Myndigheder flytter skib otte uger efter dødelig brokollision

20. MAJ 2024 • 22:44UDLAND

Skib er bragt væk fra resterne af Francis Scott Key Bridge. Besætning på 21 mand er stadig om bord.

Containerskibet "Dali" er blevet flyttet, otte uger efter at det kolliderede med en bro i den amerikanske by Baltimore i staten Maryland.

Tv-billeder viser, hvordan det store skib omgivet af flere slæbebåde mandag bringes væk fra resterne af den ødelagte Francis Scott Key Bridge og mod en havneterminal.

Flytningen af "Dali", som stadig har besætningen på 21 personer om bord, er et stort skridt på vejen mod at få åbnet den vigtige skibsrute.

Operationen var timet med, at det var højvande.

Turen til havnen skete med en hastighed på omkring 1,5 kilometer i timen.

Skibet, som sejler under singaporeansk flag, har blokeret en af USA's travleste havne, siden det mistede strømmen og forårsagede det brokollaps, som førte til seks arbejderes død. Arbejderne var ved at reparere huller i vejbanen i løbet af natten.

Ulykken lukkede havnen i Baltimore, men midlertidige ruter har gjort det muligt at få nogle fartøjer ind og ud af den amerikanske by.

Havnen er især vigtig for den amerikanske bilindustri og håndterede næsten 850.000 biler og varevogne sidste år ifølge tal fra delstaten.

En række myndigheder har været involveret i operationen, blandt andet kystvagten og hærens ingeniørkorps, oplyser den kommandoenhed, som har koordineret arbejdet efter ulykken.

Flytningen er sket, efter at eksperter i sidste uge brugte sprængladninger til at fjerne dele af broen, som forhindrede, at skibet kunne flyttes.

Besætningen, som består af 20 indere og en srilankaner, har været om bord på skibet siden ulykken - og således også under eksplosionerne. Sømændene har ikke fået lov til at gå i land.

Ifølge det amerikanske medie CNN er der flere udfordringer for dem.

En af de fagforeninger, som repræsenterer besætningen, har til mediet sagt, at de visa, som besætningsmedlemmerne har, er udløbet.

Derudover kræver internationale maritime regler, at der befinder sig et vist antal personer om bord på et skib.

Og så er det amerikanske forbundspoliti, FBI, i gang med en undersøgelse af kollapset og har blandt andet konfiskeret besætningsmedlemmernes telefoner. De har dog siden fået nye.

"Dali" er ejet af firmaet Grace Ocean Private. Det var chartret af Mærsk, da påsejlingen skete.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU