Fra Goethe til Google – med lokale Daniel Øhrstrøm

Fra Goethe til Google – med lokale Daniel Øhrstrøm
Når Daniel Daniel Øhrstrøm ikke farer lang og rige rundt, er han hjemme i Rønne hos hustruen Joan og deres tre sønner. Joan, som anes i baggrunden, er medforfatter til deres fælles og meget roste "Den Lille Bibel". Foto: Jacob Jepsen for Bibelselskabet.
NOTITS | 12. SEP 2023 • 21:00
NOTITS
12. SEP 2023 • 21:00

Hvad er dannelse? Journalist og forfatter giver i et foredrag sit bud.

Dannelse er det, der er tilbage, når man har glemt, hvad man har lært. Er der nogle, der siger.

Hvorvidt journalist og forfatter Daniel Øhrstrøm er enig i den indkredsning af begrebet skal her være ufortalt, men snart er der i hvert fald mulighed for at lade sig konfrontere med hans forståelse af netop dannelsesbegrebet, og lad os da bare antage, at den er mere nuanceret end det indledende slagord.

Esben Ørberg, medlem af menighedsrådet og redaktør på Magasinet Nordiske, fortæller således i en pressemeddelelse om Daniel Øhrstrøm:

Han bor i Rønne med sin familie og er forfatter, salmedigter og kulturjournalist på Kristeligt Dagblad. Desuden holder han mange foredrag og for en gangs skyld også i Rønne, nemlig den 28. september, hvor menighedsrådet ved Sct. Nicolai Kirke er vært.

Viderer noterer Esben Ørberg:

Hvad er dannelse? Og hvad har dannet dig? Med de to spørgsmål i bagagen drog Øhrstrøm tilbage i 2008 på dannelsesrejse gennem en række interview med blandt andre præst og forfatter Johannes Møllehave, journalist, chefredaktør og forfatter Anne Knudsen, idéhistoriker og filosof Lars-Henrik Schmidt samt venstremand og MF'er Bertel Haarder.

Det blev til interviewbogen "Vild med dannelse – fra Goethe til Google".

Tysk tænkning

Dengang havde Daniel Øhrstrøm selv den pointe, at vores forståelse af dannelse engang var gennemsyret af tysk tænkning, men i dag er mere underlagt amerikanske medier og algoritmer på internettet.

I sit foredrag fortæller han dannelsens historie helt tilbage til antikken via Akropolis, Golgata, Goethe, Grundtvig, bornholmske Madvig, Kierkegaard og moderne dannelsestænkere. Og om hvordan han selv er blevet klogere som journalist, siden han i 2010 blev kulturjournalist og gennem årene har interviewet et hav af kloge mennesker – og skrevet bøger om alt fra Fangekoret fra Vridsløselille til litterære klassikere.

Foredraget finder sted i præstegårdsladen i Rønne, og der er gratis adgang samt en kop kaffe klokken 19.30.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.