Propfyldte arresthuse i Danmark – men her er der god plads

Propfyldte arresthuse i Danmark – men her er der god plads
Bornholm Arrest i Rønne er bygget i 1902. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 16. SEP 2022 • 16:11
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. SEP 2022 • 16:11

Der er er fyldt til over randen flere steder i de danske arresthuse, viser nye tal.

Domstolene er pressede. Sagerne hober sig op. Og man kan vente lang tid på en afgørelse.

Det betyder også, at hvis man er sigtet i en alvorlig straffesag, kan man få lov til at vente meget lang tid som varetægtsfængslet i et af landets 40 arresthuse.

Og det er der mange, der gør. Tal, som K-NEWS har fået tilsendt fra Kriminalforsorgen, 12. september 2022 viser, at belægningen i 45 procent af husene er på over 100 procent. I 27,5 procent af husene er der 100 procent fyldt op.

Det vil altså sige, at tre ud af fire af arresterne i Danmark er fyldt til bristepunktet. Et af stederne er Københavns fængsel, hvor der sidder 633 varetægtsfængslede, men hvor kapaciteten kun er til 620.

Bornholm skiller sig ud

Samtidig er der kun et sted i Danmark, hvor kapacitetsudnyttelsen ikke er 90 procent eller over. Det er i Bornholm Arrest, hvor kun syv ud af 18 pladser er fyldte.

Og at pladsen i de danske arresthuse er trang er ser ikke ud til at være det eneste problem.

Ifølge forsvarsadvokat Niels Lyhne, er forholdene i arresterne forældede.

– I dagens Danmark anbringer vi uskyldige mennesker i forældede arresthuse.

Han påpeger i det debatindlæg i Politiken, at det næsten er bedre at komme i fængsel end sidde i en arrest, idet statsfængslerne er nyere og har bedre faciliteter end arresterne, og at landets øvrige fængsler er blevet moderniseret gennem årene.

– Det er urimeligt i et retssamfund, at varetægtsfængslede, der ikke er dømt, skal være indespærret under forhold langt ringere end de forhold, dømte afsonere har.

Og, påpeger han, de dårlige og trange forhold skal sammenholdes med, at mange varetægtsfængslede sidder i lang tid, halve og hele år.

Arresterne er typisk over 100 år gamle, og bygningerne er ifølge Niels Lyhne, der har besøgte mange af dem, slidte og uhensigtsmæssige på alle måder.


Bornholm Arrest

Bornholm Arrest i Landemærket i Rønne er Bornholms eneste arresthus. Arresthuset har plads til 18 indsatte, både afsonere og varetægtsarrestanter.

Arresthuset er bygget i 1902. Arresthusets anden arrestforvarer hed Kreutzberg, og han var arrestforvarer i over 40 år. Derfor kaldes arresthuset i folkemunde stadig for Kreutzbergs hotel.

Bornholm Arrest hører under Kriminalforsorgen Hovedstaden.

(fra kriminalforsorgen.dk)