To russere lander i Kasakhstan efter 374 dage i Rummet

23. SEP 2024 • 14:34UDLAND

Russiske kosmonauter fulgtes med amerikaner til Jorden. Mission blev brugt til at forske i hjernesygdomme.

Rumfartøjet Soyuz MS-25 er mandag eftermiddag landet i Kasakhstan med de to russiske kosmonauter Oleg Kononenko og Nikolai Tjub samt den amerikanske astronaut Tracy Dyson om bord.

Det fremgår af en direkte optagelse fra stedet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Soyus MS-25 landede sydøst for byen Jezkazgan klokken 13.59 dansk tid.

Oleg Kononenko og Nikolai Tjub har været 374 dage i Rummet. De ankom til Den Internationale Rumstation i september sidste år med rumfartøjet Soyuz MS-24 - altså et andet fartøj end det, de returnerer med.

Deres amerikanske kollega ankom til Rummet i marts i år og har dermed været på rummission i seks måneder. Hun ankom med Soyuz MS-25 sammen med to kolleger fra henholdsvis Rusland og Belarus.

Hviderusseren og belaruseren vendte tilbage til Jorden efter 12 dage.

Tracy Dyson var udsendt af det amerikanske rumagentur, Nasa, mens hendes to kolleger var sendt til Rummet af Ruslands statslige rumagentur, Roscosmos. Missionen har fået navnet "ekspedition 71".

I alt syv personer har været en del af missionen. De medvirkende har ifølge Nasa blandt andet brugt rumrejsen til at forske i degenerative hjernesygdomme og terapi rettet mod disse samt plantevækst i Rummet.

Det er fjerde gang, at Tracy Dyson har været i Rummet, mens Oleg Kononenko med den seneste rumrejse har været i Rummet fem gange.

Han har ifølge Nasa sammenlagt været i kredsløb om Jorden i 1111 dage, hvilket ikke er overgået af andre astronauter.

Missionen, som slutter mandag, er til gengæld Nikolai Tjubs første, skriver Nasa på sin hjemmeside. Den har omfattet forskellige eksperimenter.

En kosmonaut er det samme som en astronaut. Dog bruges betegnelsen "kosmonaut" specifikt om personer, der er sendt til rummet af det russiske rumfartsagentur Roscosmos.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT