Nye ejere af Christiansøfærge efterlyser minder

Nye ejere af Christiansøfærge efterlyser minder
Kurt og Kirsten Kirkegaard på Chimera, som skibet nu er kommet til at se ud. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 9. MAJ 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. MAJ 2022 • 15:30

Chimera sejlede titusindvis af passagerer mellem Christiansø og Gudhjem i næsten 60 år frem til 2006. Nu skal skibet være café- og kulturskib på Fanø, men de nye ejere savner fotos og andet fra tiden på Bornholm.


Mange lidt ældre bornholmere husker stadig Chimera, der sejlede passagerer mellem Christiansø og Gudhjem i næsten 60 år mellem 1948 og 2006.

Nu går skibet mod en ny æra på Fanø. For efter at have været stærkt ramponeret og på nippet til at blive hugget op reddede ægteparret Kirsten og Kurt Kirkegaard fra Fanø det tidligere Christiansø-skib, og nu har de nye planer med det.

Chimera ligger lidt endnu på det værft i Svendborg, der har arbejdet med skibet, siden Kirsten og Kurt Kirkegaard købte det for to år siden. Men nu er ventetiden ved at være overstået.

– Vi venter på, at Søfartsstyrelsen godkender skibet til at sejle, og her har vi manglet nogle papirer, der ikke fulgte med, da vi købte Chimera, fortæller Kurt Kirkegaard.

– Vi håber at have Chimera på plads på Fanø midt i juni. Vi havde håbet at været klar til grundlovsdag den 5. juni, men den skal op og bundsynes. Så vi skal have akslen ud på skruen, og så er vi nødt til også at tage roret af for at kunne komme ind.

 

Chimera i den stand, som Kurt og Kirsten Kirkegaard købte skibet i for to år siden, hvor skibet var tæt på at blive hugget op. Privatfoto

 

Chimeras nye rolle bliver at være kultur- og caféskib. Cafédelen indebærer, at Kirsten og Kurt Kirkegaard vil sælge øl, vand, vin og champagne fra skibet. Kulturdelen kommer til at foregå under dæk, hvor parret vil dokumentere Chimeras lange og ind imellem dramatiske historie.

 

Chimera på farten mellem Christiansø og Gudhjem, sandsynligvis i 1950'erne.

 

Fotos modtages med tak

Til den del kan Kirsten og Kurt Kirkegaard godt bruge hjælp fra Bornholm. For selvom Chimera sejlede mellem Christiansø og Gudhjem i næsten 60 år fra 1947 til 2006, har parret så godt som ingen synlige beviser på Chimeras mange år i Østersøen.

Her kan lidt af hvert være interessant: Fotos, tegninger, blyantsskitser – eller dagbogsnotater om den Østersø-sejlads med Chimera, der også gjorde en del passagerer utilpasse i de ofte hårde bølger.

– Om hele den lange periode har vi ikke rigtig noget historie. Vi har nogle enkelte billeder fra Chimeras tid i Østersøen, men det er ikke mange, og vi vil absolut gerne høre fra folk, hvis nogle på Christiansø og Bornholm ligger inde med noget, der er knyttet til Chimera, siger Kurt Kirkegaard.

– Det er jo fantastisk, at skibet har virket så længe i Østersøen, som det har. Utrolig mange mennesker har sejlet med skibet mellem Christiansø og Gudhjem, og vi får også løbende meldinger fra folk, der har kastet op på turen til og fra Christiansø. Det er jo et meget bevægeligt skib, siger han.

– Vi vil være dybt taknemmelige for at høre fra folk, og hvad de måtte have af bidrag vil komme med i den udstilling om skibets historie, som vi laver under dækket.

Kurt Kirkegaard fortæller, at han også har en drøm om at sejle Chimera en tur tilbage, nu til Folkemødet. I år bliver det ikke, men næste år måske. I første omgang skal Chimera etableres som caéskib på Fanø.

– Vi har brugt to millioner kroner på Chimera. Det er hele vores pension. Så nu synes vi godt, at der må komme nogle penge den anden vej Vi regner med, at vi kan lave en hel masse arrangementer på skibet, siger han.

 

Chimera som skibet nu ser ud efter to års ophold på værft, hvor det er blevet restaureret. Privatfoto

 


Chimera

Træskib bygget i 1912 i Sandhaven (Skotland).

Bygget som lystyacht til oberst Sir Henry Chrichton, der var adjudant for kong Edward 7 og kommandør for Hampshire-brigaden.

Muligvis beslægtet med Titanic, der blev søsat samme år og har samme stævn som Chimera.

Sir Henry nævnes rygtevist som medlem af bestyrelsen for selskabet bag Titanic, men Chimeras nye danske ejere har endnu ikke kunnet få forlydenet bekræftet.

Lodsskib mellem 1914 og 1947, herefter solgt til til en mand ved navn Kjøller i Gudhjem.

Sejlede mellem Christiansø og Gudhjem fra 1948 til 2006, herefter turbåd i Svendborg frem til sin 100-årsdag i 2012.

For to år siden købt i ramponeret stand af Kurt og Kirsten Kirkegaard fra Fanø, der nu gør Chimera til café- og kulturskib.