I tvivl om, hvad kultur er? Her er 200 svar

I tvivl om, hvad kultur er? Her er 200 svar
Harmonika-musik er en vigtig del af det bornholmske kultur-dna. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 9. SEP 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
9. SEP 2024 • 19:00

Den kulturelle biodiversitet blomstrer i Kulturugen, og i år er der rekordmange oplevelser på programmet. Blandt andet kan du lære at sy din egen kæphest og møde en nøgensnegl.

På fredag går det løs. Kulturugen er over os, og det gælder om at holde på hatten og pudse brillerne, for årets kulturugeprogram er spækket med kulturelle multivitaminer fordelt på mere end 200 events. Man kan lytte, man kan gå, man kan danse, man kan stå, man kan iagttage – ja man kan sågar ælte en slikskål og lave sin egen kæphest.

Eller bare læse.

Den kulturelle biodiversitet skyder op overalt på Bornholm fra fredag den 13. til søndag den 22. september, og det er bare om at få fat i et kulturugearmbånd og komme afsted.



Natur er også kultur. Fra sidste års Kulturuge-arrangement på NaturBornholm i Aakirkeby. Eget foto


Nøgensneglen er et non-verbalt interaktivt performancekoncept, der har til hensigt at give et poetisk pusterum til børn, unge og deres voksne. Nøgensneglene inviterer forbipasserende ind i deres verden med små poetiske pauser midt i bybilledet og i havnebilledet. Nøgensneglene bevæger sig fra Store Torvegade til Dams Gård den 15. september klokken 13-14. Eget foto 

Almindingen er også kultur

Kulturugens officielle åbning foregår i år på Møbelfabrikken i Nexø, hvor Nexø-duoen Maybe Different giver koncert.

Bag duoen står den erfarne pianist, komponist og producer Jesper Mejlvang, der i 80erne og 90erne hærgede de danske scener med popnavne som One Two, Danseorkestret, og Sanne Salomonsen, og sanger, kirkesanger og sangskriver Pernille Werner.

Kulturugen lover tre kvarters stemningsfuld intimkoncert med udvalgte akustiske indslag fra singleaktuelle Maybe Different, efterfulgt af et udpluk af Jesper Mejlvangs danske kompositioner.

Kulturugen spreder sig igen i år over hele øen som en invasiv art, og det kan næsten være en udfordring at udvælge, hvilke typer aktiviteter, man vil deltage i. Almindingen – et relativt tyndt befolket skovområde midt på øen – danner eksempelvis rammen om tre meget forskellige Kulturuge-arrangementer, nemlig en foredragskoncert om jazz med tilhørende vinycafè på højskolen, historisk vandreforedrag om tyskertiden og det russiske efterspil, samt rundvisning og langbordsmiddag i øko-samfundet Friskoven i Aakirkeby Plantage.



Kunsthåndværk er et af stamtræerne i bornholmsk kultur, og det vokser hurtigt i disse år. Allan Rieck

 

Lysende klipper - kun i Sandvig

Sandvig er traditionen tro Lysets By under Bornholms Kulturuge. Her forvandles klipperne efter mørkets frembrud til stemningsfulde og eventyrlige lysinstallationer, der med garanti ikke ses magen til nogen steder i Danmark.

Det er også i Sandvig man lave sin egen skål i ler ved hjælp af den kendte pølseteknik. Workshoppen foregår hos keramiker Maja Frendrup, der holder værksted og butik åbent for besøgende under Bornholm Craft Weeks.

Kulturugen strækker sig over ti dage, og det vil nok være klogt at afsætte en halv dag i Gudhjem. Her har man hele otte punkter på Kultur-ugeprogrammet, fra koncerter i kirken til folkedans på Melstedgaard og kunstnerisk fællesopvisning hos Jo Dam Kærgaard i Gudhjem Banken.

Det samme gælder Svaneke, der i år har sat børnevenlige aktiviteter i højsædet med skattejagt, familiegroove og skolekoncert på Svaneke Friskole.

International kunst i Hasle

Kunsten og kunsthåndværket er som altid i centrum i Hasle, hvor Grønbechs Gaard – Bornholms Center for Kunsthåndværk – danner rammen om åbningen af triennalen European Ceramic Context. Her præsenteres de nyeste europæiske glas- og keramiktendenser samlet under overskriften: Hvordan arbejder keramikere med bæredygtighed i Europa?

Kulturdiversiteten blomstrer ligeledes i Aakirkeby, Klemensker, Rønne og Østermarie – samt alle de øvrige byer og flækker, der optræder i Kulturugens program. Hver by har deres egen dag, hvor der er ekstra meget at komme efter. Der tilføjes løbende nye arrangementer til programmet.

Kulturugen rundes i 2024 af på Christiansø.

Og nøgensneglen? Den kan du møde i Store Torvegade i Rønne den 15. september klokken 13 og igen klokken 15.

INFO

Kulturugearmbåndet: Halv pris til medlemmer af Klub Tidende

Som publikum støtter man Kulturugen ved at købe et kulturugearmbånd. Alle, der er fyldt 15 år, skal have et kulturugearmbånd for at få adgang til de mange events.

Alle indtægter fra armbånd går direkte til kulturugens arrangører og events. Armbåndet koster 100 kroner og kan enten købes som et fysisk armbånd i udvalgte butikker eller digitalt. Du kan for eksempel købe armbåndet hos Destination Bornholm på havnen i Rønne.

 

DAGENS BY

13.9. Nexø (Åbning af Kulturugen)

14.9. Gudhjem

15.9. Rønne

16.9. Østermarie

17.9. Allinge/Sandvig/Tejn

18.9. Aakirkeby

19.9. Hasle

20.9. Svaneke

21.9. 4-kløver-klyngen

22.9. Christiansø

 

De ni kulturspor

Her kan du finde din særinteresse.

Historie og kulturhistorie

Bornholm har gennem årtusinder været et knudepunkt for skibenes handelsruter i Østersø-området. Bornholm har derfor altid haft tæt kontakt til resten af verden, og det er først for nylig, at den geografiske beliggenhed er blevet betragtet som isoleret og en ulempe. Når det kommer til forhistorien og arkæologien er Bornholm også det sted i Danmark, hvor vi har de fleste og rigeste fund. Dertil kommer den store mængde af bautasten og helleristninger. 

Litteratur

Bornholms Litteraturfestival vil for tredje gang levere et fyldigt og alsidigt program til litteratursporet. Her kan du møde spændende forfattere indenfor mange genrer - de fleste er nogle, som festivalen har hentet udenfor Bornholm, men selvfølgelig bliver der også præsenteret bornholmske forfattere.

Klassisk musik

Koncerter vil blive afholdt flere forskellige steder - helt sikkert i nogle af vore smukke kirker, men også andre mere usædvanlige spillesteder er i vente. Både lokale ensembler og importerede musikere og sangere gør det muligt at sammensætte et afvekslende program indenfor genren.

Kunst

Bornholm har altid haft et aktivt kunstmiljø. Det afspejles i den fornemme faste samling på Bornholms Kunstmuseum, og i de mange små gallerier og udstillingssteder, der ligger spredt rundt omkring på øen, samt selvfølgelig Gudhjems Mueum, Svanekegården og Høst-museet.  I kulturugens kunstspor kan du besøge udstillinger, møde kunstnere og selv deltage i workshops.

Teater og scenekunst

Bornholm har et rigt teaterliv med Bornholms ældste, fungerende teater i Rønne, det eksperimenterende teaterværksted Undreværket i Gudhjem, refugiet Birca ved Klemensker, Kinohotellet i Aakirkeby og Soldalens fantastiske terræn, der danner ramme om nycirkus i Olsker. 

Madkultur

Bornholm er hjemsted for Danmarks første regionale Madkulturhus 'gaarden' og for Danmarks største kokkekonkurrence 'Sol over Gudhjem'. Mange lokale produkter indgår i maden på både spisestederne og i kokkekonkurrencen. Smagen af Bornholm, og afsmitningen fra det bornholmske terroir vil være gennemgående for alle aktiviteter i dette kulturspor.

Natur

Bornholms natur fik for første gang i kulturugen 2018. Kom med og oplev den storslåede natur under kompetent og medrivende vejledning, og hør om blandt andet om de sagn og myter, der knytter sig til de forskellige lokaliteter. Der er ture med fokus på insekter, geologi, naturpleje, fugleliv plus alle de kulturspor, menneskenes færden har sat i naturen. 

Rytmisk musik

Rygraden i dette spor er den legendariske koncertrække Udenfor Sæsonen, hvor Steffen Brandt er gennemgående figur og leder. Steffen Brandt har fra starten i 2002 været kunstnerisk leder og tovholder på projektet, der har til hensigt at bygge bro mellem forskellige musikalske genrer og mellem kunstnere, der befinder sig forskellige steder i livet og karrieren.

Kunsthåndværk

Traditionen for kunsthåndværk går langt tilbage i tiden på Bornholm og er en af Kulturugens absolut førende kræfter. Også på dette felt indtager øen en særstilling – ikke bare i Danmark, men i Europa og resten af verden. I 2017 opnåede Bornholm den ære, at blive udnævnt som World Craft Region som det første sted i Europa. Bag titlen står World Craft Council (WCC), som er den største internationale organisation for promovering af kunsthåndværk. 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT