René Danielsson holdt DF-skansen, mens partiet gik tilbage overalt

René Danielsson holdt DF-skansen, mens partiet gik tilbage overalt
René Danielsson fik 2.799 personlige stemmer, hvilket var næsten 10 gange flere end Linda Kofoed Persson, partiets spidskandidat, der fik 285. Foto: Berit Hvassum
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 17. NOV 2021 • 13:19
Jakob Marschner
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
17. NOV 2021 • 13:19

Dansk Folkeparti nåede sit mål om at holde på fire mandater og er meget tilfredse efter et valg, hvor partiet blev mere end halveret på landsplan. René Danielsson bliver formand for socialudvalget, og Linda Kofoed Persson kommer for bordenden i nyt udvalg, der skal sikre mere arbejdskraft.

Bornholm var blandt de helt få steder i landet, hvor Dansk Folkeparti holdt på sine fire mandater, nemlig fire. På landsplan mistede DF 132 mandater, flere end halvdelen, så DF nu kun vil have 91 pladser i landets kommunalbestyrelser.

På Bornholm blev resultatet på meget lange stræk sikret af René Danielsson, der med 2.799 personlige stemmer fik næsten 10 gange flere end Linda Kofoed Persson, partiets spidskandidat, der fik 285. René Danielssons stemmetal blev kun overgået af Morten Riis (EL), der fik 4.293.

Dansk Folkeparti kom desuden for første gang med i en konstituering, og både René Danielsson og Linda Kofoed Persson bliver formand for et udvalg: Danielsson for socialudvalget og Persson for et nyt udvalg, der under navnet udvalget for beskæftigelse, erhverv og boliger skal arbejde for at skaffe ny arbejdskraft til Bornholm.

– Det er et rigtig flot resultat, når man ser, hvordan det går os på landsplan. Vores erklærede mål var at beholde fire mandater. Så kan jeg ikke tillade mig at være utilfreds, når vi gør det, siger Linda Kofoed Persson.

– Vi er for en gangs skyld kommet med i konstitueringen, og vi vil få noget at bruge vores tid, kræfter og energi på i stedet for at være i opposition.

– For fire år siden fik vi også fire mandater, men ingen af de andre ville have os med. Den her gang kommer vi med i konstitueringen på vores fire mandater, siger Linda Kofoed Persson.

2.800 stemmer overraskede

René Danielsson fortæller, at han ikke havde nogen forventninger eller mål for sit personlige antal af stemmer. At være én stemme fra at få 2.800 kom dog bag på ham.

– Jeg er super glad. Jeg havde håbet, at mit stemmetal kunne matche hvad jeg fik for fire år siden, men det sejlede jo også op mod en landstendens, hvor vi går tilbage, siger han.

– Jeg har det også en lille smule dobbelt med mit eget stemmetal. For jeg kan jo se, at det går ud over nogle af de andre på mit hold, og det har de ikke fortjent, for de har også ydet en kæmpe indsats, siger René Danielsson.

Dansk Folkepartis stemmesluger ser et stort og ikke spor let stykke arbejde foran sig som formand for socialudvalget. "Øretævernes holdeplads", kalder René Danielsson posten, der samtidig var den, som han allerede i valgkampen erklærede, at han gik efter.

– Der er ret meget at kaste sig over, særligt tre store ting: At rekruttere mere arbejdskraft til ældreplejen, misbrugsbehandlingen og at få et meget tættere samarbejde med handicaporganisationerne, siger han.

– Jeg synes, at vores samarbejde med handicaporganisationerne har været mangelfuldt, så jeg har en klar intention om at sætte mig ned sammen med organisationerne og (fagforbundet, red.) FOA. Det er et super komplekt område, som vi ikke kan klare alene.

– Jeg har også nogle klare ideer om, hvordan vi skal løse ældreplejens problemer med at rekruttere arbejdskraft. Jeg er bare også godt klar over, at der skal være balance mellem hvad vi gerne vil med børne- og ungedelen og rekrutteringsdelen til ældreplejen, siger René Danielsson.

– Jeg bliver formand for socialudvalget for at løse en opgave, og jeg ved også godt, at jeg kommer til at tage nogle tæsk undervejs, for man kan ikke stille alle tilfredse. Det kan også godt være, at det betyder, at jeg ikke får et lige så godt valg om fire år. Men så må det være sådan, siger han.

Alle måtte bøje sig

René Danielsson deltog hele vejen i de forhandlinger, der endte med at gøre Jacob Trøst (K) til borgmester. Han beskriver forhandlingerne som hårde, men hele tiden konstruktive og præget af en god tone. Alle måtte bøje sig på nogle punkter, fortæller René Danielsson.

– Det vigtigste var, at de menneskelige kvaliteter skulle være i orden, og det er de med Jacob. Hvad der så måtte være af nybegynderting, må vi andre hjælpe ham med, siger han.

– Forhandlingerne var hårde, men jeg synes, at der var en god tone hele vejen igennem. Vi startede med at tale om det politike projekt, og jeg synes, at vi har strakt os langt for at kunne lave et godt samarbejde.

Dansk Folkeparti måtte for eksempel sluge, at klimaet er så vigtigt for både Konservative og ikke mindst Enhedslisten, at klimaindsatsen nu rykker helt ind i økonomiudvalget, det centrale og koordinerende politiske udvalg, der nu får navnet økonomi- og klimaudvalget.

– Vi har indvilliget i at arbejde videre med de klimadagsordener, der er vigtige for de andre, siger René Danielsson.