Flere træer ulovligt beskåret i jagt på havudsigt

Flere træer ulovligt beskåret i jagt på havudsigt
Det var dette syn, der mødte Mila Søgaard Ipsen, da hun kom til sit sommerhus ved Dueodde i 2020. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 5. DEC 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
5. DEC 2022 • 05:30

Da en sommerhusejer i Sandvig i november opdagede, at der var blevet begået hærværk på træerne i hans have, var det langt fra første gang, at en jagt på bedre havudsigt har givet problemer i sommerhusområder på Bornholm.

I sidste uge kunne Tidende fortælle historien om Claus Jensen, der i november blev udsat for hærværk ved sit sommerhus i Sandvig, hvor flere af træerne i hans have var blevet skåret 80 procent igennem stammen og ikke stod til at redde.

Hvem der har gjort det står hen i det uvisse, men ifølge Claus Jensen var motivet for hærværket temmelig klart.

– Det er ikke en, som går ind for sjov og gør det. Der er noget, der hedder havudsigt. Der er i hvert fald nogen, som har fået væsentligt mere havudsigt, og det er nok der, at hunden ligger begravet, sagde sommerhusejeren til Tidende.

Fyrretræer beskåret uden tilladelse

Artiklen affødte stor debat på facebook, hvor flere sommerhusejere udtrykte at have været ude for noget lignende. Heriblandt Mila Søgaard Ipsen, der tilbage i 2020 fik noget af et chok, da hun skulle tjekke til sit sommerhus ved Dueodde.

– Vi plejer at tage ned og tjekke huset hver 14. dag for at sikre os, at strømmen ikke løber helt løbsk. Da vi kom derned, lå der en kæmpe bunke grene på hjørnet af naboens grunden, hvilket jeg synes var underligt. Da jeg gik rundt om træerne og kiggede, kunne jeg så se, at der var helt nyskåret ved mine høje fyrretræer. Der manglede en masse store grene på cirka 20 centimeter i diameter, fortæller Mila Søgaard Ipsen, der tilføjer, at grenene var blevet samlet og lå på naboens grund, da hun ankom.

Det skulle sidenhen også vise sig, at det var naboen, der havde beskåret træerne i Milas have.

– Jeg skrev og spurgte, om hun kendte noget til det, hvor hun i første omgang sagde, at det nok bare var hendes gartner, men det var altså meget langt inde på min grund. Hun erkendte så senere, at det var dem, der havde gjort det for at få bedre havudsigt. Jeg spurgte, hvorfor hun ikke bare havde kontaktet mig, så vi kunne finde ud af tingene. Man kan da ikke bare gå ind på en andens grund og begynde at skære kæmpe grene ned af træerne, siger Mila Søgaard Ipsen.

Hvordan reagerede du over for din nabo?

– Der var jeg ikke særlig venlig. Det indrømmer jeg gerne. Jeg var virkelig gal, og hun undskyldte også, men jeg forstår ikke, hvorfor hun ikke kontaktede mig inden. Vi havde nok ikke haft noget imod at fjerne de grene, men jeg har noget imod, at man bare gør det, uden at vi har givet tilladelse til det.

– Da jeg gik rundt om træerne og kiggede, kunne jeg så se, at der var helt nyskåret ved mine høje fyrretræer. Der manglede en masse store grene på cirka 20 centimeter i diameter, fortæller Mila Søgaard Ipsen. Eget foto 

 

Grænseoverskridende

Mila Søgaard Ipsen valgte herefter at politianmelde episoden.

– Jeg følte, jeg var nødt til at melde det, fordi det er så grænseoverskridende. Politiet anbefalede, at vi fik snakket ud om tingene, og ellers var det en sag for Hegnssynet. Men Hegnssynet bruges oftest, hvis der er problemer med en hæk mellem to matrikler eller noget i den stil. Det var jo slet ikke tilfældet her, fordi det var sket 40-50 meter inde på min grund, fortæller sommerhusejere.

Hun undrer sig over, at sagen dengang ikke fik samme behandling, som episoden med træerne i Sandvig, der ifølge politiet kan betegnes som groft hærværk.

– Det endte med, at vi skulle løse det i fællesskab. Jeg tror, den pågældende betjent misforstod det en lille smule. Jeg sendte ellers et kort over, hvor træerne stod og så videre, men der kom ikke mere ud af det, siger Mila Søgaard Ipsen.

Claus Jensen, der var udsat for træhærværket i Sandvig, fortalte, at han nu vil have sat overvågningskameraer op, fordi det har skabt en stor usikkerhed, når man forlader sommerhuset, og det er også tanker, som Mila og hendes mand har gjort sig.

– Vi snakkede efterfølgende om, at vi måske skulle sætte overvågningskameraer op, som man kunne bruge om vinteren. Vi har så valgt ikke at gøre det, men episoden har gjort, at man godt kan være nervøs for, at der foregår noget, når huset står tomt, fortæller hun.

Flere sager

Det er dog ikke eneste gang, Mila har oplevet, at der er blevet fældet træer uden tilladelse for tilsyneladende at forbedre havudsigten for nogle af sommerhusejerne.

For et års tid siden oplevede grundejerforeningen ved Dueodde, hvor hun sidder med i bestyrelsen, at der var blevet skåret en række træer helt ned ud mod vandet.

– Der var skåret en hel række af enkeltstående træer ned ud for fire huse. Det var virkelig underligt, men der er ingen, der står frem og siger, at det var dem, der havde gjort det. Vi snakkede i sin tid også om det på et bestyrelsesmøde, men vi kunne ikke rigtig gøre så meget, for vi kunne jo ikke bevise, hvem det var, der havde gjort det, fortæller Mila Søgaard Ipsen.

Hun undrer sig generelt over, at nogen føler, at de har ret til at gøre sådan noget uden tilladelse. Også i forhold til episoden på hendes egen grund.

– Jeg synes bare slet ikke, det er okay, men hun fik sin vilje, for grenene er jo væk, og det er store fyrretræer, så det er ikke noget, der bare lige vokser ud igen.

Tidende har henvendt sig til den omtalte nabo for at give hende muligheden for at fortælle sin side af historien, men naboen er ikke vendt tilbage på Tidendes henvendelser.