Med beklagelse: Fredning af redningsstation giver ikke mening længere

Med beklagelse: Fredning af redningsstation giver ikke mening længere
Nordgavlen på Rønne Redningsstation, som Rønne Havn A/S ønsker at rive ned. Det var herfra, redningsbådene blev trukket ned i vandet ad en rampe. Forbindelsen til vandet forsvinder, fordi området skal gøres klar til vindmølledele. Bl.a. derfor giver det ikke mening at opretholde fredningen af redningsstationen, mener Det Særlige Bygningssyn under Slots- og Kulturstyrelsen. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 22. JUL 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
22. JUL 2022 • 05:30

Det Særlige Bygningssyn under Slots- og Kulturstyrelsen vurderer med beklagelse, at de planlagte ændringer på Sydhavnen i Rønne på afgørende vis vil berøre fortællingen om og forståelsen af Rønne Redningsstation.

 

I slutningen af juni gik Rønne Havn ud med nyheden om, at interesse for at bruge havnen til udskibning af vindmøller er så stor, at den vil etablere 10 hektar ekstra havneareal til offshore-projekter i Sydhavnen. I den forbindelse vil Rønne Havn gerne af med den fredede redningsstation på området, og de indledende skridt til den øvelse blev taget allerede i januar.

Den 13. januar skrev Rønne Havns driftschef til Slots- og Kulturstyrelsen med en anmodning om at få ophævet den nuværende fredning af Rønne Redningsstation, så bygningen kan rives ned. Det fremgår af en aktindsigt, Tidende har fået.

Af ansøgningen fremgår det, at en opfyldning af det nuværende fiskeribassin vil afskære redningsstations adgang til havnebassinet. Bygningen vil desuden blive placeret inden for et sikkerhedshegn, så offentligheden ikke længere vil have adgang til den. Endelig vil redningsstationen komme til at ligge halvanden meter lavere end det omkringliggende areal, når det er gjort klar til vindmølleelementer, skriver driftschefen.

Med beklagelse

Rønne Havn har tidligere fortalt, at Det Særlige Bygningssyn under Slots-og Kulturstyrelsen har indstillet, at fredningen ophæves. Sagen var oppe på et møde i juni, og efter mødet blev fredningsophævelsen sendt i høring med en udtalelse fra Det Særlige Bygningssyn:

"Samlet betyder alle disse ændringer af omgivelserne, at synet med beklagelse vurderer, at fredningen af redningsstationen ikke længere meningsfuldt kan opretholdes, idet bygningen vil komme ud af sin historiske, kulturhistoriske og funktionelle kontekst. Synet indstiller derfor til Slots- og Kulturstyrelsen, at fredningen af Rønne Redningsstation ophæves".

Ændringerne er i høj grad de samme, som Rønne Havns driftschef nævner i den oprindelige ansøgning, nemlig forbindelsen til havet og en øgning af terrænhøjden.

Netop de ændringer er vigtige, da Det Særlige Bygningssyn mener, at redningsstationens bærende fredningsværdier knytter sig til den fritstående bygnings beliggenhed på sydhavnen ud til vandet. Det blev der også lagt vægt på, da redningsstationen blev fredet i 1998. Ændringerne vil på afgørende vis berøre fortællingen om og forståelsen af redningsstationens funktion og historie, skriver Det Særlige Bygningssyn.

Om høringen

Slots- og Kulturstyrelsen har sendt fredningsophævelsen af Rønne Redningsstation i høring frem til den 10. oktober.

Senest tre måneder efter denne dato vil Slots- og Kulturstyrelsen beslutte, om fredningen skal ophæves.

Indtil spørgsmålet om ophævelse er afgjort, er bygningen stadig fredet, og der må derfor ikke ske bygningsarbejder og lignende, som rækker ud over almindelig vedligeholdelse, medmindre Slots- og Kulturstyrelsen har givet tilladelse.

Slots- og Kulturstyrelsen har sendt høringsbrev til Rønne Havn A/S, Bornholms Regionskommune, Bornholms Museum, Kulturmiljøråd for Bornholm, Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Europa Nostra Danmark, Historiske Huse, Foreningen til Gamle Bygningers Bevaring og Akademisk Arkitektforening.