Ceremonier på tværs af Asien mindes ofre for dræbende flodbølge
Torsdag er det 20 år siden, at en tsunami bragede ind over flere kontinenter og dræbte over 226.000 mennesker.
Følelsesladede ceremonier er torsdag morgen lokal tid begyndt på tværs af Asien for at mindes de ofre, som en dødbringende tsunami tog med sig, da den skyllede ind over Det Indiske Ocean anden juledag i 2004.Flodbølgen ramte blandt andet Indonesien og Thailand og kostede flere end 226.000 mennesker livet. Den betragtes som en af de værste naturkatastrofer i menneskehedens historie.
Værst gik den ud over Indonesien, hvor 160.000 mennesker omkom.
Torsdag morgen lød en sirene i landsbyen Banda Aceh. I tre minutter mindedes den de over 100.000 ofre, som tsunamien tog i regionen i 2004.
En 54-årig lærer ved navn Hasnawati står ved den indonesiske moske, som også blev beskadiget af flodbølgen.
- Jeg troede, det var dommedag. En søndag morgen, mens hele min familie sad og grinede sammen, ramte en katastrofe os pludselig, og alt var væk. Jeg kan ikke beskrive det med ord, siger Hasnawat.
Den 70-årige fisker Baharuddin Zainun overlevede tsunamien, men:
- Mine børn, min kone, min far, min mor og alle mine søskende blev skyllet bort. Andre oplevede samme tragedie. Vi mærker de samme følelser, siger han.
46 danskere omkom under tsunamien, heraf 44 af dem i Thailand.
Omkring 2500 af de over 8000 omkomne i landet var udenlandske turister, som fejrede jul under varmere himmelstrøg.
Ifølge den danske ambassade i Bangkok afholder de thailandske myndigheder en mindehøjtidelighed for de omkomne i Phang Nga-provinsen. Her vil den danske ambassade være repræsenteret.
I Ban Nam Khem lægger tårevædede pårørende torsdag morgen lokal tid blomster og kranse ved landsbyens mindesmærke: en buet mur i samme form som en tsunamibølge med ofrenes navne på.
55-årige Napaporn Pakawan mistede sin storesøster og sin niece i tragedien.
- Jeg kan stadig mærke rædslen. Jeg kommer her hvert år. Tiden flyver, men tiden går langsomt i vores sind, siger hun.
I Sri Lanka omkom over 35.000. Omkring 1000 mennesker døde, da tsunamien ramte et eksprestog, der var på vej til Peraliya fra hovedstaden Colombo. Netop her afholdes ceremonien, hvor man kan stå på toget og køre samme rute.
Tsunamien kom som følge af et voldsomt jordskælv målt til 9,1 på Indonesiens vestlige side. Jordskælvet genererede en serie massive bølger, som hamrede ind i kysten på 14 lande fra Indonesien i øst til Somalia i vest.
/ritzau/AFP