Partier savner indhold i aftale om beredskabet

15. JAN 2025 • 10:13ERHVERV/POLITIK

Det kommunale beredskab og cybersikkerhed burde være del af den aftale, der er indgået, mener partier.

Da et bredt flertal onsdag formiddag præsenterede en forsinket aftale for beredskabet, var det iblandet en del kritik og utilfredshed fra partierne bag samme aftale.

De savner indhold, og hovedsageligt savner de, at det kommunale beredskab styrkes, hvilket regeringen ikke har ønsket at forhandle om endnu.

- Det er en fin start, men jo ikke nær nok. Vi kan tydeligt høre på regeringens egen kriseretorik, at vi står i en alvorlig situation, og derfor er det en lille smule mærkeligt, at vi har skullet trække regeringen til truget, siger beredskabsordfører Carsten Bach fra Liberal Alliance.

Der var dog ingen direkte kritik af ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), som tidligere har fået hårde ord med på vejen fra ordførerkredsen.

- Jeg vil gerne rose Torsten Schack personligt for at drible denne bold i mål på nogenlunde rimelig vis, selv på baggrund af et meget, meget håbløst oplæg fra regeringsledelsen, siger Carsten Bach.

Ministeren selv erkender, at beredskabet ikke er i mål. Men overordnet kan "danskerne føle sig sikre", mener han.

- Jeg er helt enig i, at vi er ikke er i mål med denne aftale, siger Torsten Schack Pedersen, som lover, at der "kommer mere oven i".

- Der er nogle af vores nabolande, som er foran os, og der kan vi vælge at handle, eller vi kan vælge at sidde på vores hænder, og der vælger vi at gøre noget, siger ministeren.

Danmarksdemokraterne er også utilfredse over, at det kommunale beredskab ikke er del af aftalen.

- Vi kunne godt have tænkt os, at der var kigget lidt mere på det kommunale beredskab, siger Lise Bech (DD).

Generelt betegner en række ordførere aftalen som lille og blot et skridt på vejen.

- Jeg vil ikke sige, at vi er i mål, men vi er kommet et stykke hen ad vejen, lyder det fra Lise Bech.

Fra SF's beredskabsordfører, Anne Valentina Berthelsen, lyder det, at aftalen "tager de første skridt". Men hun savner fokus på det kommunale beredskab.

- Jeg forventer af regeringen, at man kommer til at gøre mere end det her.

- Kommunerne har behov for flere penge til at håndtere deres beredskab. Henvisningen har været, at det er noget, der ligger i økonomiforhandlingerne, og så håber vi selvfølgelig, at regeringen kommer til at prioritere det til økonomiforhandlingerne, siger hun.

Også De Radikales beredskabsordfører, Stinus Lindgreen, nøjes med at betegne det som en "fin aftale".

- Det her er det første lille skridt, og som ministeren og andre har sagt, er vi langt fra i mål.

Han hæfter sig særligt ved, at der på et senere tidspunkt skal forhandles en cyber- og informationsstrategi. Den skal træde i kraft fra 2026.

Den foreløbige beredskabsaftale lyder på sammenlagt 608 millioner kroner i 2025 og 2026. Dertil afsættes der 183 millioner kroner årligt frem til og med 2033.

Aftalen har særlig fokus på en styrkelse af det statslige beredskab, når "komplekse og voldsomme vejrhændelser" sker.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT