På niende måned: Efterforskning af færgeuheld stadig i gang

På niende måned: Efterforskning af færgeuheld stadig i gang
Knap ni måneder efter hurtigfærgen Express 5 sejlede ind i en kaj og pram i Ystad Havn, er de svenske myndigheder fortsat i gang med at efterforske hændelsen. Arkivfoto: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 13. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
13. FEB 2024 • 05:30

Den svenske kystvagt har endnu ikke afsluttet sin efterforskning af en hændelse i Ystad Havn i foråret, hvor Express 5 påsejlede en kaj og en pram.

Knap ni måneder efter hurtigfærgen Express 5 sejlede ind i en kaj og pram i Ystad Havn, er de svenske myndigheder fortsat i gang med at efterforske hændelsen. Det oplyser sagens anklager Adrien Combierg-Hogg fra anklagemyndigheden i Malmø i en mail.

Tidende har spurgt anklageren, hvorfor efterforskningen har været i gang så længe, men det vil han ikke svare på.

"Efterforskningen er stadig i gang. Derudover har jeg ingen yderligere oplysninger til dig," skriver Adrien Combier-Hogg i mailen.

Uheldet fandt sted den 27. maj sidste år om aftenen, da Express 5 skulle anløbe Ystad Havn ved 20-tiden. Bornholmslinjen konkluderede efter en intern undersøgelse af forløbet, at en menneskelig fejl i forbindelse med manøvrering af skibet var årsag til uheldet, som i øvrigt skete under fine vejrforhold.

TV 2/Bornholm fik efterfølgende aktindsigt i skibsførerens forklaring. Her fremgik det, ifølge tv-stationen, at kombinationen med et for sent drej og for høj fart i havnen på vej mod terminalen og Pakhuskajen førte til uheldet, hvor der ifølge Den Maritime Havarikommission ikke var fare for passagererne. Det oplyste havarikommissionen til tv-stationen.

Allerede samme aften påbegyndte den svenske kystvagt efterforskningen af uheldet med mistanke om 'uagtsomhed i søtrafik i henhold til den svenske sølov', har kystvagten oplyst til tv-stationen.

Kystvagten bekræfter ligeledes over for Tidende, at efterforskningen stadig er i gang. Det skyldes til dels 'de aktuelle omstændigheder' og dels 'andre undersøgelser som har lagt beslag på ressourcerne,' skriver kystvagten i en mail. Tidende har opfølgende spurgt, hvad 'de aktuelle omstændigheder' betyder. Det ønsker kystvagten dog ikke at svare på, da det er anklageren der afgør, hvilke oplysninger i sagen, der kan offentliggøres på nuværende tidspunkt.

Tidende har spurgt Bornholmslinjen, hvad rederiet siger til, at efterforskningen stadig er i gang. Rederiets pr- og kommunikationschef, Jesper Maack, svarer i en mail:

"Det har jeg ingen kommentarer til."



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT