Rwanda beskylder UNHCR for at lyve i sag om asylpolitik

13. JUN 2024 • 09:11UDLAND

Rwanda afviser påstand om, at det kan sende asylansøgere videre til lande med tortur og henrettelser.

Rwandas regering beskylder FN's flygtningeorganisation UNHCR for at lyve, efter at organisationen i denne uge har sagt til en britisk domstol, at asylansøgere, der er blevet sendt til det østafrikanske land, kan blive sendt videre til stater, hvor de risikerer at blive udsat for tortur eller at blive slået ihjel.

Advokater, som repræsenterer FN's Højkommissariat for Flygtninge, sagde mandag, at Rwandas asylsystem var utilstrækkeligt og uegnet til at klare udfordringerne i den britiske regerings politiske planer om at deportere asylansøgere til Rwanda.

Ifølge advokaterne risikerer asylansøgere at blive stillet over for sager, der er baseret på bevismateriale fra fortiden, baseret på princippet, som den britiske højesteret sidste år kendte ulovlig.

- UNHCR lyver, siger talsmanden for Rwandas regering i en erklæring udsendt tirsdag.

- UNHCR synes at have til hensigt at fremsætte opdigtede beskyldninger ved britiske domstole om Rwanda behandling af asylansøgere, mens det stadig samarbejder med os om at få bragt migranter fra Libyen i sikkerhed i Rwanda, hedder det videre i erklæringen fra talsmanden.

UNHCR siger, at det altid har givet udtryk for de bekymringer, som Rwanda gør indsigelser mod.

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, fastholder, at fly til Rwanda med asylansøgere kommer til at afgå i juli som planlagt - hvis han altså bliver genvalgt.

Det sagde han i et interview med Sky News onsdag aften.

- Vi er allerede begyndt at tilbageholde folk, flyvestationerne står standby, flyene er blevet booket, datoen ligger fast. Det er 24. juli, sagde han om den første flyafgang i den meget omtalte Rwanda-plan.

- Det vigtige her er, at det skal være et afskrækkende middel. Jeg mener, at hvis folk kommer her på ulovlig vis, så skal de ikke have mulighed for at blive. Vi skal have et sikkert sted at flytte dem hen til, og sådan stopper vi bådene (med migranter, red.).

Oppositionslederen Keir Starmer fra arbejderpartiet Labour har i længere tid lovet, at hans parti vil gøre en ende på planen, hvis det vinder magten ved valget i Storbritannien den 4. juli.

Sunak og Det Konservative Parti er over 20 procentpoint bag Labour i de nationale meningsmålinger.

Rwanda-planen skal gøre det muligt at sende asylansøgere, som i den britiske regerings øjne ankommer ulovligt til Storbritannien, til Rwanda. Her skal de opholde sig, mens deres asylansøgning behandles.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU