Xi beder Scholz om at søge fælles grund under møde i Kina

16. APR 2024 • 07:31UDLAND

De to ledere mødes i Beijing, mens den tyske leder er på et tre dage langt besøg i Kina.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, har tirsdag under et møde med den tyske forbundskansler, Olof Scholz, sagt, at forholdet mellem de to lande kan blive ved med at udvikle sig, så længe begge parter respekterer hinandens forskelligheder og søger "fælles grund".

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi må betragte og udvikle bilaterale relationer på alle måder i et langsigtet og strategisk perspektiv, har Xi sagt til den tyske leder.

Fra den tyske leder lød det før mødet, at de to skulle tale om "retfærdig fred" i Ukraine.

- Mit møde med præsident Xi vil også fokusere på, hvordan vi kan bidrage mere til retfærdig fred i Ukraine, har Scholz udtalt i et opslag på X, skriver nyhedsbureauet AFP.

De to mødes i den kinesiske hovedstad, Beijing, i forbinde med, at den tyske leder er på et tre dage langt besøg i Kina. Her har han besøgt storbyerne Shanghai og Chongqing sammen med tyske erhvervsledere.

Det sker for at understrege vigtigheden af det kinesiske marked for Europas største økonomi. Kina er således Tysklands største handelspartner.

Besøget falder på et tidspunkt, hvor Kina møder stor kritik fra EU, som anklager kineserne for at skabe unfair konkurrenceforhold på markederne for blandt andet solceller, elbiler og vindmøller.

EU mener, at Kina med massiv statsstøtte gør det muligt for kinesiske virksomheder at underbyde deres europæiske konkurrenter.

EU påbegyndte derfor for et halvt år siden en undersøgelse af markedet for elbiler.

I sidste uge annoncerede konkurrencekommissær Margrethe Vestager desuden, at man nu også vil gennemgå kinesiske vindmølleproducenters ageren i Syd- og Østeuropa.

Det er Scholz' andet besøg i Kina, siden han blev forbundskansler i 2021. Senere tirsdag skal han mødes med premierminister Li Qiang, inden turen går hjemad igen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU