Amnesty: 72 procent af hadtale-sager når ikke forbi en dommer

15. JAN 2025 • 11:22INDLAND/KRIMINAL

Amnesty vil have opdateret racismeparagraffen. Ét af forslagene er "en overvejelse værd", siger professor.

Den nuværende lovgivning mod hadtale er utidssvarende.

Sådan lyder vurderingen i en ny rapport fra Amnesty Danmark, der gennemgår 22 års retspraksis af straffelovens paragraf 266 b - som ofte bliver omtalt som racismeparagraffen.

Her fremhæver Amnesty blandt andet, at 72 procent af sagerne under paragraffen bliver henlagt, inden de når forbi en dommer.

Som følge af rapporten anbefaler Amnesty, at paragraf 266 b bliver opdateret, "så den tilvejebringer tilstrækkelig retssikkerhed og beskytter den enkelte mod hadtale".

Som loven står nu, beskriver den, hvordan de truende eller nedværdigende udtalelser skal være rettet mod en gruppe. Men ifølge Amnesty bør det ændres til også at inkludere individer, sådan som det er tilfældet i norsk lovgivning.

Den høje procentdel henlagte anmeldelser siger i første omgang ikke Sten Schaumburg-Müller, der er juraprofessor ved SDU, så meget.

- Min umiddelbare vurdering vil være, at det er fordi, politi og anklagemyndighed vurderer, at det faktisk ikke er noget, der er strafbart.

Når det kommer til det konkrete ændringsforslag, mener juraprofessoren dog, at der er noget at komme efter.

Han fremhæver, at der allerede har været tilfælde, hvor personer er blevet dømt for ytringer mod enkeltpersoner, men erkender, at det kunne give mening at tydeliggøre i straffeloven.

- Det synes jeg, bestemt er en overvejelse værd, siger han.

Amnesty forslår desuden, at der skal skabes konsistens i forhold til hadtale online og offline i forbindelse med udbredelseskriteriet i loven.

I dag fremstår den ”både uklar og utidssvarende”, skriver Amnesty.

Det forslag stiller Sten Schaumburg-Müller sig dog lidt mere uforstående over for.

- Jeg mener ikke, at der er nogle særlige uklarheder. Online ytringer er præcis lige så strafbare som offline ytringer, siger han.

Juraprofessoren forklarer, at man bevidst har valgt kun at straffe det, som kommer ud i offentligheden, men ikke det, man siger til hinanden, sms’er eller holder inden for en meget lille facebookgruppe.

- Det kan man så diskutere politisk, om det skal være sådan eller ej.

Amnesty opfordrer også politikerne til at kigge på lovgivningen.

- Der er brug for, at vores politikere gør mere for at beskytte vores alle sammens ytringsfrihed og sikre, at ofrene for hadtale kan få retfærdighed, siger Dina Hashem, seniorrådgiver i Amnesty Danmark, i en pressemeddelelse.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT