Skotsk nationalparti vil vælge Sturgeons afløser om seks uger

17. FEB 2023 • 00:23UDLAND

Nicola Sturgeons afløser skal vælges gennem en afstemning blandt medlemmerne af Skotlands Nationale Parti.

Skotlands Nationale Parti (SNP) vil inden for seks uger vælge en ny leder gennem en afstemning blandt sine medlemmer.

Det oplyser partiet sent torsdag aften efter et møde i kølvandet på førsteminister Nicola Sturgeons overraskende tilbagetræden.

Meddelelsen kom onsdag, hvor hun fortalte, at hun går af som førsteminister og leder af SNP.

Sturgeon sagde, at hendes lederskab af partiet og landet ikke længere er det aktiv, det engang var i kampen for et uafhængigt Skotland.

SNP oplyser torsdag aften, at nomineringer til posten som partileder nu er åbne og vil blive accepteret frem til den 24. februar. Herefter vil en afstemning blandt partiets medlemmer gå i gang den 13. marts.

Afstemningen vil løbe frem til den 27. marts.

Partiet har ikke fastsat en dato for offentliggørelsen af afstemningsresultatet, men oplyser, at det vil blive offentliggjort, "så snart resultatet ligger fast".

- Demokratiet er i krise i Storbritannien, men SNP og Skotlands fremtid må og vil blive afgjort i stemmeboksen, siger SNP's partisekretær, Lorna Finn.

Nicola Sturgeon har sagt, at hun bliver på posten, indtil der er valgt en ny leder.

Blandt de mulige kandidater er flere medlemmer af den skotske regering, blandt andre udenrigsminister Angus Robertson, finans- og økonomiminister Kate Forbes og viceførsteminister John Swinney.

Men uden en oplagt arvtager venter en svær opgave med at skabe samling om den kamp for uafhængighed, som Sturgeon i over otte år har været billedet på, men aldrig selv vandt.

For nylig afgjorde Storbritanniens højesteret, at Skotland ikke på egen hånd kan arrangere en folkeafstemning om selvstændighed.

I tillæg hertil insisterer den britiske, konservative regering på, at en folkeafstemning kun kan finde sted én gang i løbet af en generation.

I 2014 tabte Sturgeons fløj en folkeafstemning om selvstændighed med stemmerne 45 mod 55 procent.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU