Slots- og Kulturstyrelsen har holdt et møde med Rønne Havn om forskellige løsningsmodeller, men uden resultat, fremgår det af oplægget, som Tidende har fået indsigt i.

Gennemgående revner

Selvom den 93 år gamle bygning er fredet, har den ikke ikke helt godt, fremgår det af Slots- og Kulturstyrelsens oplæg.

Bygningens mure har betydelige, dybe revner, ikke bare i pudsen, men også gennemgående revner i murværket. De to porte, døren, vinduerne og skodderne er nedbrudte på grund af beskeden vedligeholdelse.

Trækonstruktionen i det indre er dog i fin stand, og heltaget med røde vingetegl er understrøget og i rimelig stand.

Samlet nærmer bygningens tilstand sig et påbud om istandsættelse, fremgår det. Men nu risikerer den altså at blive revet ned i stedet for.

Da Rønne Havn A/S i januar kontaktede Slots- og Kulturstyrelsen for at få ophævet fredningen, fortalte havnens driftschef, at den tidligere redningsstation i dag anvendes som materielbygning til småting af havnens tekniske afdeling.

De kommende havnearealer er markeret med lysegråt. Her er hele bassinet fyldt op. I alt drejer det sig om cirka 10 hektar. Her er redningsstationen væk. Bygningen midt i det lysegrå område er det tidligere havekontor, som Espersen nu bruger. Illustration: Niras