Udslip af olie på kyst i Californien udløser millionbøde

27. AUG 2022 • 05:05UDLAND

100.000 liter råolie forurenede kilometervis af strande i Californien. Operatør af rørledning erkender ansvar.

Operatøren af en rørledning, der lækkede olie og forurenede kyster i Californien, har erkendt sig skyldig i miljøforurening og vil betale 13 millioner dollar i kompensation og bøder. Det svarer til 97 millioner kroner.

Operatøren - Amplify Energy fra Texas - skal betale en bøde på 7,1 million dollar samt en kompensation på 5,8 millioner dollar til de myndigheder, der sørgede for at fjerne olien og rense op.

Udslippet syd for Los Angeles forurenede en kyststrækning på 24 kilometer mellem Huntington Beach og Laguna Beach, der er populær blandt surfere og et habitat for delfiner.

Lækket af næsten 100.000 liter råolie skete i oktober 2021.

- Dette olieudslip påvirkede adskillige mennesker, virksomheder og organisationer, som benyttede farvandet ved kysterne i det sydlige Californien, siger Stephanie Christensen, der er statsadvokat i den amerikanske delstat.

Miljøkatastrofen udløste en debat om tilstedeværelsen af olieplatforme kun få kilometer fra den tætbefolkede kyst. I alt er der 23 olie- og gasplatforme ud for kysten.

Inspektioner under vandet afslørede, at et stort segment af rørledningen var blevet forskudt og viste også et brud i røret.

Efterforskere sagde sidste år, at de havde mistanke om, at skaderne kunne være forårsaget af et skibsanker. Der er i området ofte mange fragtskibe, som venter på at kunne lægge til i de store havne i Los Angeles og Long Beach.

Martyn Willsher, der er administrerende direktør for Amplify Energy, siger, at selskabet har arbejdet sammen med myndighederne for at løse problemet, så snart udslippet blev opdaget.

Amplify har erklæret sig villig til at installere et nyt system, der kan spotte lækager. Selskabet vil desuden øge inspektionerne af rørledningen.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU