Kunstner er ved at lægge sidste hånd på rundkørselsværk

Kunstner er ved at lægge sidste hånd på rundkørselsværk
Det sidste kunstværk ved rundkørslen på Torneværksvej mangler stadig at blive sat op. Arkivfoto: Berit Hvassum
KUNST | RØNNE | ABONNENT | 1. JUL 2021 • 18:56
Julia Aka Wille
Journalist
KUNST | RØNNE | ABONNENT
1. JUL 2021 • 18:56

I 2015 donerede Brdr. E., S. & A. Larsens Legat 1.250.000 kroner til at udsmykke de tre rundkørsler langs ringvejen omkring Rønne. Nu, over seks år efter, står to rundkørsler klar, men det sidste kunstværk ved rundkørslen på Torneværksvej mangler stadig at blive sat op.

Bornholms Regionskommune oplyser efter en henvendelse fra Bornholms Tidende, at der fortsat arbejdes på værket, og at der kan være mulighed for, at det står klar efter sommer. Kommunen har været i kontakt med kunstneren, som leverer rundkørselsværket, der fortæller, at han er ved at være færdig med at støbe de sidste dele af værket. Regionskommunen vil dog ikke sætte dato på, hvornår værket kan stå klar.

Samles på stedet

Det er Esben Klemann, der har fået til opgave at designe og støbe rundkørselskunsten på Torneværksvej. Han er uddannet skulptør fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (1996-02) og Det Jyske Kunstakademi (1990-92) og bor og arbejder i København.

Kunstværket er en betonmur bestående af 24 elementer, som vil blive samlet på stedet. Halvdelen af muren får karakter af en normal mur og bliver et par meter høj, mens den anden halvdel smelter sammen, bøjer indad og skråner gradvist nedad, til den ligger mere eller mindre fladt på jorden.

Oprindeligt var meldingen, at rundkørselsprojektet var realiseret i løbet af 2016. Men af flere grunde er færdiggørelsen af værket på Torneværksvej blevet forsinket. Det skyldes, ifølge Esben Klemann, blandt andet at han ikke har haft mulighed for at hyre arbejdshjælp og selv har måttet stå for arbejdet. Covid-19-situationen har forsinket kunstværket yderligere halvandet år.

– Det har taget lang tid, men vi gør det så hurtigt som muligt. Jeg holder mig fra at sige en dato for det færdige værk, da flere ting stadig kan nå at gå galt og udskyde processen yderligere.

– Men jeg er fortrøstningsfuld, og vi befinder os i et af de sidste faser, inden værket står færdigt, sagde Esben Klemann, da Bornholms Tidende snakkede med ham i slutningen af april.

Omfattende projekt

Det er ikke første gang, at Esben Klemann beskæftiger sig med den støbeteknik, som der er brugt i rundkørselsværket, men kunstværket på Bornholm er dog det mest omfattende kunstprojekt, han har leveret.

– Jeg har lavet en del af det her før med samme teknik, hvor man støber i store forme, men det her rundkørselsprojekt er langt større og mere komplekst end noget andet, jeg har lavet. Jeg har virkelig presset citronen, både idémæssigt samt med de midler, der var til rådighed, fortalte Esben Klemann.

I begyndelsen af 2015 udpegede kommunens kunst- og kulturhistoriske råd Esben Klemann, Niels Erik Gjerdevik samt Randi Jørgensen og Katrine Malinovski som dem, der skulle levere skulpturer til de tre rundkørsler på ringvejen.